Home » Life & Style » Indonezia – 7 lucruri mai puțin știute despre cea mai populată țară de religie islamică. Unde a fost mutată noua capitală

Indonezia – 7 lucruri mai puțin știute despre cea mai populată țară de religie islamică. Unde a fost mutată noua capitală

Voicu Costin / 18.01.2022, 14:49
Indonezia – 7 lucruri mai puțin știute despre cea mai populată țară de religie islamică. Unde a fost mutată noua capitală

Indonezia este foarte populară când vine vorba de vacanţele din țara exotică. Clima ecuatorială oferă un cadru perfect pentru a-ți programa o vacanță în perioadele friguroase de la noi. Peisajele naturale și pădurile luxuriante, apa cristalină și siturile arheologice reușesc să atragă milioane de turiști anual. Iată câteva lucruri despre care probabil nu știați despre țara asiatică!

Nusantara, noua capitală a Indoneziei

Nouă capitală a Indoneziei, care va fi construită pe insula Kalimantan, se va numi Nusantara, cuvânt care înseamnă arhipelag, informează Xinhua, o agenție de știri din China. Un oficial de rang înalt a anunţat decizia în acest sens, a preşedintelui ţării, Joko Widodo.

„Este emblematic pe plan internaţional, uşor şi descrie arhipelagul Republicii Indonezia”, a spus Suharso  Monoarfa ministrul planificării dezvoltării naţionale.

Guvernul Indoneziei şi-a anunţat din aprilie 2019 intenţia de mutare a capitalei de la Jakarta, situată pe insula Java, cea mai populată din ţară. Nusantara urmează să fie centrul guvernamental, iar actuala capitală, Jakarta, cu o populaţie de 10 milioane, va rămâne centrul economic şi de afaceri al Indoneziei, ţara cu cea mai mare economie din sud-estul Asiei.

7 lucruri mai puțin știute despre Indonezia

  1. Indonezia este cea mai populată țară de religie islamică. Multe insule și sate din Indonezia au fost vizitate de misionari și convertite la creștinism, însă credințele străvechi s-au păstrat și s-au contopit cu cele noi. De exemplu, s-au păstrat superstiții vechi și credința în existența spiritelor rele.
  2. Indonezia are cel puțin 17.508 insule, potrivit CIA World Factbook. În alte registre, numărul insulelor indoneziene variază de la 13.466 la 8.844.
  3. Cel mai mare lac vulcanic din lume, Lacul Toba, se află în Sumatra. Erupția explozivă care a dus la formarea acestui lac a fost un dezastru catastrofic, care a dus la scăderea temperaturilor pe întreaga planetă, timp de 1.000 de ani, din cauza reziduurilor răspândite în atmosferă. Cea mai puternică erupție din istoria Terrei a avut loc în urmă cu 75.000 de ani, când vulcanul Toba a aruncat în atmosferă o cantitate uriașă de cenușă. Norul de cenușă a ajuns la mii de kilometri distanță.
  4. Dragonul de Komodo este cea mai mare specie de șopârlă din lume și această creatură de 3 metri lungime, feroce și solzoasă există pe doar cinci insule indoneziene: Padar, Gili Motang, Flores, Rinca. Aceste animale sunt cu adevărat terifiante cu mușcăturile lor toxice, statura uriașă și dietele carnivore. Ele vânează și ucid animale care sunt mult mai mari decât ei, inclusiv oameni.
  5. În arhipelagul indonezian se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte. Numai în Papua există cel puțin 270 de dialecte.
  6. Fiecare loc are o legendă. Este fascinant să înveți procesele geologice care formează munții, dealurile și râurile. În majoritatea locurilor puteți vorbi cu localnicii și să aflaţi povești despre zei, spirite, regi și templele care au luat naștere pe teritoriul țării.
  7. Indonezia are cea mai mare populație „tânără” din lume. Indonezia găzduiește 165 de milioane de persoane cu vârsta sub 30 de ani, în comparație cu doar 8% din populația indoneziană având peste 60 de ani. Deși un program de planificare familială relativ eficient a fost implementat în Indonezia în 1964, se estimează că va fi o creștere a populației și va depăși populația actuală a Statelor Unite, în cazul în care nu se va schimbă nimic.