Home » Life & Style » Paștele Catolic 2022. Cum este sărbătorită Învierea Domnului la catolici. Principalele tradiții și obiceiuri

Paștele Catolic 2022. Cum este sărbătorită Învierea Domnului la catolici. Principalele tradiții și obiceiuri

Ileana Mladinoiu / 13.04.2022, 08:29
Paștele Catolic 2022. Cum este sărbătorită Învierea Domnului la catolici. Principalele tradiții și obiceiuri

Paștele există de milenii. Pentru mulți dintre noi, poate că simbolismul său religios și-a pierdut din importanță, dar continuăm să-l sărbătorim. Totuși, dacă ne-am dori să știm de unde vine această sărbătoare, va trebui să ne întoarcem în antichitate. Pentru a afla că există o tradiție păgână de a celebra sosirea zilelor însorite și a primăverii.

Când pică Paștele Catolic în 2022

Oamenii sărbătoreau echinocțiul de primăvară în fiecare an oferind ouă pictate, ce simbolizau creația și aminteau de zeița fertilității al cărei nume se schimba în funcție de regiune: Ishtar în Babilon, Astarte printre fenicieni, ca să dăm doar două exemple.

Anul acesta Paștele Catolic este sărbătorit pe 17 aprilie, când se comemorează învierea biblică a lui Isus Hristos în a treia zi după ce a fost răstignit. Solemnitatea începe în Duminica Paștelui, care pentru catolici marchează sfârșitul postului Postului Mare. Paștele este cea mai importantă solemnitate a Bisericii Catolice, când are loc liturghia specifică de Paște care începe cu Privegherea Paștelui, sărbătoarea respectată și de unii anglicani și luterani, o oportunitate de a primi sacramentul botezului sau al confirmării. Alături de ei sărbătorește și Biserica Greco-catolică din România. La fel ca Paștele ortodox, și cel catolic presupune o serie de tradiții păstrate și respectate cu smerenie.

Cum este sărbătorită Învierea Domnului la catolici

Momentele cele mai importante din noaptea de Înviere sunt considerate a fi:

  • binecuvântarea focului în afara bisericii;
  • aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări;
  • cântările speciale adresate lui Iisus Hristos;
  • lecturile din Vechiul Testament;
  • proclamarea evangheliei Învierii Domnului;
  • împărtăşirea credincioşilor

Felul în care este sărbătorit Paștele Catolic diferă în funcție de confesiuni însă există și tradiții specifice țărilor sau regiunilor. Să facem un tur al modului cum este sărbătorit Paștele Catolic în lume.

În Franța

Se spune că toate clopotele din țară tac între joia și sâmbăta mare, pentru că, se pare, au zburat la Roma spre a fi binecuvântate. De acolo se întorc, în noaptea de Paști, aruncând pe drum ouă, găini și iepurași de ciocolată în pajiști și grădini pentru copiii cuminți.

Apoi, duminică, după tradiționala slujbă de Paști și vânătoarea de ouă organizată prin grădini, familia se reunește în jurul unui platou cu friptură de miel și legume proaspăt culese. În unele regiuni franceze se spune că un iepure este cel care aduce ouă și le ascunde în cuiburile realizate de copii cu o zi înainte.

În Germania

În Germania, copiii împodobesc un copac fără frunze cu ouă pictate . De asemenea, fac mici cuiburi și le ascund în casă în speranța că iepurașul de Paște va depune ouă acolo în timpul nopții. În funcție de regiune, iepurele este uneori înlocuit cu o găină, un cocoș sau chiar o vulpe.

Aici, se mânâncă legume verzi: cremă de spanac sau supă de praz, de exemplu, joia, pește-vinerea și pulpă de miel-sâmbăta.

În Anglia

În Anglia, copiii merg din ușă în ușă, la fel ca de Halloween, pentru a colecta ouă de ciocolată și alte dulciuri. Mâncarea tradițională este friptura de miel cu sos de mentă, cartofi și măzăre. Ca desert, se consumă chifle mici dulci cu fructe confiate care sunt decorate cu o cruce.

O altă tradiție din Marea Britanie este că în loc de miel, pe masa de Paște în prima zi să se afle jambonul de porc, deoarece porcul este văzut ca simbol al norocului la englezi. Ouăle de Paște sunt tema unor jocuri organizate atât pentru copii, cât și pentru cei mari.

În Italia

Prăjitura specifică de Paște este „Colomba”, un cozonac în formă de porumbel, simbol al veștilor bune. Și italienii mănâncă friptură de miel în prima zi de Paște, în timp ce luni se organizează de obicei picnicuri.

Au loc sărbători explozive în Florența, cum ar fi detonarea unui căruțe pline cu artificii la sfârșitul liturghiei de Duminica Paștelui. Este un eveniment important al folclorului local, numit Scoppio del Carro, un spectacol istoric în viața civică a orașului.

În Spania și Portugalia

Zilele de joi și vineri dinainte de Paște și cea de luni sunt sărbători oficiale. În Spania, prăjitura specifică este Mona, un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor.

În Săptămâna Mare sau a Patimilor, pe străzi au loc zilnic procesiuni și spectacole de teatru. În orășelul Verges, din Catalonia, localnicii se îmbracă în „schelete” și execută „dansul morții” pentru a marca Joia Mare. Procesiunea reconstituie în special scene din Patimile lui Hristos.

În Grecia

În Grecia, oamenii postesc vinerea. Sâmbătă, ei fierb ouăle pe care apoi le vopsesc în roșu pentru a simboliza sângele lui Hristos. Ouăle sunt consumate cu supă de tripă și pâine tradițională. În Duminica Paștelui, grecii au pe masă miel la grătar, orez, salate și găluște de ficat.