Home » Life & Style » Incredibil, dar adevărat! Animalul care poate dormi până la 3 ani

Incredibil, dar adevărat! Animalul care poate dormi până la 3 ani

Voicu Costin / 08.12.2021, 08:00
Incredibil, dar adevărat! Animalul care poate dormi până la 3 ani

Deși în general știm că sunt cele mai domoale vietăți, iar persoanelor mai leneșe le spunem că „se mișcă ca un melc”, aceste vietăți trăiesc o viață fascinantă. Lucrul prin care se deosebesc de restul animalelor este modul în care dorm. Ei nu aud, iar sarea este probabil toxică pentru ei. Durata unui somn poate ajunge până la 3 ani. Află ce vietate poate dormi atât de mult!

Melcul, leneșul planetei

Melcul face parte din clasa Gastropoda. Clasa aceasta formează cel mai numeros grup actual de moluște. Cuprinde undeva peste 90 000 de specii, atât acvatice cât și terestre (melci de mare, scoici limax). Majoritatea acestora au corpul protejat de o cochilie spiralată în care animalul se poate retrage la nevoie (atunci când vrea să se ascundă de atacator).

Unele specii de gasteropode au cochilia redusă sau absentă (limax), altele prezintă o serie de formațiuni externe care le fac unice în rândul vietăților. O altă trăsătură a lor este faptul că au cochilia formată dintr-o singură bucată. Cochilia acestora se poate mări în timpul creșterii, ajungând să aibă forme precum o spirală răsucită în jurul unui ax central.

Anumiți melci de uscat pot dormi până la trei ani în hibernare. Greu de crezut că poate fi adevărat, acest somn prelungit poate fi visul oricărui iubitor de petrecut timpul dormind, dar este produs de câteva condiții mai puțin plăcute.

Iubitori ai mediului umed, împiedicându-ne de ei în timpul ploii, au nevoie de umiditate pentru a supraviețui. Dacă vremea nu este favorabilă iar ei sunt departe de a găsi o oază de apă, pot dormi până la trei ani. S-a descoperit că, în funcție de zona geografică și de condițiile meteo din acea zona, melcii pot intra în hibernare (care are loc iarna) sau estivare (somn de vară).

În timpul somnului, melcii vor secreta mucus peste corpul lor pentru a se proteja de condițiile nefavorabile întâlnite în zona în care trăiesc. Oricât de ciudat ar suna, melcii nu dorm întotdeauna timp de trei ani în propriul lor mucus. Când vremea este potrivită, melcii au un program de dormit regulat.

Spre deosebire de oameni, melcii nu au noțiunea de zile și nopți și, de aceea, melcii vor dormi între 13 și 15 ore. Având destul timp să doarmă, dispun de o energie formidabilă pentru următoarele 30 de ore, după care vor dormi din nou.

Cum ne dăm seama că doarme un melc?

Având în vedere ochii mici ai moluştei, nu putem să vedem dacă a închis ochii sau nu, deci nu se poate observa când acesta intră la ora de somn. Sforăitul, nici el nu se aude, evident. Însă există câteva moduri simple care ne pot ajuta să ne dăm seama dacă un melc doarme: cochilia poate fi poziționată ușor departe de corpul lor, dar are și un picior relaxat sau tentaculele sunt puțin retrase.

Așadar pentru a împiedică un melc să ajungă să hiberneze timp de 3 ani, ajută-l să ajungă mai aproape de o baltă sau un lac, ori o zonă umedă, așa cum spun și versurile cântecului:

„Melc, melc, codobelc,

Scoate coarne boureşti

Şi te du’ la baltă,

Și bea apă caldă.”