Home » Life & Style » Cel mai mare oraș subteran din lume, descoperit de oamenii de știință. Unde se află și ce s-a găsit aici

Cel mai mare oraș subteran din lume, descoperit de oamenii de știință. Unde se află și ce s-a găsit aici

Voicu Costin / 28.04.2022, 15:07
Cel mai mare oraș subteran din lume, descoperit de oamenii de știință. Unde se află și ce s-a găsit aici

Multe artefacte din secolele II și III d.Hr. au fost dezgropate într-un oraș subteran din districtul Midyat din Mardin din Turcia. Midyat, care este ca un muzeu în aer liber. Cu istoria și cultura sa, oferă o atmosferă magică vizitatorilor cu casele sale de piatră, hanurile, bisericile și mănăstirile sale de mii de ani. Unde se află și ce s-a găsit aici?

Un nou oraş subteran a fost descoperit

Orașul rural Midyat este situat în sud-estul Turciei. A fost fondat în timpul Imperiului Asirian, în jurul anului 900 î.Hr., și a fost condus de aramei, perși, greci, romani, bizantini și otomani.

Echipele de arheologi au descoperit că o peșteră, care a fost găsită în timpul lucrărilor efectuate pe străzile și casele istorice din cartier în urmă cu doi ani, nu era singura, și că în interiorul peșterii existau coridoare care oferă treceri către diferite locuri. În urma recentei descoperiri, în zonă au fost începute lucrări de excavare pentru a găsi orașul subteran.

Orașul subteran, care se numește „Matiate”, găzduiește multe lăcașuri de cult, silozuri, fântâni de apă, precum, pasaje și coridoare. Gani Tarkan, directorul Muzeului Mardin și șef al proiectului săpăturilor, a spus că noul oraș de calcar descoperit sub acest oraș antic a rămas probabil neatins în ultimii 1.900 de ani. El crede că spațiul întins a fost cândva locuința a 70.000 de oameni.

„A fost folosit neîntrerupt timp de 1.900 de ani. A fost construit pentru prima dată ca ascunzătoare sau zonă de evadare. Este cunoscut faptul că creștinismul nu era o religie oficială în secolul al II-lea. Familiile și grupurile care au acceptat creștinismul s-au adăpostit în general în orașe subterane pentru a scăpa de persecuția Romei. Posibil, orașul subteran Midyat a fost unul dintre spațiile de locuit, construit exact în acest scop. Este o zonă în care estimăm că cel puțin 60-70.000 de oameni trăiau aici”, a adăugat el, potrivit Daily Sabah.

Este de așteptat ca numărul de vizitatori ai cartierului să crească semnificativ odată finalizarea săpăturilor și descoperirea completă a orașului subteran.

Lozan Bayar, un arheolog de la Biroul de Protecție și Supraveghere al Municipalității Mardin, a susţinut ce a spus Tarkan.

„În perioada timpurie a creștinismului, Roma a fost sub influența păgânilor, înainte ca mai târziu să recunoască creștinismul ca religie oficială. Astfel de orașe subterane au asigurat securitatea oamenilor și și-au îndeplinit și rugăciunile acolo. Erau și locuri de evadare. Băile, puțurile de apă și sistemele de canalizare există încă din acea perioadă.”

Tarkan și colegii săi continuă să găsească relicve, picturi murale și tuneluri în mod regulat, pe măsură ce lucrările lor de excavare continuă. Matiate se dovedește a fi atât de vast încât amenință să depășească orașul subteran Derinkuyu, descoperit anterior, în regiunea Cappadocia din Turcia. Potrivit cercetătorilor, Derinkuyu a avut odată 20.000 de locuitori.

Cel puțin alte 40 de orașe subterane au fost descoperite în Turcia, dar niciunul nu se compară cu Matiate. În afară de diferențele mari de dimensiune, majoritatea acelor peșteri nu erau situate sub orașe pline de viață, așa cum era Matiate. Dacă estimarea lui Tarkan că el și cercetătorii săi au descoperit doar o mică parte din Matiate ar fi corectă, mai rămâne mult de lucru. El speră că această descoperire uluitoare să-i aducă în cele din urmă pe oameni din întreaga lume să experimenteze situl antic.