Home » Din București » Statui din București. Cui aparțin și ce povești ascund

Statui din București. Cui aparțin și ce povești ascund

Cojocaru Cristian / 08.11.2021, 17:39
Statui din București. Cui aparțin și ce povești ascund

Statuile la rândul lor sunt opere de artă și au menirea de fixa valori în cadrul comunității și totodată să ofere și un rol estetic. Totuși, ce statui putem găsi în București și care sunt poveștile din spatele lor.

Statui din București ale căror povești probabil nu le știai

Foarte multe dintre statui au avut parte de o ”viață” cu multe povești, având și influențe de natură politică. De-a lungul timpului, acestea au apărut și dispărut, au fost ascunse sau distruse ori au fost reamplasate. În anul 2017, publicistul Stelian Tănase scria despre ”viața și moartea statuilor”, afirmând că ”fiecare epocă are statuile și zeii ei. Se schimbă regimul, se schimbă și tatuile și numele piețelor și străzilor. Unele statui sunt demolate și apar vremelnic altele. Ce azi este adorat, mâine este hulit și îngropat”.

Într-o altă lucrare denumită ”Povești cu statui și fântâni din București”, în anul 2010, Victoria Dragu Dimitriu scria: ”Să privim statuia, să zăbovim în fața ei. O știm din mers, din fuga tramvaiului, o știm din cartea poștală, din albume, din istoriile Bucureștilor, dar de câte ori ne-am oprit în fașa ei? Uneori ne impune respect, alteori ne amuză… Uneori e solemnă, alteori e ridicolă… Uneori ni se pare un templu, alteori, o batjocură… Dincolo de ceea ce vedem dinaintea noastră, se ascund povești nesfârșite ale locului, ale celui înfățișat, ale artistului care a gândit, a cioplit sau a modelat, ale comanditarilor”.

Statuile Giganții

Statuile Giganții sunt două statui care se află în Parcul Carol I din București. Obiectele de artă sunt amplasate pe aleea principală a parcului, aproape de intrate dinspre Piața 11 iunie. Acestea au fost realizate de arhitectul Remus Iliescu alături de sculptorii Frederic Stock și Dimitrie Paciurea cu ocazia organizării Expoziției General Române în Câmpia Filaretului din 1906.

Lucrarea a fost inspirată din Legenda Jepilor scrisă de Carmen Sylva și aparține în întregime sculptorului Dimitrei Paciurea. Doi bărbați contorsionați denumiți Giganți precum și o femeie nud culcată. Dacă unul dintre Giganți a fost realizat de către Frederic Storck, celălat a fost conceput de către Dimitrie Paciurea în timp ce femeia de către Filip Marin. În prezent, Giganții au fost dislocați și puși de o parte și cealaltă a aleii principale, în timp ce femeia nud culcată a fost relocată în Parcul Herăstrău.

statui bucurești
Statuia Gigantii a fost separata si relocata

Statuia Lupoaicei

Statuia Lupoaicei este un monument istoric care a fost amplasat în anul 2010 pe Bulevardul I. C. Brătianu. Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României și 1800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, Roma a dăruit în anul 1906 bucureștenilor o copile a celebrului monument ”Lupa Capitolina”.

Acest monument reprezintă lupoaica ce i-ar fi alăptat pe Romulus și Remus, cei doi întemeietori ai Romei. Copia din bronz a fost realizată de către un sculptor grec a cărui identitate nu este cunoscută. Dacă la început statuia a fost așezată pe un piedestal din piatră, ea a fost pentru prima dată amplasată în incinta ”Arenelor Romane” din ”Parcul Carol I” în data de 7 septembrie 1906. Doi ani mai târziu, a fost amplasată în Piața Sfântul Gheorghe.

Începând cu anul 1931, Lupoaica a fost mutată pe Dealul Mitropoliei, urmând ca în anul 1965 să fie expusă în mijlocul parcului din Piața Dorobanți. Statuia a fost de multe ori furată și recuperată și dispărea pe motiv de ”întreținere”. Aceasta a fost reamplasată în anul 2010 în fața magazinului București de pe Bulevardul I. C. Brătianu.

Statuia lui Mihai Viteazul

Această statuie se află pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu, fiind vis-a-vis de clădirea Universității. Sculptura a fost realizată de către francezul Albert Ernest Carrière de Belleuse și este confecționată din bronz. Statuia, prima de acest fel din București a fost dezvelită în anul 1876 și are o înălțime de 2,5 metri, reprezentându-l pe voievodul Mihai Viteazul. Acesta ține cu mâna dreaptă hățurilor calului, iar cu mâna stângă sabia înălțată sugerând o chemare la luptă.

Statuia „Alergătorii”

Această statuie este amplasata în fața Ministerului Industriilor, unde se află intersecția străzii Biserica Amzei cu calea Victoriei. Peste stradă se află Palatul Știrbei Vodă, precum și Muzeul Colecțiilor de Artă. Opera aparține lui Alfred de Boucher și a fost realizată în anul 1913. Anterior, această statuie a fost amplasată în fața Ateneului Român, însă ulterior a fost înlocuită de cea a lui Mihai Eminescu. Având o înălțime de 1,70, statuia este așezată pe un soclu din piatră. Opera de artă înfățișează trei tineri alergând cu brațele întinse spre înainte.

Ce alte statui mai poți regăsi în Capitală

Desigur, acestea nu sunt singurele statui de pe teritoriul Capitalei.  Lista statuilor din București mai cuprinde:

  • Statuia geniului „Leul”;
  • Constantin Brâncuși;
  • Victor Eftimiu;
  • Nicolae Titulescu;
  • Ovidiu;
  • Miguel Cervantes;
  • Duiliu Zamfirescu;
  • Alexandru Vlahuță;
  • Ion Creangă;
  • St. O. Iosif;
  • Ion Luca Caragiale;
  • Titu Maiorescu;
  • Alexandru Odobescu;
  • Mihai Eminescu (bust);
  • Vasile Alecsandri;
  • Nicolae Bălcescu;
  • Bogdan Petriceicu Hașdeu;
  • George Coșbuc;
  • Statuia împăratului Traian.