Home » Life & Style » Pasărea care poate zbura chiar și 10 luni fără întrerupere. Cum reușește performanța

Pasărea care poate zbura chiar și 10 luni fără întrerupere. Cum reușește performanța

Voicu Costin / 29.04.2022, 10:23
Pasărea care poate zbura chiar și 10 luni fără întrerupere. Cum reușește performanța

O pasăre rară, datorită calităților speciale pe care le are, mai este denumită și “Apus, apus”. Este o specie de pasăre de talie mică, care este observată aproape exclusiv în zbor, având un aspect general caracteristic. Prezintă o culoare neagră-maronie relativ uniformă pe tot corpul, cu excepția bărbiei de culoare albă. Cum se numește această pasăre?

Pasărea care poate fi observată mai mult în zbor decât pe uscat

Etimologie

Drepneaua neagra. Atât numele de gen cât și numele speciei (apus) provin din cuvântul grecesc apous – pasăre asemănătoare cu rândunica despre care se credea că nu are picioare. Numele combină cuvintele grecești a – fără și pous – picior, făcându-se referire la caracterul speciei de a avea picioare foarte scurte, aterizând rar și aproape exclusiv pe suprafețe verticale de care se poate prinde.

Hrană

Specia este aproape exclusiv insectivoră, hrănindu-se rareori și cu păianjeni. Capturează insectele în zbor și vânează de obicei în grupuri, care pot ajunge uneori până la mii de indivizi, în zonele abundente de insecte. Se pot deplasa până la 100 de km de cuib în căutarea hranei.

Zboară și până la 900 de kilometri într-o zi

Datele adunate de ornitologi arată că unele exemplare petrec până la zece luni fără a ateriza nici măcar o dată. Se hrănesc prinzând insecte în timp ce zboară, se împerechează în aer și dorm planând pe curenții de aer cald. Oamenii de știință speculau cu privire la capacitățile remarcabile ale acestei păsări încă din anii ’50. Totuși, confirmarea venit abia în 2016, când un studiu a arătat că drepneaua neagră poate zbura aproape non-stop.

Potrivit National Geographic, o echipă de cercetători de la Departamentul de Biologie al Universității Lund a montat dispozitive de urmărire pe 19 păsări și a descoperit, cu uimire, că într-o perioadă de zece luni, animalele au petrecut 99% din timp în aer. Câteva dintre păsările din studiu nu au aterizat deloc în cele zece luni.

Zborul o ține în siguranță

Corpul păsării are o formă aerodinamică aproape perfectă. Aripile sunt lungi și înguste, picioarele sunt scurte și ușoare, pentru a face zborul mai ușor. Faptul că zboară atât de mult le ține departe de mulți prădători (cu excepția păsărilor de pradă) și de paraziți. Datele arată că drepneaua neagră poate ajunge până la vârsta de 21 de ani (deși, în medie, trăiește de două ori mai puțin) și poate zbura, în total, peste trei milioane de kilometri.

Amenințări și măsuri de conservare

Principala amenințare asupra speciei este reprezentată de acțiunile de modificare/renovare a clădirilor din zonele de cuibărire, astfel specia este afectată direct dacă aceste lucrări au loc în perioada de reproducere și indirect prin reducerea numărului total de cavități existente în zona respectivă, necesare pentru amplasarea cuiburilor.

Având în vedere că specia este insectivoră, aceasta poate fi afectată de utilizarea pesticidelor. Local, acolo unde specia cuibărește în cariere active, aceasta poate fi afectată de activitățile de exploatare. Specia cuibărește cu succes în cuiburi artificiale, care pot fi amplasate pe fațada clădirilor.