Home » Life & Style » Acte necesare buletin 14 ani. Ce documente trebuie să prezinți pentru primul buletin

Acte necesare buletin 14 ani. Ce documente trebuie să prezinți pentru primul buletin

Voicu Costin / 26.02.2022, 08:00
Acte necesare buletin 14 ani. Ce documente trebuie să prezinți pentru primul buletin

La vârsta adolescenței putem beneficia de un act care ne ajută în diferite scopuri. Buletinul reprezintă cartea de identitate a fiecărei persoane, de aceea, la vârsta de 14 ani trebuie să intrăm în posesia lui. Pentru că birocrația din România impune prezentarea unor acte pentru întocmirea cărții de identitate, vă prezentăm în articolul de mai jos, toate detaliile de care aveți nevoie.

Acte necesare pentru buletin la 14 ani

Românii vor putea avea buletine biometrice, cu cip, care vor putea conține, pe lângă datele personale și datele biometrice (imaginea feţei) şi amprentele a două degete sau o semnătură digitală.

După ce platforma online pentru eliberarea buletinelor va fi finalizată, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani, nu de la 14 ani, cum este în prezent. Până când vor intra în vigoare aceste schimbări, aveți nevoie să știți ce acte vă sunt necesare pentru întocmirea buletinului.

Adolescenții de 14 ani trebuie să fie însoțiți de către un părinte sau reprezentant legal, atunci când își fac pentru prima dată carte de identitate.

Lista documentelor

Actele necesare pentru întocmirea buletinului sunt:

  • cererea pentru eliberarea buletinului, semnată atât de minor, cât şi de părinte/reprezentantul legal;
  • certificatul de naştere, original şi copie;
  • actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează și dovada adresei de domiciliu;
  • certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
  • documentul cu care face dovadă achitării contravalorii actului de identitate

Acte necesare pentru buletin la 14 ani, când părinții au domicilii diferite

În situaţia în care părinţii au domicilii diferite (caz întâmplat în urma unui divorț sau dacă părinții nu au fost căsătoriți), cererea pentru eliberarea buletinului, va fi semnată de părintele la care minorul în vârstă de 14 ani are domiciliul legal. În cazul în care minorul este încredințat prin hotărâre judecătorească unuia dintre părinți și locuiește, totuși, la celălalt părinte, își poate face buletinul la domiciliul acestuia din urmă, doar dacă are consimțământul celuilalt părinte.

Părintele care își dă astfel consimțământul trebuie să fie prezent în fața personalului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor. Dacă nu se poate prezenta, acesta va trebui să obțină o procură autentificată la notar.

Cât costă eliberarea buletinului

Taxa pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei. Aceasta se poate plăti fie la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank ori la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea buletinului.

În cât timp se eliberează buletinul

Termenul de soluționare al cererilor pentru eliberarea buletinului este de până la 30 de zile. Acesta poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. În prezent însă, autoritățile locale oferă un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărții de identitate.

De reținut, că valabilitatea cărții de identitate emisă la vârsta de 14 ani este de numai 4 ani. La împlinirea vârstei de 18 ani are loc prima schimbare a buletinului, apoi la vârsta de 25 de ani, cartea de identitate va fi din nou schimbată și va avea o valabilitate de 10 ani.