Home » Life & Style » Cum faci diferența între roșiile românești de cele de import. Detaliul care face deosebirea

Cum faci diferența între roșiile românești de cele de import. Detaliul care face deosebirea

Voicu Costin / 25.05.2022, 10:05
Cum faci diferența între roșiile românești de cele de import. Detaliul care face deosebirea

Roșiile sunt preferate de toată lumea. Fie că sunt consumate în salate, fie că sunt folosite la zarzavaturi, bulioane sau suc de roșii, oamenii caută să consume un produs cât mai natural, așa cum era odată. Cum mulți dintre noi ne aprovizionăm de la piețele din supermarketuri, roșiile de import sunt consumate în cantități mult mai mari decât cele autohtone. Cum facem diferența dintre cele două tipuri de roșii și care sunt avantajele și dezavantajele consumării unuia sau altuia?

Soiuri de roșii românești

Un alt soi extrem de apreciat de producători este și Inima de bou, un soi putem să-i spunem rustic, crescut mai mult în gospodării, grădini și mai puțin în exploatații agricole intensive. Are o rezistenţă mare la boli și produce roșii mari, dulci, gustoase și zemoase. Soiul Inima de Bou îl puteți recunoaște foarte ușor, datoria aspectului de roșie aproape uriașă, care ajunge și la 600-700 de grame. Are puține semințe. Roșia are însă un dezavantaj și anume că nu rezistă mai mult de câteva zile după ce a fost culeasă. Aceasta se coace începând cu luna iulie.

Pitica este o roșie de dimensiuni mici, care se coace la început de iunie și are o formă rotundă, dar ușor alungită spre vârf. Se pretează foarte bine pentru a fi cultivat în spații protejate. Poate fi un candidat cu succes la topul, cele mai bune soiuri de roșii pentru solar.

Țâța vacii este un soi vechi, de mărime mică, alungită și cu o umflătură în vârf, asemeni unui sfârc, de unde îi vine și numele. Este o roșie cărnoasă, cu puține semințe și puțină zeamă, excelentă pentru bulion. Se coace de la jumătatea lunii iunie.

Roșia de Țigănești este rotundă, ușor turtită, uneori cu mici crăpături în jurul codiței, cu o pulpă mai deschisă la culoare decât coajă, densă și cu puține semințe.

Portocalia de Corbeanca este o roșie mare și foarte zemoasă, cu o coajă netedă și ușor crăpăcioasă. Se coace de obicei în iulie și august. Este apreciat de legumicultori pentru gustul sau deosebit, fructele având circa 170 grame ca și greutate, precum și o rezistență bună la păstrare. Fructele se recoltează ușor de pe ciorchine, iar tulpina are o rezistență bună.

Cum deosebim roșiile românești de cele de import

Diferența dintre aceste tipuri de roșii se face în primul rând datorită formei lor. Dacă roșiile românești au de obicei forme neregulate, cele de import au aceeași formă. Cele românești au diverse dimensiuni, coaja ușor crăpată sau ondulate la codiță. Roșiile din import sunt întotdeauna perfect rotunde, netede, lucioase și arătoase.

Pe de altă parte, roșiile autohtone, crescute în pământ, au zone portocalii sau galbene în jurul codiței. Aceste pete gălbui arată de fapt concentrația de zahăr din fruct și arată cât este de gustoasă. Multă lume se ferește de roșiile cu partea superioară îngălbenită de teamă că au fost stropite intens cu substanțe chimice.

Producătorii de la țară sunt cei mai căutați când vine vorba de producțiile de roșii

Cei din mediul urban au înțeles cât este de important să consume alimente cât mai naturale, bio, așa cum spune toată lumea, astfel că au început să caute să cumpere produse cât mai naturale. Mulți preferă să caute câțiva producători locali de pe lângă marile orașe pentru a cumpăra roșii. Ei preferă să le consume în stare proaspătă, iar cei care au mai mult timp liber să facă și zarzavaturi din ele.

Întrebați mereu și căutați producători locali care știți că vând produse naturale. Unii dintre ei cumpără produse din import și le vând pe tarabe menționând că sunt românești. Cereți mai multe informații de la producător despre produsul pe care urmează să îl achiziționați, înainte de a face acest lucru. Astfel, veți vedea și dacă cunoaște ceea ce a plantat.