Home » Life & Style » 10 sfaturi și recomandări pentru a îngriji corect orhideea iarna

10 sfaturi și recomandări pentru a îngriji corect orhideea iarna

Voicu Costin / 15.01.2022, 18:01
10 sfaturi și recomandări pentru a îngriji corect orhideea iarna

Iubitorii de flori vor aprecia mereu o plantă frumoasă. Oamenii aleg să crească flori în căminele lor pentru a oferi o imagine mai colorată locului, unii pentru că sunt iubitori de plante, iar alții pentru că sunt benefice pentru sănătate. Orhideele se numără printre florile crescute de oameni în casele lor. Dacă ați eșuat în a menține o orhidee pe timpul iernii urmați sfaturile noastre! Sigur vă vor fi de folos!

Orhideele și rolul lor

Orhideele formează o familie de plante în cadrul monocotiledonatelor. Este cea mai diversificată și răspândită dintre familiile de plante superioare și conține peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi.

Sute de cercetători din străinătate fac referire la orhideele pe care le putem găsi în România. Unele specii pe care puteți să le întâlniţi sunt: Sângele Voinicului  și Papucul Doamnei. Ele sunt protejate prin lege începând cu anii 1938 și 1939.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Orhideele au devenit o pasiune pentru mulți entuziaști care au format chiar și cluburi care se ocupă cu creșterea plantelor, protecția lor și organizarea de întâlniri și expoziții. Astfel de cluburi se găsesc în majoritatea țărilor, inclusiv în România

În Grecia antică se foloseau orhidee în ritualuri închinate zeiței Demeter (zeița recoltei) și erau considerate sacre. Confucius vorbește în textele sale cu mult entuziasm despre orhidee. Civilizațiile din America foloseau orhidee pentru a venera zeitățile.

10 sfaturi și recomandări pentru a îngriji corect orhideea iarna

Pe atât de frumoase, pe atât de pretențioase! Orhideele sunt flori superbe cu un diferit colorit dar sunt și foarte sensibile. Creșterea lor este destul de dificilă, iar în perioada rece are nevoie de anumite condiții pentru a vă bucura de ea mereu.

Floarea exotică reprezintă un simbol al gingășiei și al frumuseții, de aceea atenția oferită pe durata sezonului rece trebuie sporită.

  1. Una din condițiile de bază pe care trebuie să le îndeplinești este lumina puternică difuză. Iubitoare de soare și lumină din belșug, aceasta trebuie ferită de lumina solară în exces, chiar dacă iarna nu este atât de puternică ca vara. Locul agreat de flori este un alt semn că mediul și locul ales de voi pentru floare este unul bun. Coloritul frunzelor este un alt semn. Dacă acestea au pete galbene pe ele, înseamnă că mediul și locul trebuie schimbat cel mai repede cu putință.
  2. Ca orhideele să înflorească iarna, ele trebuie să aibă o masă radiculară foarte bogată. Cu cât există mai multe tije şi flori, cu atât rădăcina este mai solicitată.
  3. Chiar dacă vreți să vă bucurați de spectacolul florilor de orhidee și în sezonul rece, gândiți-vă că trebuie să existe şi o pauză de cel puţin trei, chiar patru luni de la ultima înflorire. Orhideea trebuie să simtă o diferenţă de temperatură. Să se asigure o diferenţă de temperatură între zi şi noapte de 5-10 grade.
  4. Tratamentele foliculare pe timp de iarnă sunt și ele la fel de importante pentru a înflori.
  5. Udarea orhideei se face prin scufundarea ghiveciului într-un vas cu apă pentru 5 minute. Apoi, ghiveciul se lasă la scurs, apoi ales un loc care să îndeplinească condițiile mai sus menționate.
  6. Udarea se realizează doar în momentul în care rădăcinile au devenit gri. Niciodată mai devreme.
  7. Planta se udă dimineaţa, niciodată seara.
  8. Cel mai bun loc pentru orhidee este la fereastră.
  9. Ghiveciul să fie transparent. Chiar dacă par frumoase, măştile pentru ghivece fac rău rădăcinilor orhideelor. Şi rădăcinile plantei au nevoie de lumină!
  10. Iarna, oferă-i orhideei o temperatură cuprinsă între 22-24 de grade.