Home » Life & Style » 9 combinații de plante care cresc armonios în același ghiveci

9 combinații de plante care cresc armonios în același ghiveci

Voicu Costin / 28.04.2022, 12:04
9 combinații de plante care cresc armonios în același ghiveci

Sunt câteva tipuri de plante care cresc împreună în același vas și cărora le merge mult mai bine decât dacă ar crește singure. În acest mod, puteți avea câteva ghivece cu mai multe tipuri de flori, diversificate ca și aspect, dar și ca specie. Trebuie totuși să țineți cont că nu puteți face combinație între toate tipurile de flori și trebuie să aveți grijă la condițiile în care cresc acestea. Care sunt plantele care pot crește în același ghiveci?

Combinații de flori în același ghiveci

Pentru a putea combina două sau mai multe flori în același ghiveci, este important să ții cont de relația dintre ele, pentru că nu întotdeauna se înțeleg bine dacă nu fac parte din aceeași familie. Spre exemplu, nu poți cultiva o plantă aromatică precum pătrunjelul sau menta, împreună cu o plantă decorativă precum mușcata sau petunia.

Plantele aromatice se pot cultiva împreună. Nu contează numărul lor, atâta timp cât vasul în care sunt plantate este unul încăpător, astfel încât, rădăcinile plantelor să aibă destul spațiu pentru a crește. De preferat este să alegeți vase din lut, pentru că respiră mult mai bine și păstrează umezeală mai mult timp. Astfel, le veți uda mai rar decât este necesar.

Reguli de care să țineți cont atunci când plantați mai multe flori în ghiveci

Lumină și umezeală

Florile care au nevoie de umbră, nu pot fi cultivate împreună cu cele care au nevoie de soare, iar cele care trebuie udate mai des nu pot sta în vase în care vreți să plantați flori care nu suportă umezeală. Cactușii și plantele suculente pot fi cultivate împreună în jardiniere sau în vase de lut, ba chiar se dezvoltă mult mai bine fiind împreună, decât singure.

Tipul de sol contează foarte mult

Într-un ghiveci în care ai un ficus destul de dezvoltat, la baza lui, poți cultiva crinul păcii și pothos, cea din urmă fiind o plantă curgătoare care va îmbrăca frumos ghiveciul. Acestea trei cresc în aceleași condiții, când vine vorba de pământ.

În schimb, nicio plantă nu poate fi cultivată în același vas cu renumita kalanchoe, deoarece aceasta emană anumite substanțe care otrăvesc pământul din jurul rădăcinilor, pentru a nu permite altor plante să îi ocupe spațiul.

Combinații de plante inspirate din grădinile botanice

În toate grădinile botanice, cele mai multe plante înalte cu tulpini subțiri aflate în ghivece masive, sunt combinate cu plante cățărătoare sau cu plante de înălțime medie. Avem și pentru voi câteva idei de combinații reușite de flori.

  • Limba soacrei și peperomia: amândouă au aceleași cerințe de umiditate și nu suportă soarele direct.
  • Crinul păcii și pothos: au nevoie de același sol și de aceeași umiditate şi nu suportă soarele.
  • Liriope și maniocul: iubesc soarele și au nevoie de apă constant.
  • Palmierii și iedera, folosită pentru a îmbrăca frumos vasul.
  • Pătrunjel, coriandru şi oregano: toate trei sunt plante aromatice, ușor de cultivat.
  • Petunii și verbena în jardiniere adânci, să aibă loc rădăcinile.
  • Dracaena, ficuși și palmieri.
  • Coleus, plantă mozaic și plantă păianjen.
  • Mușcate și oxalis: îmbracă vasul mușcatelor.