Home » Life & Style » Cum rezervați cele mai ieftine zboruri. 8 lucruri importante de știut

Cum rezervați cele mai ieftine zboruri. 8 lucruri importante de știut

Manolică Anca / 26.07.2022, 14:12
Cum rezervați cele mai ieftine zboruri. 8 lucruri importante de știut

Pentru majoritatea călătoriilor, biletul de avion este cea mai scumpă parte. Deși prețurile au mai scăzut în ultimii ani, acestea pot reprezenta în continuare o sumă considerabilă în orice buget de călătorie. Fie că ești un călător solo cu buget redus sau dorești să îți petreci vacanța cu familia în străinătate, găsirea unei oferte de zboruri ieftine poate cântări decisiv dacă vei face sau nu călătoria.

Trucuri pentru a găsi cele mai ieftine zboruri

În fiecare zi, companiile aeriene au mii de oferte speciale – de la tarifele publicate din greșeală la promoții speciale și până la reducerea prețurilor pentru a concura cu o altă companie aeriană. Tarifele ieftine există și pot face din călătoria ta de vis o realitate. Asta dacă știi unde și cum să cauți.

În rândurile de mai jos, venim cu câteva trucuri care te vor ajuta să obții cel mai ieftin bilet de avion posibil de fiecare dată când zbori.

1. Ignoră miturile

Există o mulțime de mituri online despre cum să găsești zboruri ieftine. De fapt, probabil că le știi și tu pe multe dintre ele. Toate acestea sunt minciuni, care nu fac decât să te ducă pe căi greșite. Iată-le pe cele mai comune care sunt 100% neadevărate:

  • Nu este mai ieftin să cumperi bilete de avion într-o zi de marți (sau în orice altă zi anume, de altfel).
  • Nu există nicio dovadă că o căutare incognito duce la oferte mai ieftine.
  • Nu există o dată exactă sau o perioadă de timp specifică în care să îți rezervi biletul de avion.
  • Nu poți prezice prețurile companiilor aeriene, iar site-urile care o fac, practic, fac o presupunere educată (dar probabil greșită).

Companiile aeriene folosesc algoritmi avansați de calcul și de stabilire a prețurilor pentru a determina prețurile și a organiza vânzări în funcție de perioada anului, de cererea pasagerilor, de vreme, de evenimente/festivități majore, de ora din zi, de prețurile concurenților, de prețul combustibilului și multe altele. Sistemul este prea inteligent.

2. Fii flexibil cu datele și orele de călătorie

Prețurile biletelor de avion variază foarte mult în funcție de ziua săptămânii, de perioada din an și de sărbătorile care urmează, cum ar fi Crăciunul, Revelionul, Ziua Recunoștinței sau 4 iulie. Luna august este o lună importantă pentru călătoriile în Europa și toată lumea vrea să meargă undeva la căldură iarna sau să călătorească atunci când copiii nu mai sunt la școală.

Pe scurt, dacă veii zbura atunci când toată lumea zboară, atunci biletul tău va costa mai mult. Încearcă să fii flexibil cu datele, iar soluția este, de cele mai multe ori, să zbori în afara sezonului.. Dacă ești hotărât să vizitezi Parisul, atunci fă-o primăvara sau toamna, când mai puțini oameni îl vizitează, iar biletele de avion sunt mai ieftine.

Caută, de asemenea, date alternative, astfel încât să poți profita de cea mai bună zi. Cu cât planurile tale sunt mai rigide, cu atât este mai puțin probabil să găsești o ofertă bună.

În plus, este aproape întotdeauna mai ieftin să zbori în mijlocul săptămânii decât în weekend, deoarece majoritatea oamenilor călătoresc în weekend, iar companiile aeriene măresc prețurile atunci. Prețurile sunt mai ieftine dacă zbori după sau în timpul unei sărbători importante.

Zborurile dimineața devreme sau noaptea târziu sunt, de asemenea, mai ieftine, deoarece mai puțini oameni doresc să călătorească atunci. Zilele de vineri și luni sunt mai scumpe pentru că atunci zboară majoritatea călătorilor de afaceri.

