Home » Life & Style » Când nu e bine sub nicio formă să stai la plajă. Cele mai indicate intervale pentru a te expune la soare

Când nu e bine sub nicio formă să stai la plajă. Cele mai indicate intervale pentru a te expune la soare

Ileana Mladinoiu / 05.07.2022, 13:51
Când nu e bine sub nicio formă să stai la plajă. Cele mai indicate intervale pentru a te expune la soare

Soarele minunat care ne încălzește cu razele lui este iubit de toți. Suntem cei mai fericiți când strălucește și ne bucurăm intens de căldură. Soarele este o binecuvântare pentru noi, un antistres natural care acționează asupra stării noastre de spirit. Soarele esti și un regulator al ceasului intern care acționează asupra somnului, un atu pentru fixarea calciului pe oase și un întăritor al sistemului imunitar împotriva diferitelor infecții.

Când nu e bine să stai la plajă

Pe de altă parte, supraexpunerea la soare și arsurile regulate pot duce la riscuri majore de cancer de piele, de exemplu. Prin urmare, este necesar să vă protejați pielea cu produse de protecție solară adecvate și să evitați pe cât posibil expunerea la soare la momentele nepotrivite ale zilei. Deci, soarele e bun, dar nu în exces și ținut sub control, când este vorba de a merge la plajă.

Întâi de toate ar fi bine să știi care este comportamentul potrivit de adoptat. Astfel:

Lasă-ți pielea să se obișnuiască cu soarele

Deoarece pielea ta nu a fost încă capabilă să se obișnuiască cu soarele, va trebui ca prima zi să petreci doar un sfert de oră la soare, a doua zi o jumătate de oră, iar a treia zi doar trei sferturi de oră. Şi nu te expune niciodată fără protecție solară, pentru că riscul de arsuri este semnificativ.

Fă mișcare dimineața și seara devreme

Soarele este cel mai puternic între orele 11-15. În zilele foarte călduroase, temperatura rămâne ridicată, iar atmosfera apăsătoare până seara devreme. Acestea nu sunt cele mai bune condiții pentru practicarea sportului. În plus, scopul tău nu este să transpiri. În acest caz, practică exerciții dimineața devreme sau seara târziu.

Reține că trebuie să o iei încet. Căldura crește riscul de insolație, deshidratare și epuizare. Pentru a fi în siguranță, foloseşte, repetăm, protecție solară cu un factor de protecție ridicat, bea multă apă și poartă îmbrăcăminte ușoară. Sunt indicați ochelarii de soare, cât șapca.

Foloseşte protecție solară de calitate

Vara, aplică o cremă de protecție solară cu factor ridicat în fiecare zi şi repetă operația la două ore dacă stai toata ziua afară. Razele UV sunt cele mai intense vara. Aceasta înseamnă că în aer liber, pielea noastră este expusă în mod constant la razele UVA și UVB. Chiar și când este înnorat.

Razele UV nu sunt blocate de sticlă sau nori. Razele UV produc o colorare/pigmentare directă, dar temporară a pielii, timp în care razele pătrund în profunzime. În cantități excesive, pot fi foarte dăunătoare. Ele joacă un rol important în formarea cancerului și îmbătrânirea pielii.

Îmbracă-te cu jumătate de oră înainte de a ieşi la soare

Este nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru ca o cremă să pătrundă în piele și să-și producă efectul. Deci, îmbrăcă-te bine la timp. Nu uita să o aplici din nou la fiecare două ore. După înot sau un sport, este mai bine să aplici un alt strat mic.

Ce nu este recomandat să faci

Şezlongurile sunt bune sau nu?

Unii oameni cred că își pot obișnui pielea cu soarele făcând plajă săptămânal sau mai des, în ideea că este bună pentru producția de vitamina D. Din păcate, nu este cazul. Șezlongul îți bronzează pielea mai repede, dar nu iți oferă nicio protecție şi nici nu produce vitamina D. Doar soarele poate face asta.

