Home » Life & Style »  Rețetă de baclava. Mod de pregătire, ingrediente și cateva secrete ale bucătarilor turci

 Rețetă de baclava. Mod de pregătire, ingrediente și cateva secrete ale bucătarilor turci

Ileana Mladinoiu / 16.08.2021, 17:31
 Rețetă de baclava. Mod de pregătire, ingrediente și cateva secrete ale bucătarilor turci

Dacă ați mers vreodată să mâncați la un restaurant turcesc, cu siguranță meniul de deserturi avea diferite produse de patiserie mici, cu nuci sau ciocolată. Acesta este baklava, un desert tipic al Turciei și care, în plus, a fost preparat, conform diverselor mărturii, și în timpul Al-Andalusului.

Ce conține de fapt baclavaua

Baclavaua este un desert care se pregătește cu aluat filo, însoțit de nuci tocate și miere. Aceasta este cea mai tipică rețetă de baklava, deși, în zilele noastre, sunt încorporate multe alte ingrediente, cum ar fi fistic, ciocolată, caju etc.

Baclavaua este un dulce servit ca desert, dar, mai presus de toate, este consumată în timpul orei de ceai sau cafea. În Turcia aceste deserturi se găsesc în “tatlici”, adică în patiseriile tradiționale ale țării, unde puteți găsi o mare varietate de rețete și arome.

Inițial, baklava era un fel de mâncare care se făcea cu 40 de straturi de aluat. Motivul acestui număr a fost că simboliza cele 40 de zile de post înainte de Paște. De-a lungul anilor, a devenit una dintre rețetele preferate ale sultanilor și, prin urmare, producția sa a crescut, iar aroma s-a răspândit în toată populația.

 Rețetă de baclava
Baclava

De unde provine denumirea de baclava

Baklava este o comoară națională turcească care ar trebui protejată, mai ales că originea sa este contestată în străinătate.

Prin urmare, autoritățile turcești au publicat de multe ori o serie de criterii care trebuie îndeplinite pentru ca celebrele produse de patiserie să beneficieze de desemnarea oficială.

Baclava, pe care o găsim scrisă și în formele baklawa sau baclawa, are multiple origini: numele său vine de la verbul mongol baγla, care înseamnă a înfășura, a atașa. Cuvântul evoluează ulterior în baklağı și baklağu, în turcă sau în bāqlabā în persană.

În ceea ce privește rețeta, ea a evoluat de-a lungul secolelor și prin  contactele turcilor cu alte civilizații.

Forma actuală de baclava este totuși turcească. Acest desert a fost pregătit odată în bucătăriile din Topkapı , iar sultanul otoman l-a oferit ienicerilor la fiecare Ramadan, în timpul unei ceremonii numite Baklava Alayı.

Baclavaua este o încântare pentru iubitorii de patiserie din toate regiunile Turciei. Bucătarii din palatul lui Mehmet al II-lea, sultanul care a cucerit Istanbulul, au menționat-o pentru prima dată în registrul lor în 1473.

Baklava de la Gaziantep (sudul Turciei) este primul produs turcesc care a atins statutul de desemnare protejată al Uniunii Europene.

La acea vreme, pregăteau doar 5 sau 6 soiuri diferite. Variantele, care privesc exclusiv umplutura, au fost dezvoltate în special în secolul al XVIII-lea.

Rețetă de baclava. De ce ingrediente ai nevoie

Pentru această rețetă, aveți nevoie de foi de aluat filo sau yufka. Filo este un foietaj subțire din făină albă, apă și sare. Foarte fragil, se usucă rapid la temperatura camerei. Odată ce pachetul este deschis, acoperiți foile cu o cârpă umedă.

Ingrediente:

  • 20 de foi de patiserie filo;
  • 100 g miez de nucă sau pudră de fistic (pentru decor);
  • 200 ml de miere caldă;
  • 200 g unt topit + pentru matriță;
  • câteva picături de apă de flori de portocală

Pentru umplutură:

  • 500 g de nuci;
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată;
  • 3 linguri de apă de trandafiri (sau floare de portocal);
  • 100g unt topit;
  • 150 g zahăr tos

Rețetă de baclava. Mod de preparare

Într-un castron, amestecați toate ingredientele pentru umplutură (unt topit, zahăr tos, nuci măcinate, scorțișoară și apă de trandafiri sau altele).

Îndepărtați matrița (dreptunghiulară, rotundă sau pătrată) și așezați ușor o foaie de patiserie filo. Periați-o cu unt topit. Așezați o a doua foaie deasupra și periați-o din nou cu unt topit.

Continuați așa până la a zecea foaie, periat de fiecare dată cu unt. La sfârșitul celui de-a zecea foi, întindeți umplutura de nucă pe întreaga suprafață a patiseriei filo.

Acoperiți cu celelalte 10 foi rămase în același mod ca înainte. Periați foaia superioară bine cu unt. Preîncălziți cuptorul la 180-190 grade. Tăiați pătrate obișnuite cu ajutorul unui cuțit.

Decorați fiecare baclava cu un miez de nucă (sau dacă este pudră de fistic, adăugați-o la final).

Acoperiți matrița cu o foaie de hârtie de copt și coaceți timp de 40 până la 45 de minute, descoperind apoi baclavaua timp de 5 minute, astfel încât să capete o frumoasă culoare aurie.

Scoateți din cuptor și presărați miere călduță amestecată cu câteva picături de apă din floare de portocal.

Lăsați să se răcească înainte de a scoate prăjiturile din matriță.

Aranjați baclavaua într-un platou frumos de servit și acompaniați-o cu o ceașcă de ceai turcesc.