Home » Life & Style » Cea mai veche casă din România. Unde este situată și cât valorează

Cea mai veche casă din România. Unde este situată și cât valorează

Manolică Anca / 05.04.2022, 12:11

Cea mai veche casă din România se află în Sibiu. Este vorba despre locuința negustorească din strada Turnului nr. 7, un monument istoric ce a fost parțial restaurat, și care are în spate o istorie de peste 600 de ani. Proprietarii îi cunosc prea bine valoarea, astfel că a fost scoasă la licitație, în anul 2018, la un preț pe măsură. Cum arată și cât valorează aceasta.

Cea mai veche casă din România

Casa sibiană din strada Turnului este un monument istoric de o valoare deosebită, o prezență notabilă în peisajul urban al orașului chiar și în ziua de astăzi. Potrivit istoricilor, locuința își are începuturile în secolul al XIV-lea, având în vedere resturile unui pinion gotic găsit în pod.

Localizată în „Orașul de Jos”, într-o piațetă istorică, imobilul face parte, alături de casa Bobel, din cercul restrâns al reședințelor urbane ce au început să fie construite tocmai în perioada anilor 1300-1400. Clădire este formată din parter şi etaj cu faţada spre piaţeta de la intersecţia str. Turnului cu alte trei străzi.

Arhitectura acestui monument istoric excepțional

Masivitatea acoperișului, forma deosebită a construcției, precum și o serie de elemente arhitecturale care se mai regăsesc doar în cazul câtorva alte imobile din centrul vechi al fostului burg săsesc, sunt câteva dintre elementele care o individualizează.

Faţada clădirii este organizată pe patru axe, cu uşi cu obloane pline. Imobilul dispune de un acoperiş înalt, cu trei ape, cu coamă paralelă cu faţada și are două lucarne ochi. Construcția a început în perioada anilor 1300-1400 și se întinde pe un teren cu o suprafață totală de 196 mp. situată pe un teren de 196 de mp.

Pictura murală de secol XVI, urmele unui cuptor din cupru, o monedă din anul 1572 sau un pinten de cavaler, sunt alte câteva din descoperirile făcute de arheologi și care întăresc trecutul îndepărtat al superbei case. Motive în plus care i-ar putea atrage pe potențialii cumpărători. În anul 2018, casa a fost scoasă la licitație, prețul de pornire fiind de 235.000 Euro.

Cea mai veche casă din România
Cea mai veche casă din România

Cui a aparținut cea mai veche casă din România

Monograma de pe frontispiciul clădirii, datată 1704, vorbește despre anul în care negustorul Martin Wenkel a primit, odată cu titlul nobiliar, și proprietatea respectivă chiar de la împăratul Carol al VI-lea.

Reședința din centrul orașului Sibiu a aparținut la începutul secolului al XX-lea Asociației Măcelarilor, iar la parterul acesteia funcționau mai multe spații comerciale. Ulterior, a fost locuința pianistei Maria Klein Hintz și proprietatea negustorului român Ilie Floașiu până la naționalizarea de către regimul comunist. Proprietarul actual a pornit în anul 2007 ample lucrări de restaurare, care au salvat-o de la dispariție.

Având în vedere că are o vechime de peste 600 de ani, au fost nevoite să se facă subzidiri și s-au montat tiranți metalici de legare a pereților. De asemenea a fost coborât nivelul de călcare, a fost turnată o centură de beton și a fost înlocuită șarpanta în așa fel încât clădirea să ajungă la forma și gabaritul inițial.

Jgheaburile de cupru, refacerea lucarnelor, înlocuirea țiglei și olanelor, branșamentele noi pentru utilități, toate au fost realizate cu o deosebită atenție în așa fel încât orice detaliu să fie cât mai bine conservat. Au fost salvate, de asemenea, zugrăvelile decorative de secol XVI de pe fațada casei, dar și inscripțiile și decorațiunile murale interioare, inclusiv o frescă.