Home » Life & Style » De ce cresc mai repede unghiile de la mâini. Motivul nebănuit

De ce cresc mai repede unghiile de la mâini. Motivul nebănuit

Alexandru Cazacu / 01.07.2021, 09:51
De ce cresc mai repede unghiile de la mâini. Motivul nebănuit

Cu siguranță, mulți dintre noi am observat că unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare. Cu toate acestea, care o fi motivul pentru care se întâmplă acest lucru? Haideți să vedem care este de fapt explicația acestui mecanism biologic al corpului uman.

Care este motivul pentru care unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare

Deși specialiștii au descoperit această diferență în urmă cu mai bine de un secol, abia în ultimii ani s-au realizat unele studii în acest sens. Mai curios este faptul că unghiile de la mâini cresc de patru ori mai repede decât cele de la picioare. De asemenea, unghiile degetelor mai lungi cresc mai rapid decât cele ale degetelor mai scurte.

Totodată, interesant este și faptul că, în cazul persoanelor dreptace, unghia degetului mijlociu de la mâna dreaptă crește mai repede decât corespondentul de la mâna stângă. Acest lucru se întâmplă și la persoanele stângace, adică unghia degetului mijlociu de la mâna stângă va crește cel mai repede.

De ce ritmul de creștere a unghiilor este diferit?

În urma cercetărilor, una dintre concluziile la care s-a ajuns, a fost faptul că unghiile de la mâini se tocesc relativ rapid și, implicit, cresc mai repede deoarece folosim aproape neîncetat palmele și degetele. Practic, oamenii folosesc mult mai des mâinile decât picioarele în activitățile zilnice.

De asemenea, s-a observat faptul că în cazul bărbaților, unghiile cresc mai repede decât la femei. O altă concluzie a fost că unghiile au un ritm mai rapid de creștere pe timpul verii, datorită unei absorbții mai eficiente a vitaminei D, de către organism.

De ce cresc mai repede unghiile de la mâini
De ce cresc mai repede unghiile de la mâini

Rata de creștere a unghiilor scade pe măsură ce înaintăm în vârstă

William Bean, un cercetător din Statele Unite, a realizat un studiu amănunțit în acest sens, chiar pe unghiile de la mâinile sale. Acesta și-a început cercetarea la vârsta de 32 de ani, monitorizând vreme de 20 de ani creșterea unghiilor sale. Așadar, în prima zi a fiecărei luni, omul de știință american și-a marcat cu liniuțe unghiile. Iată ce a observat Bean.

În timpul studiului, cercetătorul a constatat că ritmul de creștere a unghiilor scădea o dată cu trecerea anilor. Așadar, Bean a ajuns la concluzia că fluxul sanguin, dar și metabolismul sunt strâns legate de îmbătrânirea fiziologică a organismului uman și totodată de creșterea unghiilor. De asemenea, se pare că noaptea unghiile cresc mai repede decât în timpul zilei.

Cu toate acestea, unii cercetătorii sunt de părere că ritmul mai scăzut de creștere a unghiilor de la picioare are o mare legătură cu apariția în timp a încălțămintei. De exemplu, spre deosebire de oamenii primitivi care mergeau fără încălțări, omul modern poartă încălțăminte de mii de ani. În consecință, printre efectele secundare ale încălțămintei se numără și protejarea unghiilor de la picioare, care nemaifiind tocite în urma mersului cu desculț, s-au adaptat de-a lungul timpului la noua situație, rata lor de creștere devenind mai lentă decât a unghiilor de la mâini.