Home » Life & Style » Drob de miel – rețeta tradițională. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit. Trucuri secrete pentru un preparat special de Paște

Drob de miel – rețeta tradițională. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit. Trucuri secrete pentru un preparat special de Paște

Ileana Mladinoiu / 19.04.2022, 09:20
Drob de miel – rețeta tradițională. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit. Trucuri secrete pentru un preparat special de Paște

Carnea de ovine este foarte gustoasă. Carnea de berbec are gust plăcut specific și se consumă când are vârsta de berbec și de 2-5 ani. Înainte de a se prepara carnea de berbec și de oaie se opărește ca să piardă mirosul specific. Numai berbecul de Dobrogea nu are acest miros. Carnea de miel este fragedă cu gust plăcut, dar este mai greu de digerat decât carnea de oaie. Mielul se consumă când are o greutate de 5-6 kg. În multe țări se consumă când au 10-15 kg și se numesc „miei de Paris”.

Drob de miel – rețeta tradițională. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit. Trucuri secrete pentru un preparat special de Paște

Mielul întruchipează blândețea, inocența și bunătatea. Reprezintă amintirea de Hristos și de jertfa lui pe cruce.  De aceea tradiția ne „obligă” ca mielul să apară în meniul mesei de Paște. Însă, ne supunem de bunăvoie tradiției atunci când promite plăceri gustative. Mielul pascal poate fi preparat în mai multe feluri: ciorbă, friptură, drob, chiar și desert.

Ingrediente pentru drob de miel:

  • 1 prapur de miel;
  • inima;
  • ficatul și plămânii;
  • 5-6 cepe verzi;
  • 1 morcov;
  • 1 pătrunjel;
  • ½ țelină;
  • o legătură de pătrunjel;
  • o legătură de mărar verde;
  • 3-4 ouă;
  • 1 lingură (25 g) de unt sau untură;
  • sare și piper;
  • o ceașcă cu lapte dulce

Mod de preparare drob de miel:

Se spală bine prapurul în apă cu puțin oțet. Se spală și se pun să fiarbă în apă măruntaiele de miel, puțină sare și legumele curățate și spălate. Când carnea este fiartă, se scoate și se lasă să se răcorească, apoi se dă prin mașina de tocat și legumele fierte se înlătură.

Drob de miel - rețeta tradițională
Drob de miel – rețeta tradițională

În carnea tocată se adaugă sare, piper, pătrunjel verde tocat, 3 legături de ceapă verde tăiată, 3-4 gălbenușuri și se amestecă totul bine, adăugându-se și albușurile spumă.

Se întinde pe fund de cratiță unsă cu untdelemn prapurul și se pune în el tocătura. Apoi se acoperă cu marginile prapurului, dându-i o formă rotundă sau pătrată. Alte rețete propun forma de chec de 30 X 12 cm, cu o înălțime de 8 cm. Se unge cu untdelemn cald și se așează drobul de miel la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După 20-30 de minute drobul nostru este gata. Se servește cu salată.

Dacă nu este prapur de miel, se poate folosi o foaie de aluat care a fost unsă cu unt. Foaia de aluat se prepară din făină, ou și lapte sau apă. În rețetele actuale hârtia de copt este trecută ca înlocuitor al prapurului.

Pe internet se găsesc multe rețete de drob de miel preparate într-un mod asemănător. Diferențele, dacă drobul este făcut tot din carne de miel, constau în faptul că organele sunt tocate cu un cuțit și că în interiorul drobului se pun 3-4 ouă fierte tari, de-a lungul tăvii de chec. Acestea se pun după ce pe fundul tăvii se așează o jumătate din tocătura de miel. Se completează cu restul de compoziție, nivelând totul cu o spatulă, iar deasupra vor fi trase marginile de prapur care atârnă peste pereții formei de copt.

Ileana Mlădinoiu