Home » Life & Style » Centura de castitate. Cât este adevăr și cât este mit? Date nebănuite din istorie

Centura de castitate. Cât este adevăr și cât este mit? Date nebănuite din istorie

Alexandru Cazacu / 21.02.2021, 13:57
Centura de castitate. Cât este adevăr și cât este mit? Date nebănuite din istorie

Mulți oameni au auzit zvonuri despre centura de castitate. Potrivit unora dintre acestea, cavalerii care plecau în cruciade aveau obiceiul de a-și înfiera partenerele cu centura de castitate. Ce spun istoricii despre această legendă?

Centura de castitate. Cât este adevăr și cât este mit?

În Evul Mediul, cavalerii erau mai tot timpul plecați de acasă în diferite războaie contra musulmanilor. Așadar, gândindu-se la soțiile lor, rămase singure acasă pentru o perioadă lungă de timp, le-ar fi obligat să poarte o centură de castitate. Se pare că, războinicii încuiau chiar ei această centură și luau cheia cu ei.

Mult timp s-a crezut că acest mijloc de încorsetare ar fi fost folosit pe vremea războaielor religioase, fiind prezentat ca o realitate în cărțile de istorie. Cu toate acestea, cercetătorii au început să pună serios la îndoială acest lucru, deoarece nu există dovezi contemporane perioadei căreia îi este atribuit care să ne confirme existența unei astfel de centuri.

Centura de castitate

Una dintre cele mai vechi datări, sau poate chiar cea mai veche, este menționată în cartea “Bellifortis”, redactată de Konrad Kyeser von Eichstätt în anul 1405. În aceasta, autorul introduce și reprezentarea grafică a unei astfel de centuri de castitate, alături de o scurtă descriere: ”un fel de pantalonași de fier pe care i-ar fi purtat doamnele florentine și care s-ar fi putut închide în față cu o cheie”.

Cu toate acestea, autorul cărții nu specifică exact care ar fi fost motivul pentru care femeile ar fi acceptat sau ar fi fost obligate să accepte acest lucru. Potrivit istoricilor, Kyeser von Eichstätt ar fi folosit o doză mare de ironie atunci când a vorbit despre pantalonii de fier. Din sursele mai târzii nu se regăsește nimic referitor la centura de castitate.

Pe de altă parte, în multe muzee sunt expuse exemplare de centuri de castitate, care arată că fenomenul a existat în Evul Mediu. Cu toate acestea, după ce a început discuția legată de veridicitatea acestora, ele au dispărut din majoritatea muzeelor.

A existat sau nu centura de castitate
A existat sau nu centura de castitate

Nu există dovezi

O dovadă despre centurile de castitate din muzee nu există și nici dovezi care să confirme interpretarea lor drept o măsură de siguranță a cavalerilor plecați în război.

Cu toate acestea, în 1889 anticarul și etnograful Anton Pachinger, a făcut o descoperire cel care a dus la multe controverse. El a afirmat că ar fi scos la iveală în apropiere de orașul austriac Linz un mormânt al unui personaj feminin, decedat prin secolul al XVI-lea, iar scheletul ar fi fost prevăzut cu o centură de castitate.

Centura de castitate în perioada barocului

De asemenea, a mai circulat o teorie mai plauzibilă a mitului centurii de castitate, care ar fi început în perioada barocului timpuriu. La acea vreme, au existat o serie de picturi în acest sens. Cu toate acestea, cei care se ocupă de istoria medicinei se îndoiesc serios că femeile, în condițiile igienei precare a Evului Mediu ar fi putut supraviețui purtând o perioadă îndelungată, fără întrerupere, această centură, potrivit historia.ro.