Home » Life & Style » 6 lucruri care îți fac părul să cadă. Ce greșeli trebuie să eviți, conform specialistului

6 lucruri care îți fac părul să cadă. Ce greșeli trebuie să eviți, conform specialistului

Manolică Anca / 15.05.2022, 15:03
6 lucruri care îți fac părul să cadă. Ce greșeli trebuie să eviți, conform specialistului

Este normal să pierzi o anumită cantitate de păr în fiecare zi. Dacă însă cantitatea este una semnificativă decât de obicei, acest lucru poate fi un semn că ceva este în neregulă cu corpul tău. Și ar trebui să descoperi cauza și să ieri măsuri în consecință. Citește în continuare pentru mai multe informații despre căderea părului și despre cum să o gestionezi.

De ce cade părul

Căderea părului este normală și firească, făcând parte din ciclul de viață al foliculului pilos. Este absolut normal să se piardă între 50 și 100 de fire de păr pe zi, pentru că, cu aproximativ 100.000 de fire de păr pe cap, această mică pierdere nu este vizibilă. În mod normal, părul nou înlocuiește părul pierdut, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Căderea părului se poate dezvolta treptat de-a lungul anilor sau poate apărea brusc. În funcție de cauza care stă la baza acesteia, poate fi temporară sau permanentă. Pentru aceasta, este important să analizezi lucrurile și întâmplările din viața ta și să descoperi care sunt cauzele care ar putea duce la pierderea părului.

Dacă ai reușit să faci lucrul acesta, atunci pasul următor este să apelezi la un specialist sau un medic care să te îndrume pe mai departe. În rândurile de mai jos vom trece în revistă câteva aspecte pe care specialistul în hairstyle, Sorin Stratulat, le consideră cauze de cădere a părului. El le-a prezentat într-un vlog postat pe contul său de Youtube.

1. Cauze genetice

Fiecare persoană în parte vine cu o moștenire genetică și odată cu aceasta avem, automat, și un anumit parcurs al desimii părului. Evident că acest lucru se va accentua odată cu vârsta. Dacă în prima parte a vieții acest lucru nu este prea evident, odată ce înaintăm în vârstă vom vedea că începem să semănăm din ce în ce mai mult cu mama sau cu tata.

Așadar, acest lucru se întâmplă în timp, pe parcursul anilor. În cazul bărbaților, căderea părului are loc în zona coroanei, în timp ce la femei are loc mai degrabă în zona de contur. Dacă procesul are loc într-un mod accelerat, atunci evident că este cazul să apelăm un medic specialist.

De asemenea, la fel cum genetica joacă un rol important, stilul de viață joacă și el un rol la fel de important. Se mai pot diminua din efectele geneticii dacă alegem să ducem un stil de viață sănătos. Cele două aspecte lucrează foarte bine împreună. Stilul de viață poate fie încetini, fie accelera acest proces.

2. Afecțiunile medicale

Aici se încadrează administrarea unor medicamente, începând de la unele antibiotice, până la unele folosite în anestezii. Aceste tipuri de căderi sunt temporare și părul revine la normal după ce tratamentul este terminat.

Sau partea de afecțiuni cronice pe care le putem dezvolta pe parcursul vieții – chimioterapia, tratamentele împotriva cancerului, care duc inevitabil la căderea totală a părului. Din păcate, în acest caz, nu se poate sări etapa, însă după terminarea tratamentului oncologic părul va începe din nou să crească.

Căderea părului
Căderea părului

3. Schimbările hormonale

Mai ales în cazul femeilor. Acestea au loc destul de puternic pe parcursul vieții, existând predispoziții mari din punct de vedere al căderii părului. Odată cu maturizarea organismului, harta hormonală se schimbă și ea, ducând la o modificare a calității podoabei capilare.

Nașterea este, de asemenea, un proces foarte puternic din punct de vedere hormonal, care influențează atât pozitiv, cât și negativ creșterea normală a părului. Este important să ne documentăm, să abordăm lucrurile cu realism și să știm să ne adaptăm în funcție de fiecare etapă a vieții în care ne aflăm.

4. Stresul emoțional

Un subiect extrem de des întâlnit în ziua de astăzi.  Specialistul este de părere că sănătatea emoțională, managementul emoțiilor, stresul oxidativ provocat de emoțiile pe care le avem poate influența direct starea de sănătate și, automat, calitatea părului nostru.

Există numeroase situații în care persoanele care se confruntă cu un șoc emoțional puternic ajung să piardă păr sau să albească brusc. Astfel, trebuie să învățăm să ne protejăm și din punct de vedere emoțional. Să știm să ne recunoaștem emoțiile, să le acceptăm să lucrăm la ele, să le gestionăm, pentru a nu mai pune atât de multă presiune pe noi.

5. Fumatul

Specialistul consideră acest viciu o categorie de sine stătătoare. Intervine, pe termen lung, în ciclul de viață al firului de păr.

6. Interacțiune directă cu părul

Aici, Sorin Stratulat face referire la partea de vopsire, decolorare produse și tratamente cosmetice pe care le aplicăm părului nostru. Acestea pot duce la căderea părului dacă nu sunt folosite corespunzător și, totodată, pot cauza alergii destul de puternice la nivelul pielii capului.

Prin urmare, orice proces de vopsire, decolorare, întindere, permanent, orice procedură chimică făcută asupra părului ar trebui realizată cu respectarea regulilor și cu un test de alergie în prealabil.