Home » Life & Style » Cum se păstrează corect alimentele și la ce temperatură se depozitează pentru a fi proaspete mai mult timp

Cum se păstrează corect alimentele și la ce temperatură se depozitează pentru a fi proaspete mai mult timp

Voicu Costin / 05.03.2022, 12:11
Cum se păstrează corect alimentele și la ce temperatură se depozitează pentru a fi proaspete mai mult timp

Când vine vorba de aruncat mâncarea stricată din frigider, oamenii regretă pentru că au cumpărat prea multe alimente sau au gătit prea mult și nu au consumat preparatele. Frigiderul este locul unde depozităm toate alimentele și mâncarea gătită, dar important să știm este că, aranjate într-un mod responsabil, alimentele pot fi păstrate proaspete mai mult timp. Așadar, cum se păstrează corect alimentele și la ce temperatură se depozitează pentru a ne bucura de ele proaspete cât mai mult timp?

Cum păstrăm alimentele proaspete mai mult timp?

Sunt oameni care sunt nevoiți să arunce constant alimente care se strică. Felul în care depozităm alimentele ne poate ajuta sau ne poate arunca banii la gunoi. Este important să știți să reglați termostatul la o temperatură optimă, astfel încât alimentele să nu înghețe și nici să aibă de suferit. Sunt câteva trucuri care te ajută să păstrezi alimentele proaspete mai mult timp.

Setează temperatura optimă a frigiderului

Dacă vrei să beneficiezi de prospețimea alimentelor tale cât mai mult timp setează temperatura din frigider între 0°C și 5°C, iar cea din congelator să fie între -18°C și -20°C.

Cu cât frigiderul și congelatorul coboară mai repede la aceste temperaturi, cu atât se maximizează cantitatea de nutrienți din alimente. Frigiderul și congelatorul nu se vor regla automat la aceste temperaturi. Fiecare producător de frigidere recomandă anumite programe și setări ce trebuiesc făcute de utilizatori. Acestea le găsiți detaliate în manualul de instrucțiuni.

Depozitează corespunzător alimentele

Indiferent cât de precis este termostatul tău, temperatura din frigider va varia între rafturi. Cel mai bine este să te gândești la temperatura termostatului ca la o medie pentru frigider, deoarece cu cât este mai înalt raftul, cu atât mai mare va fi temperatura. Sunt unele frigidere cu o tehnologie mai avansată care vin deja compartimentate special. Există rafturi destinate pentru legume, altele pentru lactate și altele pentru diferite tipuri de alimente.

Dacă nu beneficiezi de un astfel de frigider poți urma sfaturile următoare. Carnea crudă, peștele și fructele de mare ar trebui păstrate între 0°C și 3°C pentru a păstra prospețimea și a împiedica bacteriile dăunătoare să afecteze alimentele. Asta înseamnă că trebuie păstrate pe raftul de jos. Untul și brânza sunt mai puțin perisabile, de aceea este bine să le păstrați în partea de sus a frigiderului, unde temperatura este puțin mai ridicată.

Fructele și legumele au nevoie de umiditate

Fructele și legumele vor rămâne proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp, dacă le depozitezi într-un mod corect. Legumele au nevoie de umiditate ridicată, în timp ce majoritatea fructelor preferă o umiditate scăzută. Dacă ai un comutator de umiditate pe sertarele frigiderului, asigură-te că îl comuți pe umiditate ridicată pentru legume și pe umiditate scăzută pentru fructe. Dacă nu ai un comutator sau dacă ai doar un sertar, cel mai bine este să le păstrezi în sertar, deoarece acesta este de obicei conceput pentru depozitarea fructelor și a legumelor.

Păstrează mâncarea în ambalaj

Încearcă să păstrezi alimentele în ambalajul lor original, deoarece acesta a fost conceput cu gândul de a păstra prospețimea și conservarea alimentelor. Acest lucru este valabil în special pentru ambalajele de carne ambalate în vid, dar se aplică și în cazul fructelor și legumelor.