Home » Life & Style » Cine este și cum arată Sofía Jirau, primul model Victoria’s Secret cu sindrom Down. „Am visat într-o zi şi am muncit pentru asta”

Cine este și cum arată Sofía Jirau, primul model Victoria’s Secret cu sindrom Down. „Am visat într-o zi şi am muncit pentru asta”

Voicu Costin / 01.03.2022, 07:40

Fiecare persoană este frumoasă în felul ei. Acest lucru îl susține și Sofia Jirau, primul model cu sindrom Down care devine cunoscut. Ea a prezentat recent o colecție de haine pentru Victoria’s Secret, una dintre cele mai celebre case de modă din lume. Mulți au fost plăcut surprinşi de faptul că designerii s-au gândit la o asemenea inițiativă și i-au oferit această șansă tinerei. Cine este Sofía Jirau de fapt?

Debutul în carieră modeling-ului a modelului cu sindromul Down

Sofia Isabel Jirau González, născută în 1997, este un model portorican cu sindrom Down. Jirau și-a făcut debutul în modeling la o prezentare de modă pentru designerul Wanda Beauchamp, la vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, ea a început oficial să lucreze ca model pe 26 martie 2019, când a împlinit 23 de ani.

De atunci, ea a defilat pentru designeri de top. Pe 10 februarie 2020, modelul portorican de 24 de ani și-a făcut debutul la New York Fashion Week, devenind unul dintre puținele modele cu sindrom Down care a participat la acest eveniment.

„Când eram mică, mă uitam în oglindă şi îmi spuneam că voi deveni model şi femeie de afaceri‟, spunea ea pentru revista „People‟, pe atunci.

Debutul ei a fost acoperit de zeci de instituții media din întreaga lume, precum Vogue Mexico, People, Hola!, dar și alte reviste cunoscute. Modelul a încheiat mai multe parteneriate cu diferite mărci, precum și show-uri de modeling în Puerto Rico.

„M-am născut pentru asta şi vreau să le arăt tuturor că am tot ce are nevoie un model pentru a străluci‟, a scris ea, pe Instagram.

Ea a avut, de asemenea, apariții în videoclipuri în care își spune povestea, precum și în campanii de conștientizare despre Sindromul Down, încurajând comunitatea, că nu există limite pentru a-și îndeplini visele.

Primul model cu sindromul Down la Victoria’s Secret

În februarie 2022, Jirau a devenit primul model cu sindrom Down care a fost angajat de compania americană de retail Victoria’s Secret.

„Am visat într-o zi şi am muncit pentru el. Astăzi, acest vis a devenit realitate. În sfârşit, pot să vă spun marele meu secret. Sunt primul model Victoria’s Secret cu sindrom Down!‟, a scris ea, pe pagina de Instagram.

Potrivit unui comunicat de presă, tânăra1, alături de alte 17 femei, promovează noua linie Love Cloud de la Victoria’s Secret, despre care brandul consideră că ar „întări angajamentul Victoria’s Secret de a primi și sărbători toate femeile”. Anunțul a fost acoperit de mai multe instituții de știri din Puerto Rico și SUA, precum și de reviste.

Alături de Jirau, din campanie mai fac parte şi o viitoare mamă, un instructor de pilates de 30 de ani, un model cu paraplegie spastică ereditară, dar şi modele, precum: Hailey Bieber, Valentina Sampaio, Paloma Elsesser şi Adut Akech.

Ce este sindromul Down

Sindromul Down (trisomia 21) reprezintă cea mai comună cauză genetică de retard mintal ușor și moderat (maladie prezentă la copil încă din momentul conceperii), cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri cromatinice microscopice prezente în aproape fiecare celulă componentă a țesuturilor organismului uman. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moștenim. Acest plan este purtat sub forma unui mesaj codat, prezent în ADN.

Un „sindrom” reprezintă o corelație de semne și simptome. Denumirea „Down” provine de la medicul englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproape 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit.

Probabilitatea conceperii unui copil cu sindrom Down crește odată cu vârsta mamei: sub 0,1% în cazul mamelor de 20 de ani, putând ajunge până la 3% la femeile de 45 de ani. În România nu există o statistică privind numărul persoanelor cu sindrom Down, dar se are în vedere faptul că, la nivel mondial incidența este de aproximativ 1:800 de nașteri.