Home » Life & Style » Cine a fost Sfântul Valentin și pe cine ocrotește de fapt. Cele mai cunoscute legende

Cine a fost Sfântul Valentin și pe cine ocrotește de fapt. Cele mai cunoscute legende

Cojocaru Cristian / 13.02.2022, 14:47
Cine a fost Sfântul Valentin și pe cine ocrotește de fapt. Cele mai cunoscute legende

În luna februarie oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, zi care pică în data de 14 februarie, atunci când este și Sfântul Valentin. În spatele tradiției există o adevărată legendă, iar ceea ce știm astăzi este doar vârful aisbergului. Află cine a fost Sfântul Valentin și care sunt cele mai cunoscute legende despre această zi în care îndrăgostiții își oferă cadouri și își jură iubire.

Legende apărute în lume despre Sfântul Valentin

Cu toate că această sărbătoare este percepută de către mulți ca ziua în care sunt oferite jucării de pluș și multe alte dulcegării, ziua Sfântului Valentin dedicată totodată îndrăgostiților deține o istorie mai amplă și care în continuare este învăluită în mister. Această sărbătoare datează îcă de pe vremea Imperiului Roman.

Înainte de creștinarea imperiului, romanii sărbătoreau în luna februarie Lupercalia, care reprezenta un festival al fertilității și era închinat zeului roman al agriculturii, Faunus. Astfel, preoții zeului Faunus se adunau într-o peșteră acolo unde se crededa că au fost crescuți Romulus și Remus de către lupoaică.

În cadrul ceremoniei era sacrificată o capră și un câine, pentru fertilitate și purificare. Blana caprei era apoi tăiată în fâșii și înmuiată în sânge. Se umbla apoi cu acea blană pe stradă unde femeile erau plesnite ușor pentru fertilitate. În aceeași zi, fetele tinere își scriau numele pe un bilețel care era introdus într-o urnă, iar băieții alegeau câte unul, astfel că urma să formeze un cuplu cu fata trecută pe bilet.

Acest festival a supraviețuit numai pentru o perioadă, fiind considerată o sărbătoare păgână. La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasius a declarat data de 14 februarie data în care era celebrat Sfântul Valentin. În epoca contemporană sunt amintiți 11 Sfinți Valentin. Cu toate acestea, până în acel moment, existau doar trei Sfinți Valentin, doar că Papa nu a menționat care dintre aceștia era săbătorit.

Sf. Valentin I

Se spune că acesta ar fi fost un preo al Imperiului Roman din timpul lui Claudius II. Astfel, împăratul se angajase în conducerea unei campanii militare care a luat sfârșit cu multă vărsare de sânge, astfel că era nevoie în permanență de noi soldați. În viziunea sa, bărbații tineri nu puteau fi înrolați ci trebuiau să stea legați de neveste și de copii, astfel că acesta a declarat căsătoria ilegală.

Preotul Valentin a continuat să oficieze căsătorii în secrete. Ulterior, acesta a fost descoperit și a fost trimis în închisoare unde se îndrăgostește de o femeie oarbă, iar cu puterea dragostei îi redă acesteia vederea. Femeia nu a apucat însă să își trăiască dragostea pentru că preotul a fost decapitat în data de 14 februarie.

Sf. Valentin II

Cel de-al doilea Sfânt Valentin a fost un episcop din Terni. Acesta a fost întemnițat la Roma fără a i se comunica motivul. În închisoare, episcopul a devenit foarte apreciat de către cei care îl păzeau, dar și de către împăratul Claudius. În aceeași zi a lunii febraurie, acesta a avut aceeași soartă ca și primul pentru că a încercat să îl convingă pe împărat să renunțe la interzicerea căsătoriei.

Sf. Valentin III

Cel de-al treilea Sfânt a rămas nepăsător la interdicția împăratului și la rândul său a continuat să oficieze căsătorii pe ascuns, fiind prins și întemnițat. Acesta s-a îndrăsgostit de fiica unui gardian, însă înainte de a fi decapitat, el i-a lăsat iubitei sale un bilet pe care s-a semnat „tua Valentini”. Cu toate acestea se crede că, de fapt, a fost povestea unui singur preot.

sfântul valentin
Preotul Vasile Ioana ne explica de ce nu ar trebui sa sarbatorim Ziua Indragostitilor

De ce să nu sărbătorim ziua de Valentine’s Day

Preotul Vasile Ioana a explicat motivul pentru care nu ar trebui să sărbătorim Valentine’s Day.

”De ce nu sărbătorim noi Valentine’s Day? Vreau să vedem înșelarea în care se află unii care nu știu ce este, pe de-o parte, o sărbătorire și, pe de altă parte, de ce biserica nu sărbătorește iubirea doar într-o zi. Iubirea este viața noastră și nu poți să spui că sărbătorești dragostea o zi pe an. Noi trăim iubirea în fiecare zi, iar bunul creștin nu poate trăi fără să iubească. Deci noi nu putem să trăim fără să iubim și totuși nu sărbătorim Valentine’s Day”, a zis preotul Vasile Ioana.

Preotul Vasile Ioana menționează la rândul său povestea Sfântului Valentin care a continuat să oficieze căsătoriile pe ascuns, cununând astfel sute de cupluri. Potrivit acestuia, Sfântul Valentin este sfântul iubirii legiuite, nu al iubirii desfrâmnate și fără angajamente.

„Sfântul Valentin nu e nicidecum altceva decât un sfânt ocrotitor al familiilor căsătorite”, mai explică acesta.

Prima persoană care a marcat Ziua Îndrăgostiților a fost poetul medieval de origine engleză, Geoffrey Chaucer. În poezia sa „Parliament of Foules” din anul 1475, se regăsesc următoarele versuri:

„For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate”.

Acestea înseamnă „Aceasta a fost de ziua Sfântului Valentin, când fiecare pasăre vine acolo să-și aleagă perechea”. Aceste versuri încearcă să transmită credința din Evul Mediu potrivit căreia păsările își alegeau perechea la mijlocul lunii februarie, credință care s-a suprapus cu data Sfântului Valentin, devenind astfel „patron al îndrăgostiților”.