Home » Life & Style » Ce este prima de instalare și cine poate intra în posesia ei

Ce este prima de instalare și cine poate intra în posesia ei

Ileana Mladinoiu / 23.09.2021, 11:11
Ce este prima de instalare și cine poate intra în posesia ei

Cu scopul de a stimula intrarea pe piata forței de muncă a absolvenților și de reangajare a șomerilor înregistrați la agențiile locale ale ANOFM pentru ocuparea forței de muncă, este important să se înțeleagă din start ca există anumite condiții care trebuie respectate și că primele de mobilitate, așa cum sunt denumite, se împart în mai multe categorii. Astfel, există prime de încadrare, de instalare, de activare și de realocare. Între ele, găsim diferențe, pentru ca un angajat să nu fie confuz și să ceară drepturi ce nu i se cuvin.

Ce este prima de încadrare

Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se angajează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care au domiciliul sau reședința pot primi, potrivit legii, o primă de încadrare neimpozabilă.

Cuantumul acestui tip de primă se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.

În privința absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, inculisiv al celor de şcoli speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, aceștia, dacă se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.

Ce este prima de instalare și cine poate intra în posesia ei
Prima de instalare

Ce este prima de instalare

Prima de instalare este prima de mobilitate în posesia căreia pot intra persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care se angajează, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.

De precizat că prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.

Prima de instalare este destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.

Cine poate intra în posesia ei

Conform platformei ANOFM, prima de instalare prevăzută se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:

a) 12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa;

b) 15.500 de lei pentru persoanele prevăzute la lit. a) care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.

În situația în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 de lei.

Ce trebuie să mai știți este faptul că prima de încadrare nu se poate cumula cu prima de instalare și că  art. 75 din Legea 76/2002 privind creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și a măsurilor pentru stimularea ocupării forţei de muncă prevede:

Prima de instalare stabilită în cuantumurile prevăzute la alin. (2) și (3) se acordă în două tranșe, astfel:

a) o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării;

b) o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare stabilită în cuantumul prevăzut la alin. (4) se acordă într-o singură tranșă, la data instalării.

Cine nu poate beneficia de prima de încadrare și de prima de  instalare

a) persoanele care au mai beneficiat de o primă de încadrare sau de o primă de instalare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de mobilitate;

b) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;

c) persoanele care se încadrează la angajatori la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice ori juridice care au calitatea de administrator/asociat şi la alţi angajatori cu care persoanele au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;

d) persoanele pentru care plata îndemnizației de şomaj a fost suspendată ca urmare a angajării, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă din determinată în nedeterminată, plata indemnizaţiei de şomaj încetează;

e) absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi în condiţiile legii;

f) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă. (sursa: e-juridic.ro).