Home » Life & Style » Diferența dintre emigrant și imigrant. Unde apare de fapt deosebirea

Diferența dintre emigrant și imigrant. Unde apare de fapt deosebirea

Voicu Costin / 19.02.2022, 09:00
Diferența dintre emigrant și imigrant. Unde apare de fapt deosebirea

Situațiile critice din țările asiatice au dus la părăsirea țărilor natale a milioane de oameni. Zonele aflate în război sau tensiunile politice au dus la un val de migrări masive din partea locuitorilor acelor zone, care au căutat mereu să aibă parte de liniște și de un trai decent. De aceea s-au îndreptat către zone puternic dezvoltate economic și lipsite de război. Pentru a desluși misterul diferenței dintre emigranți și imigranți v-am pregătit articolul următor!

Care este diferența dintre emigrant și imigrant

Imigrația este o mișcare a oamenilor într-o altă țară sau regiune în care aceștia nu sunt nativi, cu scopul de a se stabili acolo cu traiul, în special pentru o perioadă permanentă. Imigrația este o urmare a unui număr de factori, inclusiv: prosperitate economică, motive politice, motive familiale (de ex: reunificarea acesteia), de a scăpa de un conflict sau dezastru natural sau dorința de a-și schimba mediul de viață.

Emigrația este actul sau fenomenul părăsirii țării sau regiunii natale de către un individ sau grup de indivizi pentru a se stabili în alta. Fenomenul privit nu prin prisma țării de origine, ci din cea a țării de destinație este cunoscut drept imigrație. Mișcările comunităților omenești mai înainte de apariția granițelor naționale sau petrecute în interiorul unui stat poartă denumirea de migrație.

Emigrarea poate avea diferite motive, unele politice, altele economice, sau chiar personale (precum căsătoria cu un cetățean al unui alt stat). Cei mai mulți emigranți politici sau economici se mută în noile regiuni sau țări însoțiți de toți membrii familiilor lor, sperând să găsească condiții mai bune de muncă, o piață a muncii mai dezvoltată sau pace.

Numeroși emigranți s-au reîntors în patriile lor, după ce au reușit să strângă suficienți bani în țările de adopție. În unele cazuri, emigranții se mută în țări care se deosebesc profund de țările de origine prin tradițiile culturale, economice sau religioase. În astfel de cazuri, emigranții încearcă de cele mai multe ori să-și păstreze cultura, tradițiile sau limba, pe care de cele mai multe ori le transmit urmașilor.

În ce context sunt folosite termenele

Profesorii și specialiștii în lingvistică folosesc termenul de emigrare când oamenii sau colectivități umane pleacă din țara de origine și se stabilesc definitiv sau temporar în alta, forțat de împrejurări sociale, politice sau economice.

Drept urmare, verbul a emigra este sinonim cu verbul a se expatria. De foarte multe ori, oamenii folosesc termenii „emigrant” și „imigrant” ca sinonime sau în context greșite, însă, cuvintele au sensuri diferite.

De cealaltă parte, imigrarea se folosește din altă perspectivă, adică dinspre țara de adopție a unui migrant. Persoanele care ajung în noua țară sunt imigranți, dar în momentul când au plecat din țara natală au fost emigranți. Cu alte cuvinte, un migrant este emigrant la plecare și imigrant la destinație.

Pentru a înțelege și mai bine diferența dintre cele două cuvinte, avem un exemplu: dacă vorbim despre un român care pleacă în Spania, atunci ne referim la el ca emigrant. Dacă ne referim despre un cetățean care a părăsit România și s-a stabilit în Spania ne referim la el ca imigrant.

Migrarea face referire la acele persoane care se mută dintr-un loc în altul, fără a se stabili neapărat undeva. Astfel, ei se numesc migranți. Pot schimba o țară în fiecare lună sau pot călători mereu în interes de serviciu. Acești oameni se numesc tot migranți.

Rata emigrației a continuat să crească, ajungând la 280 de milioane de oameni în 2017.