Home » Life & Style » Locul din lume unde măgarii poartă pijama. Care este de fapt motivul

Locul din lume unde măgarii poartă pijama. Care este de fapt motivul

Voicu Costin / 02.06.2022, 12:46

Lumea este plină de minuni și obiceiuri, atâtea țări atâtea lucruri minunate dar și ciudate în același timp. Spre exemplu, într-o zonă a Franței, locuitorii au obiceiul de a îmbrăca măgarii în haine. Nu poartă cravată sau papion, dar reușesc cu brio să atragă atenția tuturor turiștilor care ajung în această zonă. În ce zonă a lumii poartă măgării pijama și care este scopul acestui obicei?

O zonă inedită a Franței

Île de Ré este o insulă în largul coastei atlantice a Franței, lângă La Rochelle, Charente-Maritime, pe latura de nord a strâmtorii Pertuis d’Antioche. Cel mai înalt punct al său are o altitudine de 20 de metri. Are 30 de kilometri lungime și cinci kilometri lățime. Cei 2,9 km ai podului Île de Ré, finalizat în 1988, leagă insula de La Rochelle de continent.

Această insula atrage turiști, pentru că este este o destinație de vară populară, cunoscută pentru plajele sale frumoase și culoare mării care poate varia în momente diferite ale anului. Dar oamenii nu vin aici să vadă doar plajele, ci și măgării. Ce este atât de special la ei? Putem spune că acesta rasă de măgari nu este ca oricare alta!

Istoria rasei de măgari, Baudet du Poitou

Măgarii din Île de Ré nu sunt o rasă obișnuită, sunt măgari Baudet du Poitou. Sunt originari din regiunea franceză Poitou și una dintre cele mai mari rase de măgari. Datorită mărimii, ei au fost folosiți în mare parte ca animale de povară în industria sării de pe insulă. Până la mijlocul secolului XX, până la 30.000 de măgari erau crescuți anual în regiunea Poitou și exportați în întreaga lume.

În trecut, oamenii foloseau aceste animale pentru cărat material din zonele miniere sau pentru muncile agricole. Pentru faptul că treceau și prin zone mlăștinoase sau petreceau o perioadă de timp în astfel de locuri, oamenii au vrut să îi protejeze de țânțari și alte insecte.

Pentru a proteja picioarele animalelor de mușcăturile insectelor, proprietarii îi puneau pe măgari să poarte zilnic pantaloni special confecționați. Îmbrăcămintea era croită din țesături vechi de perdele sau din căptușeală de saltea. Astfel, a apărut și porecla lor de „Anes en Culotte” sau „măgari în chiloței/pijamale”.

Măgarii nu mai sunt folosiți pentru munca în saline, dar tradiția purtării pantalonilor se păstrează până în prezent. Acest lucru atrage și mai mulți turiști, de aceea locuitorii vor să fie un punct de atracție.

Dispariția rasei Baudet du Poitou

Din cauza mecanizării și evoluției tehnologiei în jurul celui de-Al Doilea Război Mondial, cererea de măgari a scăzut, iar piața s-a prăbușit. Populația de catâri și măgari a scăzut dramatic, pentru că nu mai era nevoie de serviciul lor, iar natalitatea a scăzut dramatic. Pentru a nu ajunge în pragul extincției, au început eforturile de conservare a speciei.

În 1977, în întreaga lume mai existau doar 44 de măgari de Poitou. S-a observat o îmbunătățire a situație în ultimele decenii ale secolului XX. Astfel, în prezent există aproximativ 500 de măgari Poitou în întreaga lume.