Experimentele pe care le facem la școală la orele de chimie și fizică sunt foarte interesante, interactive și educative. Cu ajutorul lor, profesorii ne ajută să înțelegem mai bine anumite reacții chimice și fizice care se întâmplă în lume, în fiecare zi. La fel se întâmplă și în cazul reacțiilor chimice care rezultă în urma punerii unor bomboane Mentos peste Coca-Cola. Dar ce se întâmplă când facem această combinație în ulei? Haideţi să vedem în materialul următor!
Atunci când punem Mentos într-o sticlă de Cola știm ce obținem: un mare gheizer de suc care țâșnește cu putere afară din sticlă. Toată lumea a încercat acest experiment acasă sau la școală. Dar nimeni nu s-a gândit până acum să facă acest experiment și în ulei. Ce s-a întâmplat oare?
Trebuie să puneți ulei într-un recipient, apoi turnați o sticlă de Cola, iar la sfârșit adăugați câteva mentosane. Rezultatul vă va uimi! Nu avem erupția clasică, cunoscută, ci o reacție chimică lentă, dar la fel de spectaculoasă. Internauții care au văzut videoclipul postat pe reţelele sociale au încercat să ofere câteva explicații. Alții au spus că acest experiment seamănă cu procesul rezultat în stomac, atunci când mănâncă prea gras.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Revenind la experimental cu Mentos și Cola, putem spune că cercetătorii au încercat să deslușească misterul. De ce se formează un gheizer de băutură acidulată la adăugarea acestui tip de bomboane? Haideți să vedem la ce concluzie au ajuns!
Acest gheizer rezultă din degazarea rapidă a băuturii indusă de bomboane, însă nu se cunoaște cu exactitate modul în care se formează bulele.
În timpul producției, băutura carbogazoasă este carbonatată prin introducerea lichidului într-un recipient sigilat, la care este adăugat și dioxid de carbon la o presiune de până de patru ori mai mare decât presiunea atmosferică. Aceasta face ca dioxidul de carbon să se dizolve în băutură. Atunci când cineva deschide recipientul, dioxidul de carbon iese din spațiul de deasupra lichidului, iar dioxidul de carbon dizolvat trece lent în stare gazoasă, până când băutura devine neacidulată, plată.
Bomboanele Mentos grăbesc foarte mult acest proces. Dioxidul de carbon se formează în bule mici, gazoase, pe suprafața bomboanelor, permițând acestuia să urce rapid către suprafața băuturii.
Oamenii de știință din cadrul acestui experiment s-au întrebat dacă presiunea atmosferică are un rol în formarea bulelor de dioxid de carbon. Ei au motivat că răspunsul ar putea dezvălui mai multe detalii ale procesului Mentos și Cola. În laborator, cercetătorii au adăugat câte o bomboană Mentos în apa carbogazoasă la diferite presiuni și au măsurat masa pierdută de lichid în timp.
Au examinat amploarea fenomenului de formare a spumei după adăugarea de bomboane la diferite altitudini, variind de la Valea Morții (14 metri sub nivelul mării) până la Vârful Pikes (4300 de metri deasupra nivelului mării). Au observat creșterea producției de spumă la altitudini mai mari. Cu toate acestea, acest efect nu poate fi explicat prin simpla aplicare a legii gazelor ideale. Astfel, putem spune că reacția chimică încă mai are de așteptat pentru a primi o explicație viabilă și susținută de dovezi științifice.