Home » Life & Style » Care este diferența dintre scop și obiectiv. Multe lume le confundă, dar există o deosebire majoră între ele

Care este diferența dintre scop și obiectiv. Multe lume le confundă, dar există o deosebire majoră între ele

Voicu Costin / 06.02.2022, 13:01
Care este diferența dintre scop și obiectiv. Multe lume le confundă, dar există o deosebire majoră între ele

Adesea folosim unele cuvinte ce pot părea sinonime la prima vedere, dar de fapt au înțelesuri și se utilizează în contexte diferite. Așa este și situația celor două cuvinte: scop și obiectiv. Este de înțeles de ce oamenii folosesc aceste doi termeni constant, în mod greșit, pentru că semnificația lor este foarte asemănătoare. Dar există însă anumite deosebiri. Care este diferența dintre scop și obiectiv?

Diferența dintre scop și obiectiv

Scopul are în vedere țelul, interesul unei persoane, vorbește despre raționamentul său din spatele realizării unui anumit lucru și ce intenționează să obțină.

Obiectivul este de fapt o parte a scopului. Obiectivele sunt dorințele pe care o persoană și-a propus să le îndeplinească. Obiectivele sunt concrete și sunt definite prin anumite etape care vor fi parcurse pentru ca o persoană să își îndeplinească obiectivul final.

Fiind diferențe minore între înțelesurile cuvintelor, cei doi termeni sunt adesea folosiți în contexte greșite sau nu este înțeles pe deplin sensul lor. Scopul este folosit pentru a determina motivul pentru care o persoană face ceva, în timp ce obiectivul se referă la anumite aspirații, dorințe, țeluri.

Scopul încearcă să explice comportamentul persoanei, de ce procedează într-un anumit mod. De exemplu: Scopul lui Andrei din spatele petiției este de a obține gratuitate pentru studenți privind transportul în comun. După cum se observă, Andrei creează o petiție, dar motivul acesteia este lupta pentru obținerea unui drept. Aceasta devine scopul declarației.

Ce este scopul

O definiție mai exactă pentru scop ar fi: ţintă, ţel către care tinde cineva; ceea ce își propune cineva să înfăptuiască; În scopul… = în vederea…, în interesul…, pentru…Determinare, hotărâre. (conform dexonline.ro)

O altă definiție pentru scop: anticipare mintală a rezultatului pe care dorește să-l realizeze cineva prin acțiunile sale. (conform dexonline.ro)

Obiectivele pot fi numite etape care ajută la atingerea scopului final. Obiectivele sunt adesea pe termen scurt și au o perioadă limitată de timp.

Obiectivele sunt compuse structural din trei părți: ceea ce dorește să facă o persoană, timpul necesar și resursele pe care intenționează să le utilizeze. Aceste lucruri pot fi răspunsul pentru cauza obiectivului.  Obiectivele pot fi considerate mai realiste și mai ușor de realizat în contextul în care pașii și etapele respective sunt respectate conform planului propus.

Ce sunt obiectivele

O definiție mai exactă pentru obiective ar fi: constituie o realitate independentă de conștiință sau care este conform acestei realități. Care are însușirea de a reda fidel, netrunchiat, realitatea, detașat de impresii subiective; nepărtinitor, imparțial; obiectivist. Care se referă la obiectul direct sau indirect. (conform dexonline.ro)

O altă definiție pentru obiectiv: care există în afara conștiinței omenești și independent de ea. 2. Aspect al idealismului care susține existența unei idei absolute, independente de conștiința omenească și prin dezvoltarea căreia ia naștere lumea materială (Idealism). (conform dexonline.ro)

În timp ce obiectivul se referă la orientări mici, pe care o persoană le stabilește pentru a atinge scopul final, scopul este explicația sau raționamentul pe care omul îl folosește pentru a îndeplini o dorință.

În concluzie putem trage câteva idei pentru a ne atinge scopul scriind acest articol:

  • Oamenii încearcă să-și atingă obiectivele prin stabilirea unor termene limită. Pe de altă parte, termenele limita nu sunt aplicabile în scopuri.
  • Obiectivul poate fi numit ca un anumit punct pe care dorește să îl atingă o persoană.
  • Spre deosebire de un motiv, un scop este mai profund.
  • Obiectivele pot fi măsurate, dar scopurile, nu.
  • Există întotdeauna un scop în spatele tuturor obiectivelor.