Home » Life & Style » Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce semnificație are sărbătoarea de pe 24 iunie și când se spune La Mulți Ani de Sf. Ioana

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce semnificație are sărbătoarea de pe 24 iunie și când se spune La Mulți Ani de Sf. Ioana

Manolică Anca / 24.06.2022, 11:43
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce semnificație are sărbătoarea de pe 24 iunie și când se spune La Mulți Ani de Sf. Ioana

Calendar ortodox 24 iunie 2022, sărbătoare cu cruce roșie. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul prăznuită, an de an, pe 24 iunie, mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Ce semnificație are această sărbătoare și de ce i-au fost închinate mai multe sărbători Sfântului Ioan.

24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi persoana care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. În memoria creştinătăţii, el rămâne cel care L-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan, fiind, totodată, bărbatul pe care Mântuitorul Hristos l-a prețuit cel mai mult: „Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul…” (Matei 11, 11).

Biserica, la rândul ei, i-a dedicat trei sărbători marcate cu cruce roșie în calendar: 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 24 iunie – Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi 29 august – Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Pe lângă aceste trei mari praznice Sfântul Ioan Botezătorul mai este cinstit și de: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie), Întâia şi a doua aflare a capului Înaintemergătorului Domnului (24 februarie) şi A treia aflare a capului său (25 mai). Chiar dacă Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă.

Când s-a născut Sf. Ioan Botezătorul

Sărbătoarea este prăznuită în biserică începând cu secolul patru, atunci când a urmat și fixarea datei Crăciunului. Este legată de Sărbătoarea Naștererii Domnului pe care o precede cu fix șase luni.

Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos, în familia preotolui Zaharia, în cetatea Orini. Numele de „Botezătorul” ne aminteşte de faptul că Ioan este cel care L-a botezat în apele Iordanului pe Mântuitorul Iisus Hristos. Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, acest lucru fiind spus chiar de către Iisus.

În ceea ce privește onomastica celor care poartă numele de Ioan/Ioana, aceasta se sărbătorește pe data de 7 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.. Aceasta sărbătoare este a doua zi după Botezul Domnului și este considerată a fi una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox.

Rugăciunea pe care să o rosteşti de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 24 iunie, de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, creştinii ortodocşi trebuie să rostească cea mai puternică rugăciune despre care se spune că îndeplineşte orice dorinţă şi alungă necazurile.

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”
Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.