Home » Life & Style » Țara din Europa în care săptămâna de lucru are 4 zile. Câte ore vor munci de fapt angajații pe zi

Țara din Europa în care săptămâna de lucru are 4 zile. Câte ore vor munci de fapt angajații pe zi

Cojocaru Cristian / 16.02.2022, 18:56
Țara din Europa în care săptămâna de lucru are 4 zile. Câte ore vor munci de fapt angajații pe zi

O țară din Europa a adoptat săptămâna de lucru care numără doar 4 zile, în comparație cu cinci zile cum există în majoritatea țărilor. Acest lucru reprezintă o bucurie pentru angajați, având în vedere că acum weekendul numără trei zile libere. Află câte ore vor munci angajații pe zi și care este acea țară unde timpul liber este apreciat.

Unde te poți angaja ca săptămâna de lucru să aibă 4 zile

Angajații belgieni au câștigat dreptul de a efectua o săptămână întreagă de lucru în patru zile în loc de cele cinci obișnuite, fără pierderi de salariu, parte a unui acord care are ca scop flexibilizarea pieței muncii a Belgiei. Angajatorii vor avea în continuare dreptul de a respinge cererile angajaților pentru o săptămână de lucru redusă, cu condiția să explice refuzul lor în scris, a declarat marți, la Bruxelles, viceprim-ministrul și ministrul Muncii Pierre-Yves Dermagne. Pentru companii, va deveni mai ușor să introducă munca de seară și de noapte fără acordul prealabil al tuturor sindicatelor.

„Scopul este de a oferi oamenilor și companiilor mai multă libertate de a-și aranja timpul de lucru. Dacă ne compari țara cu ceilalți, vei vedea adesea că suntem mult mai puțin dinamici”, a declarat prim-ministrul Alexander De Croo, marți, la Bruxelles.

Doar aproximativ 71 din 100 de belgieni din grupa de vârstă de la 20 la 64 de ani au un loc de muncă, mai puțin decât media din zona euro de aproximativ 73 și cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în ​​țările vecine, cum ar fi Țările de Jos și Germania, potrivit datelor date de Eurostat pentru al treilea trimestru din 2021. Cu toate acestea, angajații vor lucra 10 ore în loc de 8 ore pe zi.

săptămâna lucru 4 zile
Belgienii vor putea lucra 4 zile pe saptamana

Mai multe țări plănuiesc scurtarea săptămânii de lucru

Acordul de coaliție federală cu șapte părți al Belgiei a stabilit un obiectiv pentru o rată de ocupare a forței de muncă de 80% până în 2030, un panaceu care ar servi la menținerea pensiilor legale la prețuri accesibile sau la finanțarea viitoarelor reduceri de impozite. O săptămână de patru zile va ajuta femeile care au grijă de copii și părinții în vârstă să mențină echilibrul dintre viața profesională și viața privată, dar va beneficia și de piața muncii, a declarat Beatrice Delfin-Diaz, președintele Asociației Belgiene a Femeilor Lideri de Afaceri.

Mulți angajatori, însă, nu vor putea naviga în labirintul noilor reguli procedurale, potrivit Federației Întreprinderilor din Belgia, care reprezintă peste 50.000 de companii. „În loc să creeze mai multe posibilități pentru angajați, ceea ce vedem este necesar,  guvernul prevede o serie de condiții suplimentare care foarte probabil vor descuraja angajatorii” să intre în astfel de aranjamente, a spus Monica De Jonghe, directorul federației.

În urma pandemiei, ideea de săptămâna de patru zile este răspândită în întreaga lume, Regatul Unit demarând un program de șase luni în iunie, cu aproximativ 30 de companii care s-au înscris până acum pentru studiu. Programe similare sunt programate să înceapă în SUA și Irlanda, iar mai multe sunt planificate pentru Canada, Australia și Noua Zeelandă. Săptămâna de lucru mai scurtă a fost un succes copleșitor, au descoperit cercetătorii din Islanda.

Guvernul belgian a introdus, de asemenea, noi reguli pentru lucrătorii platformei, stabilind criterii de desemnare a acestora ca angajați, indiferent de cum sunt numiți în contract. Potrivit ministrului Afacerilor Sociale Frank Vandenbroucke, legislația belgiană va fi modelată după propunerea Comisiei Europene din decembrie.