Home » Life & Style » În ce țări se poate călători doar cu buletinul. Ce trebuie să știe cetățenii români despre regimul de călătorie în străinătate

În ce țări se poate călători doar cu buletinul. Ce trebuie să știe cetățenii români despre regimul de călătorie în străinătate

Ileana Mladinoiu / 08.04.2022, 10:46
În ce țări se poate călători doar cu buletinul. Ce trebuie să știe cetățenii români despre regimul de călătorie în străinătate

Astăzi, datorită UE și a acordurilor dintre țări, este posibil ca cetățenii români să plece în străinătate și să călătorească fără pașaport, folosind doar cartea de identitate, numai dacă merg în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Schengen și Spațiului Economic European. Prin urmare, la trecerea frontierei, prin punctele de trecere deschise traficului internațional, românii se vor legitima cu cartea de identitate, fără a fi necesar pașaportul.

În ce țări se poate călători doar cu buletinul

Statele membre ale Uniunii Europene care permit intrarea pe teritoriile lor pe baza cărtii de identitate sunt:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Cetățenii români pot ajunge în statele enumerate mai sus, respectând condiţiile de intrare şi regimul de şedere  prevăzute în Directiva 38 a CE din 29.04.2004.

În art. 1, al acestei Directive sunt stabilite: condițiile de exercitare a dreptului la libera circulație și ședere pe teritoriul statelor membre de către cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora; dreptul de ședere permanentă pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora; restrângerile drepturilor menționate pentru motive de ordine publică, siguranța publică sau sănătate publică.

În art. 2, se explică ce înseamnă cetățean al Uniunii (orice persoană care are cetățenia unui stat membru), membru de familie (soțul, partenerul cu care cetățeanul Uniunii a contractat un parteneriat înregistrat, în temeiul legislației unui stat membru), descendenții direcți în vârstă de cel mult 21 de ani sau care se află în întreținerea sa, precum și descendenții direcți ai soțului sau ai partenerului, ascendenții direcți care se află în întreținere și cei ai soțului sau ai partenerului, iar prin stat membru gazdă se înțelege statul membru în care se deplasează un cetățean al Uniunii în scopul de a-și exercita dreptul la libera circulație și ședere.

Ce trebuie să știe cetățenii români despre regimul de călătorie în străinătate

Înainte de plecarea în străinătate, va trebui să:

Contactaţi ambasada statului în care urmează să vă deplasaţi, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit. O veți face cu scopul de a obţine informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală. Acestea pot suferi modificări frecvente.

Aveţi grijă ca documentul de călătorie, respectiv cartea de identitate să fie valabilă şi în bună stare.

Lăsaţi familiei din România copii ale documentului dumneavoastră de călătorie şi ale poliţei de asigurare.

Lăsaţi familiei date privind itinerariul călătoriei pe care o întreprindeți precum şi modalităţile în care puteţi fi contactați.

Accesul cu cartea de identitate mai este permis in urmatoarele state: Macedonia (90 zile), Muntenegru (30 zile), Serbia (90 zile), Norvegia (dacă cartea de identitate românească valabilă este emisă după anul 2009, în care este specificată cetățenia română. Cărțile de identitate romanești emise înainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de călătorie în Norvegia).

Fiecare țară continuă să fie responsabilă pentru definirea propriilor cerințe și norme de intrare, care nu sunt standardizate la nivelul UE.

Pentru toate celelalte state din afara Uniunii Europene și pentru acele state pentru care cetățenii români nu au nevoie de viza de intrare, accesul se face pe baza pașaportului valabil cel puțin 6 luni de la data terminării călătoriei.

Dacă mergeți printr-o agenție de turism, trebuie să știți că aceasta nu are nici o răspundere în situația în care autoritățile de frontieră nu permit accesul dvs. pe teritoriul statului respectiv, dacă nu vi se permite părăsirea teritoriului unei țari de către autoritățile de frontieră din statul respectiv. În aceste cazuri, nu vi se mai restituie contravalorea călătoriei.

Călătoria în străinătate cu transport auto

Cetățenii care pleacă din România cu o mașină ce nu se află în proprietate personală, trebuie să îndeplinească condițiile de trecere a frontierei valabile pentru fiecare stat.

În primul rând, trebuie să aibă împuternicire din partea proprietarului mașinii, în cazul persoanelor fizice, care să fie legalizată la notariat și tradusă. Pentru că unele state au condiții speciale, călătorii trebuie să se informeze de pe site-ul politiadefrontieră.ro.