Home » Life & Style » Cine a inventat și cum a apărut termenul „ucigaș în serie”

Cine a inventat și cum a apărut termenul „ucigaș în serie”

Voicu Costin / 27.05.2022, 16:43
Cine a inventat și cum a apărut termenul „ucigaș în serie”

Ucigașii în serie au fost adesea analizați de diferiți anchetatori, medici, psihologi și psihoterapeuți pentru a înțelege mai mult din comportamentul unui astfel de om. Chiar și anchetatorii care s-au ocupat de cazurile cele mai grave au încercat să găsească un tipar sau un acronim pentru astfel de oameni cu deviații comportamentale. Cine a inventat și cum a apărut termenul „ucigaș în serie”?

Robert Ressler, inventatorul termenului „ucigaș în serie”

În ultimele trei decade, oamenii care lucrează în cadrul legii, dar și medici specialişti au încercat să definească comportamentul unui ucigaș în serie. Participanții la Simpozionul de crimă în serie au examinat variațiile pentru a dezvolta o definiție unică a crimei în serie. Definițiile anterioare ale crimei în serie difereau, pentru că unele aveau un anumit număr de crime, variind de la două până la zece victime. Această cerință cantitativă a diferențiat o crimă în serie de alte categorii de crimă: simplă, dublă sau triplă.

Un alt criteriu pentru a găsi o definiție pentru uciderea în serie a reprezentat-o și o perioadă de timp între crime. Acest interval de timp a fost necesar pentru a face distincția între o crimă în masă și o crimă în serie. Crima în serie a necesitat o separare temporală între diferitele crime.

Robert Ressler și-a dedicat viața urmărind astfel de ucigași, începând cu anul 1970, când a început să lucreze pentru FBI. Polițistul a încercat să găsească tipare şi să analizeze comportamentele diferitor persoane pentru a găsi un tipar cât mai aproape de cel al un astfel de ucigaș. Anchetatorii nu aveau un nume pentru criminali precum Jack Spintecătorul și Ucigașul Zodiacului, care au revendicat mai multe victime, până când Ressler a venit cu termenul de „ucigaș în serie”.

Nu doar că a găsit o definiție pentru acești ucigași, dar a contribuit și la crearea Unității de Știință Comportamentală a FBI. El a devenit prima persoană care a înregistrat și a analizat caracteristicile psihologice și comportamentale ale criminalilor, astfel încât să evalueze sau să prezică capacitățile acestora sau să ajute la identificarea lor.

Ani de zile, el a intervievat cei mai mari infractori ai Americii pentru a stabili categorii pentru identificarea și urmărirea criminalilor în serie, vrând să îi prindă în fapt și să nu se mai ajungă la atâtea victime. Profilurile lui Ressler au ajutat FBI-ul să urmărească criminali notorii din perioada anilor 1970-1980. Chiar dacă Ressler s-a retras în anii 1990 și a murit în 2013, el încă rămâne un etalon în lumea poliției și a anchetatorilor pentru personajul lui Bill Tench din Mindhunter difuzat de Netflix.

„Un oarecare interes este faptul că crimele în serie au dispărut aproape… în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când au existat crime la o scară mai mare, mai mare, care au avut loc pe fiecare front de luptă. După război, însă, astfel de crime au început din nou… și de atunci au luat o viteză considerabilă”, a explicat Ressler în cartea sa, I Have Lived in the Monster, scrie Los Angeles Times, citat de All Thats Interesting.

După ce s-a retras din FBI, a scris o serie de cărți despre crime în serie și a ținut adesea prelegeri despre criminologie. Ressler a murit în casa sa din Virginia, pe 5 mai 2013, din cauza bolii Parkinson. Avea 76 de ani.