Home » Life & Style » Timp liber » Care sunt Țările de Jos, ce suprafață totală acoperă și ce limbă se vorbește aici

Care sunt Țările de Jos, ce suprafață totală acoperă și ce limbă se vorbește aici

Alexandru Cazacu / 23.05.2021, 16:47
Care sunt Țările de Jos, ce suprafață totală acoperă și ce limbă se vorbește aici

Auzim adesea vorbind despre aceste ”țări de jos”, însă există și persoane care nu știu care sunt ele. Ei bine, dacă te afli printre acestea, noi îți vom spune care sunt Țările de Jos, în ce limbă se vorbește aici și care este suprafața totală a acestora.

Care sunt Țările de Jos, ce suprafață totală acoperă și ce limbă se vorbește aici

Poate nu știați acest lucru, dar începând de la 1 ianuarie 2020, Olanda și-a schimbat denumirea oficială în Regatul Țărilor de Jos, care are capitala constituțională la Amsterdam și sediul guvernului la Haga. Trebuie să menționăm că regatul este format din Olanda și teritoriile sale coloniale din Marea Caraibelor. Mai exact este vorba despre Aruba, Curaçao și Antilele Olandeze. Cu toate acestea, între anii 1954 și 1975, din regat mai făcea parte și Surinam.

Anterior, înainte de anul 1954, denumirea de Regatul Țărilor de Jos se referea la Olanda și dependențele olandeze, însă după acest an, țările din care era format regatul erau Surinam, Antilele Olandeze (cu Aruba) și Țările de Jos. În 1975, Surinam și-a proclamat independența, iar 11 ani mai tîrziu, Aruba a devenit stat unitar centralizat.

Încă din 2010, Regatul Țărilor de Jos există în forma sa actuală, când Antilele Olandeze s-au separat în Curaçao, Sint Maarten și în câteva teritorii insulare devenite comune speciale ale Țărilor de Jos. Denumirea neoficială a regatului este Olanda, care a fost dată după numele principalei regiuni a țării, care cuprinde provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud, potrivit Wikipedia.

Care sunt Țările de Jos și ce limbă se vorbește aici
Care sunt Țările de Jos și ce limbă se vorbește aici

Ce limbă se vorbește în Țările de jos și ce suprafață totală acoperă

Țările de Jos sunt o monarhie constituțională guvernată de regele Willem-Alexander și de Consiliul Miniștrilor. Aici limba oficială este neerlandeza, care este forma literară a germanei plate, limbă vorbită ca dialect în nordul Germaniei. În Frizia, o a doua limbă oficială este limba frizonă.

Monarhia se întinde pe o suprafață totală de 41.543 kilometri pătrați și este împărțită în douăsprezece provincii (Brabantul de Nord, Drenthe, Flevoland, Frizia, Gelderland, Groningen, Limburg, Olanda de Nord, Olande de Sud, Utrecht și Zeelanda).

Olanda și-a schimbat numele oficial la începutul lui 2020

După cum am menționat și mai sus, începând cu data de 1 ianuarie 2020, Olanda şi-a schimbat numele oficial şi poartă de atunci titulatura oficială de ”Ţările de Jos” (Netherlands). După cum transmitea agenția de presă BGNES la acea vreme, schimbarea i-a costat pe olandezi aproximativ 200.000 de euro din bugetul de stat.

Începând de la instituțiile publice şi locale, la instituţii ale presei şi companii private, toate au fost nevoite să treacă și să utilizeze noua denumire.

Ba chiar mai mult de atât, potrivit agenției de presă BGNES, guvernul spera că prin această decizie, ţara va scăpa de eticheta de ”ţară a drogurilor şi a prostituţiei”. Tocmai din această cauză, autoritățile din Amsterdam aveau de gând să schimbe şi denumirea controversatului ”Cartier Roşu” pe care voiau să o înlocuiască cu De Wallen, care este de fapt numele istoric al acestei zone.