De roșiile naturale crescute în propria grădină vrem să ne bucurăm cât mai mult timp. Fie că vremea rea le poate strica sau diferiți paraziţi vor să vă compromită răsadurile de roșii, încercați să le depozitați cât mai bine pentru a vă bucura cât mai mult de roșii proaspete și sănătoase. Așadar, cum putem păstra roșiile în stare perfectă pentru o perioadă mai lungă de timp?
Roșiile provin inițial dintr-un climat cald și trebuie păstrate la temperatura camerei. Roșiile coapte suferă cu adevărat după refrigerare. O serie de factori vor schimba: dezvoltarea gustului, colorația și textura. Dacă se află în interiorul frigiderului, activitatea enzimelor producătoare de aromă a roșiilor necoapte se oprește.
Deși roșiile proaspăt coapte au problema pierderii aromei atunci când sunt puse în frigider, o parte din acea activitate enzimatică poate reveni dacă sunt lăsate să se refacă timp de o zi sau două la temperatura camerei, înainte de a fi consumate. Cum putem păstra roșiile în stare perfectă pentru mai mult timp?
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Dacă ai un loc răcoros în casă, cum ar fi o pivniță, un beci sau o cămară, depozitează acolo roșiile coapte. Acestea se vor păstra bine timp de o zi sau două și nu vei risca să întrerupi activitatea enzimelor producătoare de aromă.
Dacă nu ai o mare varietate de zone de temperatură în casă, asigură-te că roșiile coapte vor arăta bine după refrigerare, dar le poți lăsa puțin afară înainte să le consumi.
Dacă până acum am vorbit de roșiile coapte, ce vom face cu cele necoapte? Cum le păstrăm în condiții bune până se vor coace? Cu siguranță nu ar trebui să punem aceste roșii necoapte în frigider.
Ele trebuie să rămână la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui. Pentru a le păstra mai mult timp proaspete, depozitează-le cu partea de tulpină în jos în timp ce se coc. Blocarea locului în care a fost tulpina roșiilor împiedică umezeala să părăsească roșia și blochează intrarea aerului (și a mucegaiului sau a bacteriilor) în roșii.
Pentru roșiile foarte necoapte, adică verzi, pune-le cu tulpina în jos într-o pungă de hârtie și lasă-le să se coacă într-un loc răcoros sau la temperatura camerei.
Pentru roșii, temperatura din frigider este prea scăzută. Dacă pui roșiile mari și suculente într-un frigider, face rău gustului, texturii, chiar și culorii prin oprirea activității enzimelor. În cazul roșiilor necoapte, acest lucru înseamnă că fructele s-ar putea să nu-și formeze niciodată pe deplin gustul și textura.
În cazul roșiilor coapte, încetinirea activității enzimelor poate reduce o parte din aroma naturală.
Temperatura camerei, soiul de roșii și momentul în care intenționezi să le folosești, vor juca un rol în a decide cel mai bun mod de a depozita roșiile ca să le păstrezi proaspete mai mult timp. Roșiile insuficient coapte este mai bine să fie lăsate la temperatura camerei pentru a se dezvolta în continuare, în timp ce roșiile prea coapte pot fi salvate dacă le bagi în frigider.