Home » Când, unde, cum » Ce secrete ascunde Strada Sforii din Brașov. Povestea neștiută a celei mai înguste străzi din Europa de Est

Ce secrete ascunde Strada Sforii din Brașov. Povestea neștiută a celei mai înguste străzi din Europa de Est

Cojocaru Cristian / 14.02.2022, 10:27
Ce secrete ascunde Strada Sforii din Brașov. Povestea neștiută a celei mai înguste străzi din Europa de Est

Unul dintre cele mai impresionante orașe din România, Brașov deține și una dintre cele mai înguste țări din lume, dar cea mai îngustă din Europa de Est și anume Strada Sforii. În afara faptului că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brașov, această stradă are în spate și o poveste mai puțin cunoscută. Află legenda din spatele celebrei străzi.

Care este povestea din spatele celei mai cunoscute străzi din Brașov, Strada Sforii

Orașul Brașov este unul dintre cele mai impresionante orașe din România, fiind localitat în zona centrală muntoasă a țării. Acesta a fost construit de către Cavalerii Teutori și germanii adusi de către Regele Ungariei în scopul de a proteja rutele de comerț și pentru a dezvolta economia locală.

Acest oraș face parte din Țara Bârsei, fiind o zonă cu însemnătate istorică a Transilvaniei. În perioada Evului Mediu, „Burzenland” a intrat sub dominația Regatului Ungar, iar în anul 1211, regele Andrei al II-lea a încheiat un pact cu cavalerii teutoni oferindu-le acces total în această zonă.

Cavalerii teutoni au construit la aceva vreme cinci castele și au numit regiunea Brașov. Succesorii teutonilor, saxonii au denumit acest oraș, Kronstadt, ulterior purtând numele de Brasco, Stephanopolis și Orașul Stalin. Datorită istoriei germano-maghiară, până la Primul Război Mondial, populația locală era formată 70% din maghiari sau germani.

Între cele două războaie mondiale și politica Uniunii Sovietice au schimbat acest lucru, astfel că în prezent, peste 90% din populație este reprezentată de români. Orașul Brașov se poate lăuda cu o arhitectură de-a dreptul magnifică, însă în afară de această moștenire arhitecturală, el este presărat cu multe alte „comori” dintre care face parte și cea mai îngustă stradă din Europa de Est, Strada Sforii.

strada sforii brașov
Strada Sforii este cea mai ingusta strada din Europa de Est si a treia din Europa

De ce a fost construită strada

Această stradă a fost construită având scopul de a fi o cale de acces pentru pompierii din oraș între Poarta Schei și Strada Cerbului. Strada Sforii a fost atestată documentar în secolul al XVII-lea, cu toate că ea a luat ființă în secolul al XV-lea. Datorită faptului că se află foarte aproape de Piața Sfatului și Biserica Neagră, Strada Sforii nu putea trece neobservată de către turiști, astfel că mii de oameni ajung anual pentru a-și face fotografii cu celebra stradă.

Lungimea Străzii Sforii este de 80 de metri, în timp ce lățimea acesteia este cuprinsă între 111 – 135 centimetri. La nivel european, Strada Sforii se află pe cel de-al treilea loc ca îngustime, după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania fiind recunoscută de Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai îngustă stradă din lume, și Strada Parlamentului din Exeter, Anglia.

În cel mai îngust punct al străzii, turiștii pot atinge în același timp ambele ziduri situate pe părți opuse. În luna septembrie a anului 2018, Strada Sforii a fost redeschisă publicului după ce a fost renovată. Atunci a fost dezvăluită și statuia unei femei care este învăluită în sfoară și care arată spre Strada Sforii.

Din păcate, această statuie a fost deteriorată de către diferite persoane, momentan lipsindu-i brațul care arată spre celebra stradă. Strada Sforii are și o legendă în spate. Se spune că în perioada Evului Mediu, cuplurile de îndrăgostiți se ascundeau pe acolo pentru a se pute săruta, precum și tinerii îndrăgostiți care se fereau de părinții lor. Tot potrivit legendei, tinerii îndrăgostiți care se sărută pe Strada Sforii vor rămâne împreună pentru totodeauna.