Home » Life & Style » Superstiții din lume despre rândunele. Unde sunt considerate sacre și de ce

Superstiții din lume despre rândunele. Unde sunt considerate sacre și de ce

Voicu Costin / 02.05.2022, 16:57
Superstiții din lume despre rândunele. Unde sunt considerate sacre și de ce

Cunoscută ca o pasăre a libertăţii, un simbol al renaşterii, rândunica este asociată în general cu superstiţii norocoase, de bun augur. Astfel, oamenii au încercat de-a lungul timpului să le păstreze pe lângă casa lor, să nu le distrugă cuiburile și să le ajute cum au putut. Ce se spune despre aceste mici păsări gingașe? Unde sunt considerate sacre și de ce?

Superstiții legate de rândunele, adunate din întreaga lume

Rândunelele sunt considerate păsări sacre și sfinte, întrucât se crede că au zburat în jurul crucii pe care era răstignit Iisus Hristos. Potrivit unei legende din Danemarca, ele au dat înconjur acestei cruci, strigandu-i Mântuitorului „Svale, svale!” („Prinde curaj!”, „Îmbărbătează-te”), din acest motiv a căpătat şi numele, „svale”.

În Orientul Îndepărtat, rândunica era numită „mesagerul lui Dumnezeu,” deoarece se credea că a fost pasărea trimisă de Noe pentru a descoperi dacă pământul a ieşit de sub ape. În Scoţia, rândunică nu este văzută cu ochi buni. Există credinţa că prin venele rândunicii circulă sângele diavolului!

În Irlanda, dacă o rândunică îi smulgea un fir de păr din cap cuiva, acel om era sortit să ajungă în iad. În Franța este consemnată superstiţia conform căreia, o rândunică care ţi se aşează pe umăr indică moartea cuiva sau poate chiar a ta.

Grecii din antichitate aveau convingerea că rândunele nu pleacă spre ţările calde, ci „hibernează” pe fundul lacurilor sau ale bălţilor, alături de broaşte şi pești. Era văzută ca o vietate cu superputeri.

În unele locuri, ghinionul care te paşte pentru că ai omorât din greşeală o rândunică poate fi îndepărtat dacă o înmormântezi. Chiar și în România se spune că ai ghinion și poți fi blestemat, dacă omori o rândunică sau le distrugi cuiburile.

De asemeni, în folclorul englezesc, o astfel de pasăre care îţi intră în casă din greșeală, vesteşte că vei avea noroc din plin!

Rândunica menționată în mituri

Dacă rândunicile işi fac cuib sub acoperişul casei tale, înseamnă că îți protejează locuinţa de întâmplări rele precum: foc, fulgere şi furtuni, ori asigură familiei succes, fericire şi noroc. Dacă rândunicile îşi părăsesc cuibul de sub streaşina ta, vei fi urmărit de nenoroc.

De asemenea, era de rău augur dacă rândunele nu reveneau primăvara la vechiul lor cuib. În unele zone din Anglia, fermierii nu îndrăzneau să omoare vreo rândunică sau să-i distrugă cuibul, fiindcă se temeau că din cauza asta, vacile le vor da mai puţin lapte. Românii erau de părere că atunci când o rândunică zbura pe sub o vacă când era mulsă, nu mai scotea lapte, ci sânge!

Superstiţii româneşti despre rândunele

  • În Bucovina există superstiţia că un cuib încropit de rândunică sub streaşina unei case pricinuia moartea cuiva de acolo.
  • Cine zăreşte mai întâi, primăvara, stând în picioare, rândunici şi berze în zbor, va face o călătorie în acel an sau se va bucura de sănătate.
  • Atunci când rândunica cânta în zori pe lângă casa omului, se anunţa un mare noroc.
  • Nu era recomandat să atingi o rândunică pentru că putea să te usture mâna.