Home » Life & Style » Ce trebuie să faci ca să obții permisul de vânătoare. Tot ce trebuie să știi

Ce trebuie să faci ca să obții permisul de vânătoare. Tot ce trebuie să știi

Voicu Costin / 27.05.2022, 13:53
Ce trebuie să faci ca să obții permisul de vânătoare. Tot ce trebuie să știi

În conformitate cu prevederile legale în vigoare din România, practicarea vânătorii se poate face doar în baza unui permis de vânătoare. Procesul de dobândire al acestui document poate dura mai bine de un an, iar pentru a-l obține va trebui să parcurgi câteva etape pe care ți le prezentăm în articolul următor. Ce trebuie să faci ca să obții permisul de vânătoare?

Regulile și legile pe care trebuie să le respecți pentru obținerea permisului de vânătoare

Art. 5.

  • Candidatul pentru dobândirea permisului de vânătoare permanent solicită în scris conducerii uneia sau mai multor organizaţii vânătoreşti înscrierea acestuia pentru stagiatură în vederea obţinerii permisului de vânătoare.
  • Cererea întocmită conform modelului prevăzut trebuie depusă la organizaţia vânătorească, care primeşte număr de înregistrare din registrul curent de corespondenţă al organizaţiei vânătoreşti, în ziua depunerii.
  • Cererea se analizează de către conducerea organizaţiei vânătoreşti, iar hotărârea se comunică în scris solicitantului în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Dacă cererea a fost aprobată, în comunicarea prevăzută, se menţionează şi denumirea grupei de vânători la care a fost repartizat pentru efectuarea perioadei de stagiatură.
  • Odată cu comunicarea prevăzută la alin. (3) se transmite şi fişa de stagiatură întocmită conform modelului.
  • Perioada de stagiatură începe de la data comunicării de repartizare prevăzută la alin. (3).

Art. 7.

  • În perioada de stagiatură fiecare candidat participă la următoarele activităţi practice:

a) 3 acţiuni de vânătoare;

b) o instruire practică privind portul şi mânuirea armei de vânătoare, precum şi o şedinţă de tragere cu arma de vânătoare la punct fix şi la talere.

Art. 8.

  • După efectuarea activităţilor prevăzute la art. 7 lit. a) şi b), stagiarul primeşte o recomandare de absolvire din partea organizaţiei vânătoreşti sau a clubului de vânătoare la care a efectuat stagiatura.
  • La fiecare acţiune practică la care participă stagiarul, va prezenta fişa de stagiatură, pentru ca organizatorul împuternicit de către asociaţie să înscrie datele cu privire la acţiunea respectivă, conform formularului.

Art. 10.

  • Examenul pentru dobândirea permisului de vânătoare permanent se organizează anual, la aceeaşi dată şi în acelaşi loc pentru toate organizaţiile vânătoreşti cu sediul în acelaşi judeţ, conform aprobării autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.
  • În situaţia în care organizaţiile vânătoreşti cu sediul în municipiul Bucureşti solicită examinarea unui număr mai mare de 50 de candidaţi/organizaţie, examenul se poate organiza separat pentru fiecare organizaţie vânătorească.

Art. 11.

Programarea examenului se va face în urma analizei propunerilor organizaţiilor vânătoreşti interesate, transmise în scris de acestea, cu cel puţin 30 de zile înainte de data solicitată, la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

Art. 12.

  • Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va comunica organizaţiilor vânătoreşti interesate, precum şi instituţiilor ai căror reprezentanţi fac parte din comisia de examinare, data la care a fost aprobată organizarea examenului în fiecare judeţ, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data organizării examenului.
  • Plata indemnizaţiei de examinare pentru membrii comisiei de examinare va fi efectuată în ziua examenului de organizaţia cu cel mai mare număr de candidaţi, în contul căreia celelalte asociaţii vor vira cotă-parte din indemnizaţie, proporţional cu numărul candidaţilor.
  • Tariful de examinare perceput de organizatori pentru fiecare candidat este de 150 lei.
  • Valoarea indemnizaţiei de examinare este de 20 lei de dosar examinat.

Documente necesare pentru înscriere la examen

Pentru fiecare candidat care solicită participarea la examen, dosarul de examen trebuie să conţină în mod obligatoriu următoarele documente:

a) actul de identitate – copie;

b) cererea prin care se solicită înscrierea în cadrul organizaţiei vânătoreşti, prevăzută la art. 5 alin. (2) – original;

c) comunicarea, din partea conducerii organizaţiei vânătoreşti la care solicită înscrierea, privind repartizarea solicitantului, prevăzută la art. 5 alin. (3) – original;

d) recomandarea de absolvire prevăzută la art. 8 alin. (1) – original;

e) fişa de stagiatură prevăzută la art. 5 alin. (5) şi completată potrivit art. 8 alin. (2), însuşită de candidat, de organizatorul activităţilor practice şi avizată de conducerea executivă a organizaţiei vânătoreşti sau a clubului de vânătoare la care a efectuat stagiatura – original;

f) fişa medicală, întocmită conform modelului prevăzut de reglementările în domeniu, din care să rezulte că este apt fizic şi psihic să deţină şi să folosească arma de foc de vânătoare – original;

g) comunicare de la organele de poliţie (certificat de cazier judiciar) din care să rezulte că are dreptul să deţină şi să folosească arma de foc de vânătoare – original;

h) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă faptul că în ultimii 3 ani nu a săvârşit fapte care sunt încadrate ca infracţiuni de Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare – autentificată, în original.

Dosarul de examen se completează de către candidat cu documentele prevăzute la alin. (1), se depune la sediul organizaţiei vânătoreşti al cărei membru doreşte să devină şi se înregistrează în registrul curent de corespondenţă al acesteia cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de organizarea examenului, iar lista candidaţilor se transmite autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură cu cel puţin 5 zile înainte de data examenului.

Pentru pregătirea şi examinarea teoretică a candidaţilor autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură elaborează un set de întrebări şi răspunsuri privind examenul de vânător, pe care îl prezintă pe site-ul propriu.

  • Setul de întrebări şi răspunsuri menţionat la alin. (1), prevăzut în anexa nr. 6*), conţine 800 de întrebări, fiecare întrebare având 3 răspunsuri preformulate dintre care unul este corect.
  • Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură poate reactualiza conţinutul setului de întrebări prevăzut la alin. (1), în acord cu legislaţia în vigoare şi cu literatura din domeniul cinegetic, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei susţinerii examenului prevăzut la art. 10 alin. (1), unde acesta va fi folosit.
  • Fișa medicala de port-arma este valabila 6 luni de la data efectuării analizelor. Trebuie să știi că, în termen de 5 ani, vei fi obligat să refaci analizele medicale. După aceea, Poliția Română îți va elibera permisul de port-armă. Documentul va fi valabil 5 ani.

Întrebările şi răspunsurile menţionate la alin. (2) sunt formulate având în vedere noţiuni privind domeniul cinegetic din:

– biologia speciilor ce aparţin faunei de interes cinegetic

– legislaţia în domeniul cinegetic

– etica vânătorească

– chinologie

– boli ale vânatului

– arme de vânătoare.