Home » Life & Style » Diferența dintre demisec și demidulce. Ce înseamnă de fapt fiecare tip de vin

Diferența dintre demisec și demidulce. Ce înseamnă de fapt fiecare tip de vin

Voicu Costin / 20.05.2022, 10:58
Diferența dintre demisec și demidulce. Ce înseamnă de fapt fiecare tip de vin

Fiecare persoană are vinul ei preferat, fie că este sec, demisec, demidulce sau dulce. Atunci când dorim să consumăm un vin, ne orientăm și în funcție de preparatele culinare pe care le vom savura sau de momentul și locul unde ne aflăm. Care sunt caracteristicile principale ce deosebesc aceste tipuri de vin?

Diferența dintre vinul demisec și cel demidulce

Important este să știm câteva lucruri de baza legate de tipul vinului, printre care și clasificarea acestuia în funcție de nivelul sau de zaharuri. Atunci când zaharurile strugurilor se transformă complet sau aproape complet în alcool, în timpul fermentării, vinul este considerat sec. Vinul dulce conține mai mult zahăr.

  • Vinurile seci au un conținut de zaharuri de până la 4 grame/litru.
  • Vinurile demiseci au conținut de zaharuri între 4 și 12 grame/litru.
  • Vinurile demidulci au conținut de zaharuri între 12 și 50 grame/litru.
  • Vinurile dulci au conținut de zaharuri de de peste 50 grame/litru.

La nivelul concentrației de zaharuri între vinurile dulci și seci, le regăsim pe cele demidulci și demiseci, acestea două sunt foarte apropiate de vinurile dulci și seci.

Care este situaţia în cazul şampaniei

În cazul șampaniei, mențiunea sec nu înseamnă 4 grame de zahăr la litru, ci între 17 și 35 de grame. Șampania are un regim special, datorat specificului său de fabricație. După ce procesul de fermentație în sticlă a încetat, și șampania a stat în cramă cam 12- 18 luni, sticla este desfăcută pentru a fi înlăturată drojdia, care a ajutat la fermentarea vinului.

În timpul acestei operații, o mică parte din șampania din sticlă se pierde. Sticla se completează cu un sirop numit “lichid de expediție” sau “de dozaj”, care are în compoziție zahăr din trestie de zahăr și vin vechi. Șampania se clasifică în funcție de concentrația în zahăr a lichidului de expediție: extra-brut, brut, sec, demi-sec, dulce. Șampania care nu e deloc dulce se numește extra-brut.

  • Brut – 12 – 20 grame de zahăr la litru
  • Sec 17-35 grame la litru
  • Demi- sec până la 50 de grame de zahăr la litru
  • Dulce peste 50 de grame la litru.

Cum păstrezi vinul din sticlă după deschidere

Păstrează sticlele de vin deschise în poziție verticală. Odată deschise, toate sticlele de vin trebuie depozitate în poziție verticală pentru a reduce suprafața expusă la oxigen. Păstrează vinul în frigider  sau în zonele cu temperaturi mai scăzute. Cum am menționat și mai sus, vinul se transformă în oțet, dacă stă la temperaturi ridicate. De preferat este să îl țineți la frigider.

De ținut minte că vinul alb se bea mai rece, iar vinul roșu la temperatura camerei. Chiar dacă îl păstrați la temperaturi mai scăzute, puteți avea surpriza să își schimbe gustul. Temperaturile mai scăzute încetinesc procesele chimice, inclusiv oxidarea. O sticlă de vin ținută în frigider poate rămâne relativ proaspătă timp de până la cinci zile.

Cum să păstrezi vinurile spumante după deschidere

Lumina în exces poate altera vinurile, de aceea ele trebuie întotdeauna depozitate la întuneric. Astfel, șampania se vinde aproape întotdeauna în sticle închise la culoare. Sistemele de conservare a vinului nu funcționează pentru vinurile spumante. Puteți folosi un dop pentru vinul spumant. Acestea sunt ieftine și pot păstra bulele până la câteva zile.