Home » Life & Style » 5 cele mai populare păsări de colivie. Cum se îngrijesc și ce e bine să știi înainte de a le lua acasă

5 cele mai populare păsări de colivie. Cum se îngrijesc și ce e bine să știi înainte de a le lua acasă

Ileana Mladinoiu / 03.05.2022, 10:36

Din păcate, păsările la fel ca toate celelalte animale de companie nu-și pot alege oamenii, ci invers. Ceea ce puteți face este să le alegeți cu grijă. Pentru asta, documentați-vă despre specia respectivă, stați de vorbă cu proprietari sau crescători înainte de a vă decide să luați acasă o pasăre de colivie. Este bine să cunoașteți stilul de viață al păsării râvnite, obiceiurile, nevoile sale, speranța de viață, cântecul, prețul și frumusețea ei. Altfel spus, să țineți cont de anumite criterii de selecție.

Cum se îngrijesc păsările de colivie și ce e bine să știi înainte de a le lua acasă

De îndată ce începeți să vă interesați de păsările de companie, veți afla că există o mare diversitate de astfel de ființe, clasificate în familii mari, cum ar fi papagali, peruși, canari, cintezoi, porumbei, sticlete etc.

Diferite motivații guvernează alegerea de a adopta o pasăre de companie. Iubitorii de muzică care nu suportă tăcerea vor fi încântați să asculte cântecul melodios neîncetat al unora dintre ele, în timp ce majoritatea va aprecia caracterul drăgăstos și afecțiunea arătată de altele, mai ales dacă în casă locuiesc copii.

Desigur, ți se vor impune constrângeri de spațiu dacă locuința ta este mică, nepermițând instalarea unei cuști mari.

În orice caz, pentru a te iniția în alegerea unei păsări de colivie, se recomandă să optezi pentru specii mici cu care să fie ușor de convețuit. Mai târziu, poți să diversifici îndreptându-te spre alte păsări de companie. Mai jos, câteva informații referitoare la cele mai populare păsări de colivie.

1.Papagalul

Papagalul este considerat un maestru în imitație. Înzestrat cu un auz deosebit de fin, papagalul poate, în funcție de specie, să imite sunetele la perfecțiune, fără limită în sălbăticie, cât în captivitate. Mai mult decât atât, trebuie doar să observi un grup de papagali în sălbăticie pentru a înțelege în ce măsură aceste păsări sunt admirabile. Cel mai mic sunet este un pretext pentru imitare imediată, care dă naștere unei „cacofonii” în cadrul unei comunități de papagali.

Ar fi o greșeală, totuși, să pretindem că papagalul este înzestrat cu vorbire, în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu folosește limbajul uman literar. Pe de altă parte, reproduce sunetul cu o precizie extremă și, de asemenea, imită intonația. Acesta este motivul pentru care cineva are senzația că un papagal pronunță cuvinte sau propoziții cu intenție reală, mai ales că este capabil să imite vocea stăpânului său.

Papagalul este un imitator remarcabil, deoarece are o capacitate incredibilă de a repeta ceea ce aude. El își folosește capacitatea de a reproduce sunete pentru a comunica și a stabili o legătură socială cu animalele și oamenii din jurul său.

Fiecare papagal are propriul său caracter. În mod similar, unii dintre ei sunt echipați cu o voce deosebit de ascuțită. Asigură-te că ai un apartament bine izolat, ca să eviți mânia vecinilor. Papagalul stacojiu, care are cel mai mare număr de specii, se caracterizează printre altele printr-o voce deosebit de neplăcută. Pe de altă parte, este o păsăre destul de calmă.

Papagalul amazonian este foarte jucăuș și poate provoca daune serioase în interiorul casei tale. Trebuie să fie supravegheat atunci când zboară din cușcă, la fel ca un cockataoo. Dacă ai copii, să știi că este foarte gelos și că își arată sentimentul prin strigăte destul de insuportabile. Amintește-ți că primul contact este foarte important. În caz de eziți, observă comportamentul păsărilor și poate că papagalul te va alege pe tine.

2.Canarul

Canarul (Serinus canaria) este o pasăre ideală pentru începători, mereu bine dispus și care va încânta pe oricine cu glasul lui melodios. Poate trăi în medie 10 până la 15 ani dacă ai grijă de ea. Canarului îi place să trăiască în cuplu, chiar și în grup. Motiv pentru a nu-l lăsa singur. În caz contrar va deveni deprimat. Cumpărați o cușcă suficient de mare pentru le permite păsărilor să zboare. Dacă nu, lăsați-le să iasă puțin afară în fiecare zi, într-o cameră închisă și sigură.

