Home » Cum să faci orice » Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină. Ce șanse ai să fie din nou limpede și cum se întreține

Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină. Ce șanse ai să fie din nou limpede și cum se întreține

Manolică Anca / 23.07.2021, 18:15
Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină. Ce șanse ai să fie din nou limpede și cum se întreține

Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină. Tot mai mulți proprietari de case profită de spațiul liber din curte pentru a-și amenaja o piscină. Un loc perfect de relaxare și răcorire în zilele toride de vară. Însă, una dintre cele mai importante preocupări este legată de modul în care întreții piscina, pentru a nu te expune riscului unor boli sau afecțiuni și să o păstrezi în stare bună cât mai mult timp.

Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină

Apa verde este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă cei care au o piscină în curte. Nu este deloc plăcut, dar nici sănătos, să descoperi o apă tulbure atunci când cauți să te relaxezi pentru câteva ore în propriul bazin.

În 90% din cauzri, apa devinde verde din cauza nivelului scăzut de clor care favorizează apariția algelor. Acestea se dezvoltă rapid, mai ales în sezonul cald, așa că nu ar trebui să te surprindă apariția lor peste noapte. În mod clar este vorba despre un dezechilibru, dar acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze pentru că există multe soluții și trucuri prin care să cureți rapid apa din piscină.

De ce se înverzește apa din piscină

În primul rând, ar trebui să vezi cauza reală. În principiu, există patru motive pentru care se înverzește apa din piscină. Poate fi doar unul sau o combinație între aceștia:

  • Nivelul de clor liber este prea scăzut – clorul are un rol vital în dezinfectarea piscinei, dar și în procesul de oxidare. În cazul unui nivel scăzut de clor, acesta nu poate face față algelor și microorganismelor care se înmulțesc foarte repede.
  • Nivelul de fosfați prea mare –  este recomandat un nivel optim de clor liber în apă care poate combate atât algele dezvoltate, cât și fosfații eliberați de acestea.
  • Probleme la sistemul de filtrare – filtru subdimensionat, nisip colmatat, perioadă mică de filtrare sau pompă supradimensionată.
  • Oxidarea cuprului – apa înverzită din cauza cuprului are o nuanță specifică, fiind de obicei clară și verde deschis față de cea înverzită de alge, care este tulbure.

Nu de puține ori proprietarii piscinelor se trezesc peste noapte cu apa înverzită, în special în lunile călduroase de varăș. Însă există situații în care aceasta se înverzește și treptat. este important să acționezi de la primele semne de înverzire a apei. Cu cât nuanța de verde este mai închisă, cu atât mai greu îți va fi să o cureți.

  • Dacă apa este un verde foarte deschis, cel mai probabil un tratament șoc cu clor va fi de ajuns.
  • Dacă verdele este închis, este necesar să repeți tratamentul de câteva ori pentru a avea din nou apa limpede.
  • Dacă apa este maro închis spre negru, atunci este recomandat să apelezi la ajutorul unui specialist. Cel mai probabil, piscina va trebui golită și curățată, evitând suprasolicitarea sistemului de filtrare.
Apă curată vs. apă care necesită tratare
Apă curată vs. apă care necesită tratare

Cum rezolvi problema unei apei verzi în piscină

Iată o listă de pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a stabili cauza înverzirii apei, dar și ce trebuie să faci în continuare:

1. Testează apa din piscină

Este primul lucru pe care trebuie să îl faci când vezi că apa din piscină tinde să devină verde. Folosește câteva testere de analiză a apei, pentru a identifica nivelul de clor și valoarea pH-ului. Clorul are un rol vital în dezinfectarea piscinei, dar și în procesul de oxidare. În cazul unui nivel scăzut de clor, acesta nu poate face față algelor și microorganismelor care se înmulțesc foarte repede.

2. Reglează parametrii apei

Dacă testerele au indicat valori scăzute ale clorului, este indicat să echilibrezi parametrii apei. Înainte de a trata apa din piscină, trebuie ca mai întâi să corectezi nivelul pH-ului. Așadar, folosește produs pH Plus pentru a crește nivelul de aciditate sau un produs pH Minus pentru a reduce gradul de aciditate. Valoarea acestuia trebuie să fie între 7.2 și 7.6 ppm deoarece între aceste valori, clorul are cea mai mare eficiență. Clorul liber trebuie sa fie între 0.5 – 1.5 mg/l – pentru piscinele descoperite și 0.5-1.0  mg/l – pentru piscinele acoperite.

3. Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină. Curăță cu atenție interiorul piscinei

Atunci când apa a devenit verde, înainte de a pune substanțe pentru igienizare, trebuie să cureți foarte bine interiorul piscinei cu ajutorul unor perii de curățare. Îndepărtarea algelor va permite ca substantele chimice să acționeze mult mai rapid.

4. Tratamentul șoc cu clor

În funcție de gradul de infestare al piscinei, în multe cazuri soluția potrivită este un tratament șoc. Dacă alegi să faci tu acest procedeu, urmărește acești pași: în primul rând, testează nivelul substanțelor din apă și asigură-te că acestea sunt echilibrate corect. Atenție la clor, care este o substanță chimică agresivă! Poartă neapărat echipament de protecție atunci când îl manipulezi.

Apoi, verifică filtrele și asigură-te că funcționează corect. De asemenea, piscina trebuie să fie umplută până la nivelul normal, iar pH-ul trebuie să fie între 7,2 și 7,6. Dacă pH-ul depășește limitele normale, atunci după trataemnt, apa nu va fi limpede. Alcalinitatea trebuie să fie între 80 și 120 ppm.

Pentru un tratament corect, este indicat ca nivelul de clor liber să crească de 10 ori față de de nivelul de clor. De asemenea, curăță și spală periodic filtrele, pentru a te asigura că acestea nu se înfundă cu alge.

Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină
Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină

5. Asigură-te că filtrul funcționează corect

Folosește constant un sistem de filtrare potrivit nevoilor bazinului tău. Acesta trebuie ales în funcție de volumul apei din bazin.

6. Soluții și trucuri să cureți rapid apa din piscină. Aspiră algele moarte rămase în piscina

După tratamentul cu clor, algele moarte vor cădea pe fundul piscinei sau vor pluti la suprafața apei. Pentru a te asigura că igienizezi bazinul în mod corespunzător, folosește periile pentru fundul și pereții bazinului, apoi aspiră algele depuse cu ajutorul unui robot de curățare a piscinei.

Dacă sunt prea multe alge moarte și întâmpini probleme în aspirarea lor, adaugă un floculant, o soluție de coagulare, care face ca alegele să se lege între ele.

7. Folosește un tratament algicid pentru prevenirea algelor

Algele sunt organisme unicelulare care se dezvoltă extrem de rapid, mai ales în apa caldă. Pentru a preveni apariția lor, este indicat să folosești frecvent un produs antialge pentru piscină. O alternativă la produsul algicid poate fi un produs care reduce numărul de fosfați din apa.

Reține că o piscină care nu este corect întreținută poate avea o influență negativă asupra sănătății tale. Apa tulbure, verde, poate favoriza dezvoltarea de bacterii sau ciuperci care pot provoca diverse alergii sau chiar boli. De aceea, asigură-te că tratezi într-un mod adecvat apa din piscină, pentru a te asigura că o poți folosi mereu în siguranță.