Home » Life & Style » Aveți acasă un adolescent rebel și nu știți cum să vă comportați cu el. 6 sugestii pentru părinți

Aveți acasă un adolescent rebel și nu știți cum să vă comportați cu el. 6 sugestii pentru părinți

Ileana Mladinoiu / 05.11.2020, 11:38
Aveți acasă un adolescent rebel și nu știți cum să vă comportați cu el. 6 sugestii pentru părinți

Meseria de părințe este cea mai dificilă meserie din lume. Când micuțul ajunge adolescent, nimănui nu-i este ușor să accepte să vadă cum copilul bun și ascultător de altădată se transformă într-un rebel ce pare incorigibil. Din acest moment, comportamentul adolescentului începe să vă supere și de multe ori iese din calea pe care ați considerat că este cea mai potrivită. Aflați în fața acestei situații, trebuie să știți înainte de toate că tranziția este firească și să vă lămuriți cu privire la cauzele ei.

Sfaturi pentru relația părinte-adolescent

Așadar, rebeliunea adolescențului face parte din procesul natural de creștere și maturizare. Faptul că testează limitele, încalcă regulile impuse, își exprimă punctul de vedere cu fermitate și provoacă experiențe, toate se traduc prin moduri în care își exprimă dorința de independență și autonomie.

Un adolescent nu poate fi docil pe termen lung, chiar dacă v-ar plăcea. Însă și mai mult v-ați dori să fie capabil să facă față oricăror provocări ale vieții. Există numeroase moduri în care un adolescent poate să se prezinte, iar unele dintre comportamentele lui pot fi acceptabile, în timp ce altele pot fi inadecvate, inacceptabile. De ​​aceea este important să evaluați în mod corespunzător situația, privind lucrurile în mod obiectiv și natural, pentru a ști în ce direcție să acționați.

Acordați-i respectul cuvenit

Dacă vreți să vă respecte, faceți același lucru, pentru că părinții sunt modelul lui. Vorbiți-i calm, politicos, dar întotdeauna ferm, fără să ridicați tonul. Acordați-i timp și atenție atunci când doriți ceva de la el, mergeți la el în cameră, realizând contactul vizual, în loc să-i strigați din hol sau bucătărie să închidă televizorul ori să-i smulgeți telefonul din mână.

Fixați împreună regulile casei

Foarte important este să aveți un set clar de reguli ce trebuie respectate, cât și de consecințele aferente pentru nerespectare. Implicați copilul în proiectarea acestora, vorbindu-i deschis despre nevoile dvs., despre ceea ce își dorește toată lumea.  Concepeți împreună acele strategii pentru rezolvarea situațiilor generatoare de conflicte. S-ar putea să fiți surprinși de cât de matur și de implicat se prezintă adolescentul în acest proces.

Înainte de pasul ăsta, purtați o discuție sinceră cu voi înșivă, vedeți ce reguli respectați cu strictețe, în ce domenii trebuie să fiți flexibili și unde e cazul să faceți excepții. Adolescenții au nevoie de această flexibilitate și de capacitatea de a face alegeri pentru a se simți oarecum independenți. Prin urmare, depuneți eforturi pentru a oferi alternative viabile, chiar și atunci când răspunsul este un “nu” răspicat, pentru a nu-i  frustra.

Ar fi bine ca părintele să-și arate aprecierea față de copilul său
Ar fi bine ca părintele să-și arate aprecierea față de copilul său

Arătăți-i aprecierea voastră

Nu păstați doar pentru voi ​​aprecierea și mândria pe care le simțiți pentru copilul vostru. Când observați că a făcut ceva bine, spuneți-i asta. Dacă a luat un 10 la o materie, puneți-i continuu întrebări cum de a reușit.

Îl veți motiva să mai ia un 10. Comportamentele pozitive, oricât de mici ar fi, lauda-ți-le ori de câte ori aveți ocazia. Numai așa îi arătați adolescentului că îl vedeți, că observați că încearcă să facă ceea ce trebuie și, în același timp, îl ajutați să-și crească stima de sine, prin feedback-ul  pozitiv.

Petreceți timp de calitate cu copilul dumneavoastră

Singurul mod de a vă apropia de el, de a-l descoperi mai bine, de a înțelege ce i se întâmplă unui adolescent, care sunt situațiile prin care trece, care sunt provocările care îl îngrijorează, ce îi place sau nu să facă, este să petreceți timp împreună.

Uneori se va arăta reticent să vă spună prin ce trece și va trebui să vedeți ce se întâmplă. Amintiți-vă că are nevoie de spațiu și autonomie, așa că țineți-vă de ritmul său și nu-l obligați să vină spre voi dacă nu vrea. Încercați să fiți relaxați, disponibili și asigurați-vă că “știe” că veți fi mereu acolo, gata să-l ascutalți și să-i dați sfaturi, dacă are nevoie de ele.

Învățați să aveți răbdare

Schimbări în comportamentul adolescentului dvs. rebel nu se produc imediat. Este nevoie de timp pentru a vă integra noua abordare a problemei, pentru a vă asigura că acestea nu sunt doar “strategii”.

Fiți consecvenți în comportamentul vostru, lăsați lucrurile să se calmeze și, în timp, veți vedea rezultatele. Deși un adolescent este plin de provocări, cu siguranță aveți toate resursele de care e nevoie pentru a o găsi pe cea potrivită.

Păstrați echilibru în tot ceea ce faceți, între rigoare și flexibilitate, și depuneți eforturi pentru a vă comporta ca “un pumn de fier într-o mănușă de catifea”.

Ocazional, puneți-vă în pielea adolescentului (mare calitate!) și încercați să vedeți lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Ar putea fi un indiciu valoros, ce vă poate îndrepta în direcția corectă.

Pedepsele funcționează?

De cele mai multe ori nu. Faceți ca pedeapsa să se potrivească cu “infracțiunea”. De exemplu, dacă adolescentul nu se întoarce la timp acasă, puteți să-l forțați să vină mai devreme data viitoare. Puteți chiar să-i cereți părerea cu privire la posibile sancțiuni. Adolescenții sunt mult mai dispuși să respecte regulile la care au dat și ei o mână de ajutor.

Căutați sfaturi în Biblie. Este cea mai bună sursă de “disciplină perspicace”. Înțelepciunea sa poate “oferi ființei neexperimentate, tânărului cunoștințe și capacitate de reflecție”. Biblia conține multe exemple de bărbați și femei ale căror acțiuni s-au dovedit a fi bune sau rele. Folosindu-le, ajutați-vă fiul sau fiica să cultive calități frumoase.

Totuși, dacă sunteți încă îngrijorați și simțiți că situația a scăpat de sub control, puteți apela la un specialist.