Home » Life & Style » Ce este și cum arată capsula pentru sinucidere asistată. Totul durează 30 de secunde și costă până la 20.000 de euro

Ce este și cum arată capsula pentru sinucidere asistată. Totul durează 30 de secunde și costă până la 20.000 de euro

Cojocaru Cristian / 07.12.2021, 15:53
Ce este și cum arată capsula pentru sinucidere asistată. Totul durează 30 de secunde și costă până la 20.000 de euro

O organizație non-profit au creat capsula pentru sinucidere asistată. Această capsulă își face efectul în aproximativ 30 de secunde, iar prețul este unul uriaș: de 20.000 de euro. Capsula respectivă este printată 3D și este destinată celor care doresc să își încheie socotelile cu viața. Află ce este mai concret și cum arată această capsulă a morții.

Compania care produce capsula pentru sinucidere atestată

Capsula sinucigașă Sarco, care urmează să fie utilizată în sinuciderea asistată, a trecut controlul legal în Elveția și poate fi operată legal în țară. Elveția a permis sinuciderea asistată din motive altruiste încă din 1942. Sinuciderea asistată este diferită de eutanasia activă, care este încă ilegală în Elveția.

Totuși, furnizarea mijloacelor de sinucidere este legală, atâta timp cât acțiunea care provoacă direct moartea este îndeplinită de cel care dorește să moară. Capsula „Sarco” a fost dezvoltată de Exit International, o organizație non-profit care pledează pentru legalizarea eutanasiei voluntare și a sinuciderii asistate.

„Este o capsulă imprimată 3D, activată din interior de persoana care intenționează să moară. Capsula poate fi tractată oriunde pentru moarte. Poate fi într-un cadru idilic în aer liber sau în sediul unei organizații de sinucidere asistată, de exemplu”, a spus dr. Philip Nitschke, cel care a dezvoltat capsula.

Aproximativ 1.300 de persoane au murit prin sinucidere asistată în Elveția în 2020. În prezent, metoda folosită pentru aceasta este ingestia de pentobarbital de sodiu lichid care adoarme persoana înainte de a aluneca într-o comă profundă, urmată de moarte. Sarco susține că adoptă o altă abordare pentru o moarte pașnică, fără a fi nevoie de substanțe controlate.

„Beneficiul pentru persoana care îl folosește constă în faptul că nu trebuie să obțină nicio permisiune, nu are nevoie de vreun medic special pentru a fi asistat și nu trebuie să obțină medicamente dificile de procurat, „, a spus Nitschke într-o demonstrație Sarco de anul trecut.

sinucidere asistată
Capsula sinuciderii asistate poate fi transportata oriunde, servind ulterior drept sicriu al celui care a apelat la acest proces

Modalitatea de funcționare a capsulei

Odată activată, capsula inundă interiorul cu azot și reduce rapid oxigenul, determinând individul să-și piardă cunoștința și, în cele din urmă, să moară fără a se sufoca sau să intre în panică. Odată ce procesul este finalizat, capsula biodegradabilă poate fi apoi detașată de la baza mașinii pentru a servi drept sicriu al persoanei decedate.

În Țările de Jos, eutanasia poate fi solicitată de oricine cu vârsta de peste 12 ani care trăiește cu „suferințe insuportabile, fără perspective de îmbunătățire”. Copiii sub 16 ani au nevoie în continuare de acordul părinților. Eutanasia în Olanda a atins apogeul în 2020, cu 6.938 de proceduri efectuate, o creștere de 9% față de anul precedent, a informat Dutch News.

Dr. Philip Nitschke, cunoscut și sub numele de Dr. Death, a declarat pentru The Independent în 2018 că dispozitivul său nu a fost menit să pună în evidență ideea unei persoane care își ia viața. Cunoscutul susținător al dreptului indivizilor de a muri a dezvoltat în trecut mașini care ar putea fi folosite de indivizi pentru a se injecta cu doze letale de barbiturice pentru a ajuta la ceea ce el a numit „sinucideri raționale”.

El a spus anterior că ideea pentru Sarco a apărut în 2012 din cauza britanicului Tony Nicklinson, care nu a putut să vorbească sau să se miște ca urmare a unui accident vascular cerebral sever în 2005.

Domnul Nicklinson a dus o luptă în instanță lungă și, în cele din urmă, fără succes, în încercarea de a le permite medicilor săi să-i asiste la sinucidere. Dr. Nitschke a început să se gândească la modul în care sinuciderea asistată ar fi posibilă pentru o persoană ale cărei mișcări se limitau la a clipi.

Sarco a fost dezvoltat ca rezultat pentru a oferi oamenilor opțiunea de a-și pune capăt vieții în mod pașnic, fără asistență. Utilizarea gazului este considerată de mulți drept o metodă inacceptabilă de sinucidere asistată în Europa, din cauza conotațiilor negative ale Holocaustului.

„Unii chiar au spus că este doar o cameră de gazare glorificată”, a spus Nitschke pentru The Independent.

O experiență de realitate virtuală a Sarco a fost expusă pe 14 aprilie în biserica Westerkerk din Amsterdam, pentru Expoziția anuală a  înmormântărilor din orașul respectiv. Primul Sarco este expus la Muzeul Culturii Sepulcrale din Kassel, Germania, din septembrie 2021 până în februarie 2022. Al treilea Sarco este acum tipărit în Țările de Jos și ar trebui să fie gata de funcționare în Elveția în 2022.

Câteva dintre proiectele suplimentare ale Sarco, cum ar fi dezvoltarea unei camere care îi permite persoanei să comunice cu oamenii din afară, au fost amânate de pandemie. De asemenea, trebuie să existe o înregistrare a consimțământului informat al persoanei.