Efemeridele au apărut și sunt spectaculoase, oferind o imagine de neuitat tuturor oamenilor și turiștilor care ajung în această perioadă prin Delta Dunării. Privitorii vor fi uimiți de spectacolul oferit de aceste mici insecte care sunt puțin mai diferite de muște, dar care au o poveste de viață nemaiîntâlnită. Ce sunt acestea și de ce se mai numesc și Rusalii?
Rusaliile (sau efemeropterele, efemere, efemeride) sunt insecte zburătoare grupate în ordinul Ephemeroptera. Până în 2008, au fost descrise 3046 de specii la nivel mondial. Efemeropterele din România au fost studiate de Constantin Bogoescu. Efemeridele sunt un grup antic de insecte care a apărut pe planetă acum 350 de milioane de ani (înainte de dinozauri).
În limba română aceste insecte se numesc rusalii deoarece apar în același timp cu sărbătoarea Rusalii. Numele latin derivă de la două cuvinte grecești: ephemeros adică de „scurtă durată” și pteron – „aripi”. Adulții au o viață foarte scurtă, de la câteva ore până la 2 – 3 zile.
Larvele, numite nimfe, locuiesc în apă, având șapte perechi de branhii lamelare trahene, specializate în respirație. Branhiile sunt localizate pe partea dorsală a abdomenului. Larvele sunt insecte carnivore cu un aparat bucal dezvoltat, de tip mestecator. Mandibulele sunt chitinizate, cu câțiva dinți. Abdomenul se termină cu doi sau trei cerci codali. Picioarele sunt înzestrate cu gheare puternice.
Adulții au corpul divizat în trei părți distincte. Capul poartă antene flexibile și scurte, ochi compuși și trei oceli. Aparatul bucal este foarte redus, aproape absent. Adulții nu se hrănesc, trăind doar câteva ore sau zile doar pentru a se reproduce.
Aripile rusaliilor sunt membranoase, cu o nervațiune dezvoltată. Ele pot fi transparente, pestrițe, de culoare galbenă, maronie, neagră etc. În timpul repausului, aripile sunt menținute lipite una de alta pe verticală și nu se pliază niciodată peste abdomen.
Perechea posterioară de aripi este redusă, neacoperind aripile anterioare, sau complet absentă la unele specii. Mușchii ce pun în funcțiune aripile sunt atașați, în special, de al doilea segment al toracelui, care este mai mare și voluminos. Picioarele anterioare sunt alungite, în comparație cu celălalte două perechi.
Aceste insecte delicate și a căror viață este foarte scurtă se mai numesc și Rusalii. Se numesc după sărbătoarea Rusaliilor pentru că aceasta este perioada în care apar. Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile de la Paște și pot fi atât în luna mai, cât și în luna iunie. De exemplu, în 2019, efemeridele au apărut pe malul Mureșului chiar în a doua zi de Rusalii.
Ele obișnuiesc să apară în același loc an de an și oferă un adevărat spectacol privitorilor, mai ales că aripile lor sunt foarte subțiri, chiar transparente, pestrițe și de culori care variază de la galben, maroniu, negre.
Efemeridele sunt insecte acvatice care trec adesea prin multe etape de nimfe (care trăiesc în apă) și două etape de zbor (subimago și imago). Sunt singurele insecte care au două etape de zbor și pot fi recunoscute prin cele trei cozi de la vârful abdomenului și o singură gheară pe fiecare picior.
Prima etapă a vieții unei efemeride mai mari este nimfa (larva), care nu numai că arată foarte diferit de adult, dar trăiește în apă. Când nimfele ies din ouă, acestea au mai puțin de 1 mm lungime. Ele se împerechează și mor în câteva ore până la o zi. Această scurtă viață de adult este cea care dă ordinului numele său, care vine din grecul efemeros, care înseamnă trecător, de scurtă durată.