Home » Din București » Indicele calității aerului în București, luni, 17 mai 2021. Zona din Capitală în care poluarea atinge cote îngrijorătoare

Indicele calității aerului în București, luni, 17 mai 2021. Zona din Capitală în care poluarea atinge cote îngrijorătoare

Manolică Anca / 17.05.2021, 09:23
Indicele calității aerului în București, luni, 17 mai 2021. Zona din Capitală în care poluarea atinge cote îngrijorătoare

Indicele calității aerului în București, luni, 17 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Zona din Capitală în care poluarea atinge cote îngrijorătoare

Care este calitatea aerului în București astăzi, 17 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Luni, 17 mai, ora 9.00, indicele calității aerului în București arată un nivel destul de scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață. Excepție face zona Bragadiru, unde, de câteva zile, aerul este extrem de poluat.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Însă, astăzi, aceasta este a treia cea mai poluată zonă din București, indicele de poluare fiind 53, la fel ca ieri. În schimb, în zona Expoziției și Mihalache nivelul de poluare este foarte scăzut și scăzut, indicele fiind 20, respectiv 27.

Sector 2 – În acest sector se respiră destul bine în această dimineață, indicele fiind unul scăzut. Zona cu cel mai scăzut nivel este astăzi Pantelimon, unde indicele este 18, urmată de Universitate, cu 19, Doamna Ghica cu 28, și Baicului cu 40.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, de această dată, la stația Mihai Bravu, indicele fiind 22. De partea cealaltă, zona cu un indice mai ridicat este Pallady, cu o valoare de 57, fiind, de altfel, a doua cea mai poluată zonă a Capitalei.

Sector 4 – La fel cum ne-am obișnuit deja, zona Timpuri Noi este una dintre cele mai curate zone din punct de vedere al aerului respirat. Aici, indicele este 11 în această dimineață.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el luni, 17 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi indicele era, la ora 9.00, 12, iar în zona Libertății, indicele era 18.

Sector 6 – Acest sector se află și astăzi pe primul loc în topul celor mai poluate zone ale Capitalei. De câteva zile se întâmplă lucrul acesta. Astfel, în zona Bragadiru, indicele de poluare este 100, ceea ce înseamnă că zona este foarte poluată. Restul zonelor din acest sector nu trec de un indice de 28, deci nivelul de poluare este scăzut, spre foarte scăzut.