Home » Life & Style » Când este Ziua Bărbatului. Data aleasă la nivel internațional pentru a o marca. Nu este 9 martie

Când este Ziua Bărbatului. Data aleasă la nivel internațional pentru a o marca. Nu este 9 martie

Voicu Costin / 09.03.2022, 14:59
Când este Ziua Bărbatului. Data aleasă la nivel internațional pentru a o marca. Nu este 9 martie

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie. Acestea primesc flori și cadouri de la părinți, copii sau partenerii de viață. Când vine vorba de sărbătorirea bărbatului, ca zi declarată, nu putem să spunem exact pe ce dată este. Adesea auzim că pe 9 martie, la o zi după celebrarea femeii, s-ar serba și bărbatul. Care este ziua când bărbații sunt sărbătoriți de către femei?

Când este oficial Ziua Bărbatului

Ziua Bărbatului oscilează între data de 9 martie, confuzia se face pentru că în această zi că se beau 40 de pahare de vin cu ocazia Sfinților celor 40 de mucenici, și decizia internațională de a sărbători partea masculină pe 19 noiembrie.

Cum a ajuns 9 martie să fie catalogată drept Ziua Bărbatului? După sărbătorirea femeii timp de 8 zile, începând cu 1 și până pe 8 martie, bărbații au decis că merită și ei să fie sărbătoriți pe data de 9 martie. Dar această zi a fost instituită neoficial drept zi a bărbatului. Tradițiile românești sunt din cele mai variate, motiv pentru care ziua de 9 martie a fost dedicată bărbaților. De ce spunem acest lucru?

Printre tradițiile de Mucenici se numără și închinarea a câte unui pahar de vin pentru fiecare dintre cei 40 de martiri. Astfel, românii s-au decis să declare ziua de 9 martie ca fiind o zi binemeritată a bărbaților.

De fapt, Ziua Bărbatului este sărbătorită în fiecare an pe 19 noiembrie. La nivel internațional, domnii au ales ca în fiecare an, în luna noiembrie, să își dedice și ei o zi. Doar femeile merită dreptul la bunăstare, cadouri sau masaje de relaxare?

Ziua bărbatului în România

Dacă nu știați, în România există o lege din 2016 care consfințește acest lucru. Dezbateri pe această temă au avut loc în Statele Unite ale Americii încă din 1960, doar că o dată oficială a fost stabilită abia în 1999 în Trinidad Tobago.

Sărbătoarea a fost adoptată ulterior în peste 60 de țări. Din păcate, pentru bărbații români care lucrează, nici 9 martie și nici 19 noiembrie nu sunt zile libere. Așadar, bărbații care își doresc să sărbătorească această zi dedicată părții masculine, printr-un grătar cu bere și un meci de fotbal, pot opta să își ia o zi de concediu sau să aștepte până după program.

În trecut, Ziua Bărbatului a fost sărbătorită și pe 5 mai, la inițiativa unui producător de bere din România. Indiferent de ce spun femeile, bărbații merită și ei o zi destinată relaxării, pretext pentru a bea bere liniștiți împreună cu prietenii.

La cât a ajuns numărul bărbaților în lume

Organizația Națiunilor Unite estimează numărul de bărbați la aproximativ 3,776,294,273 la ultimul recensământ din 2017. Bineînțeles că acest număr a crescut sau poate a scăzut în decursul a celor cinci ani.

Putem spune totuși că 49% din procentul actual al persoanelor în viață sunt de sex masculin. Însă nu știm să vă spunem exact, câți dintre aceștia pot bea o bere liniștiți în data de 19 noiembrie, declarată Ziua Internațională a Bărbaților în peste 60 de țări din lume!