3. Fii flexibil cu destinațiile

Dacă nu poți fi flexibil cu momentul în care zbori, fii cel puțin flexibil cu destinațiile. Cel mai bine este să fie amândouă, dar dacă vrei cu adevărat să economisești cât mai mulți bani și să obții un zbor ieftin pentru călătoria ta, trebuie să fii cel puțin flexibil cu una sau alta.

Trucuri pentru a obține bilete ieftine de avion
Trucuri pentru a obține bilete ieftine de avion

Motoarele de căutare a companiilor aeriene au făcut foarte ușor să cauți în întreaga lume pentru a găsi cel mai ieftin bilet. Nu mai trebuie să căutați manual, oraș cu oraș, zi cu zi. Site-urile web precum Skyscanner și Google Flights oferă instrumente de explorare care îți permit să introduci aeroportul de plecare și să vezi o hartă a lumii cu toate zborurile de pe el.

Acest lucru îți permite să compari cu ușurință mai multe destinații, fără a fi nevoie să te gândești la toate opțiunile posibile. Probabil că vei găsi chiar și câteva destinații interesante la care nici nu te gândeai!

4. Optează pentru companiile Low Cost

În zilele noastre, putem zbura în aproape toate colțurile lumii cu companiile Low Cost. Sigur, s-ar putea să nu fie la fel de confortabile și poate că va trebui să plătești pentru facilitățile premium, cum ar fi bagajele înregistrate și mesele. Companiile aeriene de acest tip deservesc în principal rute pe distanțe scurte și medii.

5. Nu zbura întotdeauna direct

O altă modalitate de a obține un zbor ieftin nu este doar flexibilitatea în ceea ce privește datele și destinațiile, ci și în ceea ce privește ruta pe care o urmezi. De exemplu, uneori este mai ieftin să zbori într-un anume loc și să iei o companie aeriană ieftină până la destinația finală decât să zbori direct.

6. Aruncă un ochi pe ofertele speciale

Asigură-te că te-ai abonat la newsletter-ele companiilor aeriene. De multe ori, acestea trimit mail-uri cu oferte de ultimă oră, unele de nerefuzat. Sigur, poate nu se vor potrivi cu itinerariul tău, dar merită să fii pe fază. De cele mai multe ori, zborurile ieftine sunt disponibile doar pentru o fereastră limitată (de obicei 24 de ore).

7. Caută prețurile biletelor pentru călători, individual

Dacă vrei să călătorești cu prietenii sau cu familia, nu căuta și nu cumpăra mai multe bilete într-o singură achiziție. Companiile aeriene afișează întotdeauna cel mai mare preț într-un grup de bilete, ceea ce înseamnă că vei sfârși prin a plăti mai mulți bani.

Companiile aeriene au o mulțime de prețuri diferite pentru bilete (acestea se bazează pe o varietate de factori). Acestea doresc să vândă bilete în cea mai mare tranșă tarifară posibilă și, atunci când grupează bilete, afișează întotdeauna prețurile cele mai mari.

8. Rezervă din timp, dar nu prea devreme

Tarifele companiilor aeriene continuă să crească cu cât te apropii mai mult de plecare, dar există un punct de echilibru când companiile aeriene încep fie să scadă, fie să crească tarifele în funcție de cerere. Nu aștepta până în ultima secundă, dar nici nu rezervați cu foarte, foarte mult timp înainte.

Cel mai bun moment pentru a rezerva zborul este cu aproximativ 2-3 luni înainte de plecare, sau cu aproximativ cinci luni înainte, dacă mergi la destinație în timpul sezonului de vârf al acesteia.

Companiile aeriene cresc prețurile mai aproape de plecare, deoarece persoanele care rezervă în ultimul minut tind să fie călătorii de afaceri care nu pun accent prea mare pe preț, pentru că vor plăti oricât. Așa că nu rezerva în ultima clipă!