Home » Life & Style » Ingrediente banale pe care să le pui în mașina de spălat ca hainele să nu se mai decoloreze. Trucuri eficiente

Ingrediente banale pe care să le pui în mașina de spălat ca hainele să nu se mai decoloreze. Trucuri eficiente

Voicu Costin / 31.03.2022, 07:48
Ingrediente banale pe care să le pui în mașina de spălat ca hainele să nu se mai decoloreze. Trucuri eficiente

Vi s-a întâmplat să vă placă un tricou atât de mult încât să vreți să îl purtați o perioadă mai îndelungată ca timp? Ați observat probabil, că oricât de calitativ ar fi, culoarea neagră nu persistă la fel ca celelalte culori (roșu, verde, portocaliu etc.), iar în timp, acesta va începe să aibă și nuanțe de alb, mai puțin de negru intens. Cum putem face să menținem culoarea hainelor pentru o perioadă mai lungă de timp?

Ingrediente secrete care te ajută să păstrezi culoarea neagră a hainelor

Piperul

Piperul acţionează ca un exfoliant natural, care curăţă reziduurile de săpun ce provoacă decolorarea rufelor. Tot el împiedică transferul culorilor pe hainele tale şi chiar nu provoacă un miros înţepător. Trebuie doar să adaugi o linguriţă de piper negru peste detergent, în compartimentul maşinii de spălat. Setezi temperatura la 30 de grade, apoi porneşti maşina de spălat.

Nu abuzați de acest ingredient, pentru că specialiștii avertizează că pot apărea deteriorări la nivelul maşinii de spălat. Nu folosiți piperul decât în cazuri extreme, nu zilnic!

Oțet

Un alt truc pentru a preveni decolorarea este folosirea oţetului alb. Pe lângă celelalte efecte benefice pe care le are, oțetul te poate ajuta să păstrezi culoarea neagră a hainelor. Trebuie doar să adaugi câteva linguri de oţet în compartimentul maşinii de spălat, unde pui balsamul.

Nu doar că ajută la spălare, dar elimină și mirosurile urâte și dezinfectează. Rufele spălate cu oțet vor deveni mai strălucitoare și vor avea un aspect mai plăcut.

5 trucuri pentru a spăla hainele pentru a nu se decolora

  1. Sortează rufele după culoare și greutate

Primul pas înainte de a pune la spălat rufele este sortarea acestora în funcție de culoare și greutate. Rufele negre trebuie întotdeauna spălate separat de celelalte haine. Acordă o atenție deosebită acestui lucru, deoarece, atunci când sunt noi, hainele negre pot elimina vopsea pe culori mai deschise.

Mai mult decât atât, tricourile din bumbac necesită un mod diferit de spălare decât puloverele din lână. Este recomandat să citești întotdeauna etichetele și să alegi temperatura și programul corespunzător.

  1. Hainele trebuie spălate pe dos

Un truc simplu şi rapid, este întoarcerea hainelor pe dos înainte de a le pune la spălat. Acest lucru va ajuta la protejarea țesăturilor pe exterior. Respectând acest procedeu vei proteja hainele negre de mișcările rotative puternice, care duc la descompunerea fibrelor și fac ca acestea să pară decolorate. Atenție, nu trebuie să încarci mașina de spălat prea mult.

  1. Alege un detergent special pentru rufe negre

Atunci când pui la spălat rufele negre, încearcă să eviți pe cât posibil detergenții care conțin alternative cu înălbitor, întrucât acestea duc la decolorarea mai rapidă a țesăturilor. De exemplu, detergentul pentru rufe negre sau închise la culoare hipoalergenic este special creat pentru a preveni scămoșarea și decolorarea țesăturilor negre.

Scoate petele de transpirație, protejează fibrele, elimină mirosurile și catifelează rufele. Se poate folosi atât pentru spălare manuală, cât și pentru spălarea automată.

  1. Usucă rufele negre în interior sau la umbră

Expunerea rufelor închise la lumina directă a soarelui duce la distrugerea țesăturilor. Razele solare ultraviolete au un efect puternic de albire, astfel, dacă vei usca hainele negre la soare, riști ca acestea să se decoloreze. Trebuie să știi că același efect poate avea și uscarea rufelor direct pe calorifer sau pe surse fierbinți.

  1. Spală rufele la programul Eco

Dacă nu ai haine foarte murdare le poți pune la programul Eco. Cu cât este apa mai caldă, cu atât este mai dificil pentru culoarea hainelor să-și păstreze aspectul lor original. Pentru rufele negre sau închise la culoare încercați să utilizați programele mai blânde, sunt mai scurte și temperatura apei este mai scăzută, iar riscul de decolorare va fi mai redus.