Home » Life & Style » Superstiții din popor despre ceapă. De ce să nu arunci pe jos foile uscate de ceapă. Ce înseamnă de fapt

Superstiții din popor despre ceapă. De ce să nu arunci pe jos foile uscate de ceapă. Ce înseamnă de fapt

Voicu Costin / 19.05.2022, 17:16
Superstiții din popor despre ceapă. De ce să nu arunci pe jos foile uscate de ceapă. Ce înseamnă de fapt

Evitarea întâlnirii cu o pisică neagră, mersul pe sub o scară, aruncarea sării peste umăr, consultarea zilnică a horoscopului, spiritele, energiile cosmice, astrologia, feng shui și lista poate continua. Există o mulțime de superstiții din popor după care unii dintre noi ne ghidăm în viață. Care sunt superstițiile din popor despre ceapă? Cum a apărut aceasta?

Cum a apărut ceapa?

Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la cca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. În Egiptul antic, ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai.

Aşa au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit inclusiv dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. din Codul lui Hammurabi, care conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă, precum era amintit și ajutorarea săracilor cu pâine și ceapă.

La romani, ceapa constituia un element important din alimentația de bază. Legionarii romani au fost acei care au contribuit la răspândirea cepei în Europa centrală. În Evul Mediu, ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca amuletă contra pestei. În secolul al XV-lea, olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă ca și culoare, formă și gust.

Ceapa de vară şi cea de iarnă

După metoda de cultivare, există „ceapa de vară” (verde) și „ceapa de iarnă” (galbenă). Ceapa de vară este semănată primăvara timpuriu și recoltată în luna august și septembrie. Ea poate fi depozitată până în luna martie a anului următor.

Ceapa de iarnă, mai zemoasă și mai puțin iute, este semănată în august, devine adultă numai în primăvara următoare și poate fi recoltată în luna iunie, însă nu poate fi depozitată pentru o perioadă de timp îndelungată.

Superstiții despre ceapă

  • Dacă îți dau lacrimile când cureți ceapa, este bine să ții între buze o felie de cartof crud.
  • Un bulb al acestei plante în care înfigi cât mai multe ace sau bolduri și îl așezi la fereastră, te apară de spiritele rele.
  • Dacă vrei să îi urezi mult noroc în căsnicie unei mirese, aruncă în ea cu o ceapă.
  • După ce cureți foile uscate de ceapă, nu le arunca pe jos, că te paște sărăcia. Mai bine le dai foc sau le pui la compost.
  • Se spune că bisericile rusești și alte locașuri de cult creștin ortodoxe aveau cupole sub forma unui bulb ascuțit la vârf ce întruchipau simbolul eternității reprezentat de ceapă.
  • Dacă vrei să îți vezi viitorul în vise, pune o ceapă sub pernă într-o noapte când este Lună plină și sărbătoare creștină cu cruce roşie
  • Dacă ai pe cineva bolnav în casă, pune o ceapă pe noptieră lângă patul lui. Dacă ceapa începe să se deshidrateze, bolnavul se va vindeca în curând.
  • Când te dor oasele, picioarele, mâinile sau altă parte a corpului, taie o jumătate de ceapă și freacă bine pielea unde este durerea. Apoi arde ceapa să piară suferința.
  • Ceapa are o sevă lăptoasă și este bine ca femeile care nasc să mănânce ceapă crudă, să aibă mai mult lapte pentru bebeluși.
  • Se spunea că o ceapă crudă frecată peste o înțepătură de albină sau de viespe te scapă de durere. Vracii populari din vechime recomandau această legumă pentru probleme legate de rinichi, tuse, răceli, chelie, dureri ale gleznelor și încheieturilor mâinilor.