Home » Life & Style » 5 animale și păsări folosite în războaie de-a lungul istoriei. Cum și de ce erau folosite. Detalii incredibile

5 animale și păsări folosite în războaie de-a lungul istoriei. Cum și de ce erau folosite. Detalii incredibile

Voicu Costin / 30.05.2022, 13:40
5 animale și păsări folosite în războaie de-a lungul istoriei. Cum și de ce erau folosite. Detalii incredibile

Încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare, elefanții erau folosiți pentru a-i intimida și zdrobi pe dușmani. Alte specii de animale au fost folosite în diverse scopuri și mijloace pentru a ajuta oamenii să ducă planuri grele la bun sfârșit. Milioane de animale au luptat pe front alături de soldați. Au existat și două moduri în care animalele erau folosite: în slujba soldaţilor şi pe post de armă. Care au fost unele dintre aceste animale folosite?

Animale de război folosite de oamenii de-a lungul istoriei

Câinii de război

Probabil și cele mai cunoscute animale de luptă, câinii au fost dresați pentru a ataca în luptă directă inamicii. Chiar și în prezent, ei mai sunt folosiți la vânătoare, ajutând pe stăpânii lor să vâneze mult mai bine prada. Ei au fost folosiți de către egipteni, greci, persani și romani. Erau antrenați pentru a fi folosiți pe post de iscoade, santinele și urmăritori.

Romanii aveau formațiuni de luptă alcătuite doar din câini, care erau trimiși în bătălii purtând platoșe metalice cu țepi și armuri din zale. În cel de-al Doilea Război Mondial, sovieticii au dresat câinii ca să se târască sub tancurile germane, purtând asupra lor explozivi. Erau dresați și știau că acolo era mâncarea lor, iar pentru a fi sigur că izbândesc, sovieticii îi lăsau zile întregi nemâncați. Ajunși sub tancuri, câinii explodau.

Caii

Folosiți adesea ca și animal de cărat, caii erau cele mai folosite animale în războaie. Calul troian, conform poemului epic Eneida a lui Virgiliu care îl descrie, dar plasat temporal între evenimentele care sunt descrise în epopeiile Iliada și Odiseea ale lui Homer, se referă la un obiect masiv, de formă unui cal imens construit din lemn, care putea fi transportat pe cele patru roți ale sale, și care s-ar fi dovedit decisiv în cucerirea cetății Troia la finalul războiului troian, care a avut loc între ahei și troieni și a durat zece ani încheiați.

Fie că trăgeau carele de război, transportau echipament sau mergeau la luptă călăriți fiind de soldați, ei au fost cele mai sacrificate animale din acest punct de vedere. Cea mai veche dovadă de folosire a cailor în războaie datează din Eurasia, din perioada 4.000-3.000 î.Hr. Cavaleria de cai a fost trecută pe linia moartă abia după Primul Război Mondial, în favoarea tancurilor.

Elefanții

Elefanții au fost antrenați pentru a lupta în bătăliile din Antichitate. Principalul scop era acela să atace în forță, să-i calce în picioare pe inamici, să-i omoare cu colții din fildeș și să zdrobească tot în calea lor. Personajul celebru și conducător Hannibal, a folosit o armată de zeci de elefanți, atunci când a invadat Roma, în cel de-al Doilea Război Punic.

Șoimii

Putem spune că unei păsări de pradă ca șoimul, îi stă cel mai bine tot într-un război. Își folosea abilitățile pentru a captura prada cu ușurință mai mare decât o făceau oameni. Spre exemplu, în Al Doilea Război Mondial, serviciul de informații britanic MI5 și-a dat seama de eficiența porumbeilor și a trimis pe front o echipă de dresori de șoimi pentru a-i captura în zbor și, astfel, să-i împiedice să ducă dintr-o parte în alta mesaje importante. Totuși, păsările de pradă nu au izbutit să doboare prea mulți porumbei.

Şerpii

În anul 400 î.Hr., grecii au utilizat şarpii ca arme pentru a coloniza insula. Din ambarcaţiunile lor, aruncau aceşti şerpi ca pe nişte proiectile împotriva flotei duşmane. Boa sicilian nu este veninos, dar cu el încercau să creeze derută pentru a aborda cu mai multă uşurinţă ambarcaţiunile adversarilor.