Canarul se reproduce primăvara, dar mai pe scară largă între lunile februarie și iulie. O femelă poate avea doi până la trei pui în fiecare an. Relativ fragil, canarul are nevoie de o cușcă amplasată într-un mediu sănătos, la adăpost de curenți de aer, zgomot, variații mari de temperatură, fum și vapori.

Are nevoie de lumină opt până la douăsprezece ore pe zi. Cel mai bine este să-i instalezi cușca într-un loc luminos. Pe de alta parte, este important sa respecți faza nocturnă și să nu o expui la lumina artificială seara și noaptea.

Alege o cușcă spațioasă, dotată cu stinghii și ascunzători. Tapetați fundul cu ziar pentru a absorbi excrementele, deoarece cușca trebuie să fie curată și bine curățată zilnic. O dată pe lună, curățați toate accesoriile cu un produs dezinfectant.

Echipează-i cușca cu următoarele accesorii:

Bibani naturali sau crengi cumpărate din magazin ori făcute de mâna ta. Distribui-le în cușcă și variază diametrele, astfel încât punctele de presiune ale picioarelor să se diferențieze. Acest lucru va împiedica apariția osteoartritei.

O cadă, pentru că acestor păsări le place sa se scalde. Instalează o cadă mică în cușcă, de preferință departe de mâncare pentru a nu se uda și a schimba apa în fiecare zi.

Un cuib instalat în cușcă precum și mai multe ascunzători pentru bunăstarea canarilor.

Igiena canarului

Canarului îi place să fie curat, dar va trebui să-și suplimenteze scăldatul cu o ședință de toaletă pe săptămână. Pulverizați puțină apă călduță pe penaj și se va scutura și se va spăla.

În fiecare an, în plină vară, canarul începe să năpârlească timp de opt săptămâni, pas esențial pentru penajul său care este reînnoit în acest fel. Va trebui să facă baie mai des, să aibă apă foarte curată, o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în vitamine și minerale.

Și solzii de pe picioarele sale napârlesc. Faceti-i canarului baie în apă călduță pentru a-i înmuia. Ciocul canarului poate deveni foarte proeminent, motiv pentru care va trebui să tăiați o parte din el. Încredințează această sarcină medicului veterinar pentru a nu-l răni sau tăia limba. Același lucru este valabil și pentru ghearele lui care tind să se lungească prea mult.

3.Perușii

Sunt cele mai populare păsări. Exista mai multe varietăți de culoare obținute prin încrucișare cum ar fi: galben, albastru, violet, albinos. Trăiesc 10-20 de ani. Dintre speciile de peruși amintim: perușul nimfa,  mai mare decat perușul ondulat. Poate fi cenușiu, alburiu sau o combinație între acestea. Este mai rezistent la boli si are nevoie de mai multe semințe de floarea-soarelui în alimentație.

Rosella minunata este un peruș cu un colorit deosebit, cu diverse combinații de roșu, albastru, galben și indigo. Este sensibil, vorbește rar și se reproduce dificil. Alimentația este asemănătoare cu cea a perușului ondulat. Mare atenție asupra semințelor de floarea-soarelui. Evită-le pe cele negre. Cele vărgate cenușii conțin mai puțin ulei.

4.Mierla indiană

Are dimensiunile unui porumbel, cioc ascuțit și un penaj de culoare negru lucios. Ciocul este galben. Este o pasare inteligentă, necesită o dietă de origine animală, existând produse comerciale în acest sens. La fel ca papagalul este o păsăre vorbitoare datorită excepționalei  capacități de a reproduce sunete.

În captivitate, are nevoie de o cușcă mare. Cine vrea să crească o mierlă indiană, trebuie să se gândească bine înainte de a lua la domiciliu, deoarece acest animal este foarte murdar. În timp ce mănâncă, scutură din cap și aruncă mâncarea de jur împrejurul cuștii. Cușca trebuie să fie curățată aproape în fiecare zi, pentru că produce excremente lichide din abundență.

5.Sticletele

Cușca unui sticlete necesită dimensiuni de circa 1 m lungime, 60 de cm lățime și 45 de cm înălțime, cu un spațiu între zăbrele de aproximativ 1 cm. Introducerea unei varietăți de stinghii și jucării vor menține pasărea ocupată și o vor ajuta să nu se plictisească. Sticletelui îi place mult să se bălăcească. Pregătește un vas cu apă pentru aceasta.

Încă din antichitate, păsările au fost ținute în cuști pentru plăcerea gazdelor cu cel mai mare respect pentru ele.