Home » Life & Style » Timp liber » 8 cele mai frumoase insule din Italia. Locuri superbe de pus pe lista destinațiilor de vacanță

8 cele mai frumoase insule din Italia. Locuri superbe de pus pe lista destinațiilor de vacanță

Manolică Anca / 22.07.2022, 12:18

Cei care, atunci când se gândesc la insulele Italiei, au în minte doar Sicilia și Sardinia vor trebui să se mai gândească o dată: printre insule și insulițe, Italia are peste 800 de mici pete de pământ, dintre care, totuși, doar aproximativ optzeci sunt locuite. Descoperă, în rândurile de mai jos, câteva dintre cele mai frumoase insule din Italia.

Alege să îți faci vacanța pe una dintre cele mai frumoase insule din Italia

Litoralul extrem de lung al peninsulei italiene creează o panoramă unică și priveliști de coastă pe care cu toții suntem dornici să le descoperim. Pe lângă faptul că este locul în care se află peisaje uluitoare, golfuri și plaje de vis, perimetrul de coastă italian a dat naștere unei multitudini de insule și insulițe, care împânzesc Mediterana de un albastru intens cu zeci de nuanțe.

Alegerea este într-adevăr dificilă, dar îți oferim o listă cu 8 dintre cele mai frumoase insule din Italia, pe care ar trebui să le treci pe lista de dorințe pentru următoarele călătorii.

1. Insula Elba

Parte a Parcului Național Arhipelagul Tuscan, Elba este una dintre cele mai mari insule italiene și a treia ca mărime din Italia. Elba este situată la mică distanță de coasta toscană și își întâmpină turiștii cu un amestec de mare, natură, drumeții și cultură. Perimetrul insulei este foarte accidentat, iar în interiorul acesteia se remarcă Monte Capanne, la aproximativ 1.000 de metri deasupra nivelului mării.

Cele mai frumoase insule din Italia. Elba
Cele mai frumoase insule din Italia. Elba

Insula Elba este destinația ideală pentru cei care doresc să își creeze o vacanță cu un echilibru perfect între activitățile în aer liber și relaxarea totală cu vedere la valuri, asezonată și cu câteva vizite în orașele splendide care împânzesc zona, precum Portoferraio, Capoliveri sau Porto Azzurro.

2. Cele mai frumoase insule din Italia. Arhipelagul La Maddalena

Este cel mai cunoscut arhipelag din Sardinia și are nu mai puțin de șapte insule, la care se adaugă, bineînțeles, insulițe mai mici și numeroase recife care ies din apele tireniene. Acestea sunt situate în largul Costa Smeralda și fac parte din Parcul Național Arhipelagul La Maddalena.

Arhipelagul La Maddalena
Arhipelagul La Maddalena

Biodiversitatea fragilă a habitatelor lor este incredibilă, la fel ca și claritatea absolută a apelor care le scăldă țărmurile, în infinite nuanțe de verde și turcoaz. Plajele de neratat din această perlă a Sardiniei sunt numeroase.

3. Insula Ponza

Ponza este cea mai mare dintre insulele Ponziane, situată în Lazio, chiar în largul Golfului Gaeta. Face parte din provincia Latina și are o suprafață de puțin peste 7 km². Pe lângă insula Ponza, arhipelagul Ponzian include și Palmarola, Ventotene, Gavi, Zannone și Santo Stefano, creând o mică oază de frumusețe care trebuie explorată.

Insula Ponza
Insula Ponza

Coastele insulei Ponza, o insulă de origine vulcanică, sunt deosebit de zimțate și au dus la formarea unor stânci abrupte, golfuri ascunse la care se poate ajunge adesea doar pe mare și peșteri subacvatice care fac deliciul scafandrilor.

4. Cele mai frumoase insule din Italia. Ischia

Insula Ischia, pe de altă parte, face parte din arhipelagul Insulelor Flegre și se află la nord de Golful Napoli, împreună cu surorile sale Vivara, Nisida și Procida. Cei care aleg Ischia ca destinație sunt, în general, atrași de bogata ofertă naturală, istorică, artistică, gastronomică și culturală pe care insula o are de oferit oaspeților săi.

Ischia
Ischia

Un sejur în Ischia înseamnă să te bucuri de relaxare pe plajele sale paradisiace, de mâncare excelentă, de explorarea satelor pitorești și de băi benefice în numeroasele stațiuni termale din zonă. De fapt, locurile termale sunt deosebit de răspândite pe insulă.

5. Insulele Tremiti

Un alt arhipelag italian care merită vizitat este, fără îndoială, Insulele Tremiti, situate în partea inferioară a Mării Adriatice, în provincia Foggia, în Puglia. Marea are culori aproape suprarealiste aici, fiind necontaminată.

Insulele Tremiti
Insulele Tremiti

Habitatul subacvatic al insulelor este protejat datorită înființării Rezervației Naturale Marine a Insulelor Tremiti, administrată de Parcul Național Gargano, și este o destinație populară pentru pasionații de scufundări. Din arhipelag fac parte insulele San Nicola și San Domino, insulele locuite, precum și Pianosa, Capraia și Cretaccio, insule italiene puțin vizitate, care adăpostesc doar liniște și natură.

6. Favignana

Solitară și incredibilă, Favignana este una dintre principalele insule ale Insulelor Egadi și perla de necontestat a Siciliei. Aceasta este destinația ideală pentru cei care iubesc viața de plajă, snorkelingul în peșteri subacvatice și excursiile.

Cele mai frumoase insule din Italia. Favignana
Cele mai frumoase insule din Italia. Favignana

Printre cele mai frumoase plaje de pe insulă se numără Cala Rossa, înconjurată de cariere de tuf ca un fel de amfiteatru natural. Aici, apa azurie este spectaculoasă și promite un fund al mării pur și simplu minunat, unde pasionații de scufundări ar trebui să facă un ocol cel puțin o dată în viață.

Cala Azzurra este plaja perfectă pentru cei care își doresc un colț de paradis potrivit și pentru copii, unde apa puțin adâncă și batista de nisip oferă tot ce au nevoie cei mici pentru distracție.

7. Cele mai frumoase insule din Italia. Procida

Puțini oameni o cunosc cu adevărat, dar cei care o descoperă sunt complet fascinați. Procida este o mică insulă din Golful Napoli, unde mitul, culoarea, folclorul și frumusețea se întâlnesc într-un spectacol excepțional.

Procida
Procida

Căsuțele colorate grupate pe străduțele din Procida se află pe o coastă zimțată, unde apar golfulețe, plaje și străduțe înguste pline de livezi. Procida ar trebui să fie savurată pe jos și într-un ritm lent, de la port până la zona rurală din inima insulei.

8. Lampedusa

Parțial europeană și parțial africană, Lampedusa este un paradis cu plaje sălbatice, golfulețe la care se ajunge cu barca și mâncare minunată. Cine poate rezista farmecului unui ținut situat între Sicilia și Tunisia, un punct de întâlnire a culturilor și tradițiilor?

Lampedusa
Lampedusa

Sunt atât de multe locuri de văzut aici, iar timpul petrecut în Lampedusa nu este niciodată suficient. Poți admira obeliscul de bronz din Cassodoro, creat de artistul Arnaldo Pomodoro în memoria celor căzuți în războaie, sau fântâna Cascella și sanctuarul Madonei di Lampedusa, iar apoi poți merge spre plaje de neuitat, cum ar fi Isola dei Conigli, unde poți admira animale precum țestoasa Caretta caretta și te poți bucura de marea uimitoare.