Ne te expune la soare în timp ce iei antibiotice

Antibioticele intră în sânge, dar se cuibăresc și în celulele pielii. Când pielea ta este expusă la soare, componenta chimică a medicamentului poate provoca o reacție puternică și poate deteriora pielea. Pielea devine sensibilă, arde rapid sau poate da mâncărimi considerabil.

Antibioticele sunt unul dintre cele mai cunoscute medicamente care provoacă această reacție. Însă, baza internațională de date privind efectele secundare ale medicamentelor are încă mai mult de 250 de medicamente pentru care a fost descrisă o reacție la soare. De aceea, citeşte întotdeauna cu atenție prospectul atunci când iei medicamente.

Fară sport la soare

Cu cât vara progresează, cu atât corpul tău se obișnuiește mai mult cu temperaturile. Dar este mai bine să nu faci sport când temperatura depășește 26 de grade. În aceste zile, practică sportul dimineața devreme sau seara târziu. Sub soarele amiezii, riscați insolație, crampe de căldură sau deshidratare. De aceea este important să bei multă apă în timpul sportului când este cald. În caz de greață, migrenă, crampe, leșin sau amețeli, ar trebui să încetezi imediat sportul și să te răcoreşti.

Cele mai indicate intervale pentru a te expune la soare

Pentru a afla cât timp este indicat să te expui la soare în fiecare zi pentru a sintetiza vitamina D, dar fără a-ți asuma niciun risc pentru sănătatea ta, o echipă de cercetători spanioli de la Universitatea Politehnică din Valencia (UPV) a realizat un studiu care urmărește să ofere răspunsuri specifice pentru societate. Revenind la mai multe studii publicate despre influența vitaminei D și sinteza acesteia datorită soarelui. Studiul spaniol a fost publicat pe 1 ianuarie 2017 în revista de specialitate „Science of the Total Environment”.

Vitamina D este sintetizată în piele sub efectul razelor UVB de la soare. Problema este că diverse creme de protecție solară absorb o cantitate foarte mare din aceste UVB, ceea ce scade sinteza vitaminei D, deși acest aspect este controversat.

Cercetătorii spanioli de la Universitatea Politehnică din Valencia au reușit să ofere detalii despre durata expunerii în funcție în special de sezon. Ei estimează că primăvara și vara este suficientă o expunere de 10 până la 20 de minute pe zi.

Vara, se estimează că organismul produce aproximativ 10.000 UI de vitamina D în 20 de minute. Pe de altă parte, iarna, adesea este necesară mai mult de 2 ore de expunere la soare pe zi. Potrivit oamenilor de știință, marea majoritate a populației nu este capabilă să atingă această durată iarna.

Pe lângă tipul de îmbrăcăminte, sinteza vitaminei D variază și în funcție de locul corpului expus la razele UV, de postură, precum și de forma corpului. În timpul expunerii la soare este necesar să se favorizeze expunerea brațelor sau a picioarelor. Pielea feței, de asemenea, foarte sensibilă, produce foarte puțină vitamina D.

Odată cu vârsta, capacitatea de a sintetiza vitamina D în piele scade

De asemenea, trebuie să știi că odată cu vârsta, capacitatea de a sintetiza vitamina D în piele scade. Cu alte cuvinte, bătrânii trebuie expuși la soare mai mult decât tinerii pentru a sintetiza această vitamină.

În timpul verii, este indicat să te expui la soare doar înainte de ora 12 și după ora 16, în timp ce iarna este recomandat să te expui la soare înainte de ora 11 și după ora 15.

Într-adevăr, în afara acestor ore, razele UV ale soarelui sunt mult mai agresive și mai ales mai directe. Fii conștient de faptul că între orele 12 și 16 se primesc două treimi din razele UV. În afară de aceste 4 ore de evitat, nici nu este recomandat să-ţi petreci tot timpul expus la soare.

Durata ideală de expunere se calculează în funcție de fototipul pielii, de timpul de expunere și de latitudinea locului în care te afli, precum și de indicele UV.

Soarele este bun pentru sănătate în doze mici, iar lipsa soarelui poate fi dăunătoare. Reţineţi că nu suntem egali în faţa soarelui. Totul depinde de  fototipul nostru  care determină condiţiile de expunere sigură la soare.

Ileana Mlădinoiu