Home » Life & Style » “Te iert, dar nu te uit”. Ce spune preotul despre această expresie. Ce semnifică iertarea în această situație?

“Te iert, dar nu te uit”. Ce spune preotul despre această expresie. Ce semnifică iertarea în această situație?

Nechifor Ioana / 21.04.2021, 18:24
“Te iert, dar nu te uit”. Ce spune preotul despre această expresie. Ce semnifică iertarea în această situație?

“Te iert, dar nu te uit”. Dacă nu ți s-a întâmplat să rostești aceste cuvinte, sigur au fost situații în care ai auzit celebra expresie. Întrebarea în această situație este cât de valabilă este până la urmă iertarea, dacă persoana respectivă ajunge să se exprime astfel. Adevărul este că expresia nu numai arăta că iertarea nu este una deplină, ci lasă de înțeles că ar putea urma la un anumit moment și un soi de răzbunare. Să vedem însă ce spune preotul, ce scrie în Biblie despre iertare, și ce părere are psihologul vizavi de această expresie devenită celebră.

Te iert, dar nu te uit. Rolul important pe care îl joacă de fapt iertarea

“Te iert, dar nu te uit”, o expresie pe care dacă nu am folosit-o, atunci sigur s-a întâmplat să o auzim în diverse împrejurări. O iertare formulată astfel nu pare deloc să semene cu iertarea adevărată, sinceră și deplină, ci pare mai degrabă un fel de răzbunare.

De ce răzbunare? Nu te uit sugerează faptul că la un anumit moment lucrurile ar putea lua o altă întorsătură tocmai în contul acelei greșeli care s-a făcut. Pe principiul după faptă și răsplată.

Deci, dacă este mergem pe o astfel de analiză, nu avem deloc de-a face cu iertarea într-o formă curată, ci mai degrabă expresia redă un avertisment. Chiar o amenințare, un semnal de alarmă.

Te iert, dar nu te uit
Te iert, dar nu te uit

Sigur că o faptă neplăcută, să-i spunem greșeală, care ne este adresată, ne poate defavoriza și ne lasă cu un sentiment de mâhnire, dezamăgire, poate chiar frustrare. Dar cu timpul este indicat să privim lucrurile din altă perspectivă, să luăm totul ca pe o lecție de viață, în urma căreia până la urmă este important să ne curățăm sufletul și să iertăm.

Iertarea deplină este benefică pentru ambele situații. Atât pentru persoana care a comis greșeala, cât și pentru cel care iartă.

Este important de înțeles faptul că rolul iertării este de a elibera persoana respectivă de toate acele emoții și trăiri negative, de a-i curăța sufletul și mintea. Prin urmare, dacă vezi și înțelegi astfel lucrurile, câștigul celui care iartă este unul mare, căci acesta se alege în primul rând cu liniște. Primește cu alte cuvinte un echilibru interior pe care puțini reușesc să-l dobândească.

Ce spun preoții și psihologii

Revenind la expresia adusă în discuție, “Te iert, dar nu te uit” nu reprezintă nicidecum iertarea deplină. Chiar dacă unii poate percep această expresie ca fiind o formă de exprimare a iertării îmblânzite, lucrurile nu stau deloc așa.

„Nu există aşa ceva pentru că iertarea presupune şi implică iubire şi când ne gândim la iertare ne gândim la Dumnezeu, care a iertat şi ne aruncă păcatele în Marea Uitării. Expresia înseamnă că poate că odată îmi aduc aminte că mi-ai greşit şi ce fac? Mă răzbun?”, este de părere preotul Ioan Cerbu, conform Adevărul.

Până la urmă învățăturile Bibliei vorbesc despre empatie, iertare. Cea mai cunoscută rugăciune din istorie, Tatăl Nostru, arată clar acest lucru printr-un verset semnificativ.

Noi îi cerem iertare Domnului pentru greșelile noastre, spunându-i că și noi vom ierta de altfel greșelile apropiaților/semenilor noștri. Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.

Așadar, este uman să greșești, dar este important să înveți să ierți. Lecția iertării nu este deloc ușoară, dar este necesară.

Iertarea este raportată la obiectul ei. Sunt persoane care au capacitatea de a ierta, sunt persoane care trăiesc obsesiv anumite lucruri şi atunci iertarea nu prea funcţionează în astfel de cazuri. Oamenii au capacitatea de a ierta, dar asta implică să vrei, ori sunt persoane care nu îşi impun să ierte şi nici nu pot să facă acest lucru, spune psihologul Ica Popa, Adevărul.

În momentul în care pronunțăm Te iert, dar nu te uit, am săvârșit o blasfemie, concluzionează părintele Calistrat prin intermediul unui video postat pe pagina sa de Facebook.

O altă întrebare este De câte ori să iertăm? Răspunsul apare clar în Biblie. De 70 de ori câte 7, ne învață Mântuitorul, dând astfel de înțeles că trebuie să săvârșim iertarea ori de câte ori este nevoie.

În concluzie, învățătura biblică ne arată clar că iertarea este fundamentală. Purifică sufletul și mintea.