Home » Când, unde, cum » Ce este racheta Kalibr. Rusia ar fi amenințat că o va folosi împotriva Poloniei și României

Ce este racheta Kalibr. Rusia ar fi amenințat că o va folosi împotriva Poloniei și României

Alexandru Cazacu / 29.04.2022, 12:16
Ce este racheta Kalibr. Rusia ar fi amenințat că o va folosi împotriva Poloniei și României

Rachetele rusești de croazieră de tip Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin. Fiind supersonice, sistemele antirachetă nu pot reacționa imediat împotriva lor. Rusia ar fi amenința că va folosi această rachetă împotriva Poloniei și României. Haideți să vedem ce este și cum funcționează, mai exact, racheta Kalibr.

Ce este racheta Kalibr

Dezvoltată de Biroul de proiectare Novator, 3M-54 Kalibr este, după cum spuneam, o rachetă de croazieră care poate fi supersonică sau subsonică. În cazul celei supersonice, sistemele defensive antiaeriene nu pot reacționa imediat. În schimb, raza de acțiune a rachetelor subsonice este mai mare.

Totodată, acest tip de rachetă poate fi lansată atât de pe o navă de război, cât și de pe un submarin, iar de obicei sunt utilizate pentru ține terestre, dar și împotriva submarinelor și a navelor. O astfel de rachetă poate avea o greutate cuprinsă între 1.300 și 2.300 de kilograme, o lungime de 6,2 până la 9,9 m și un diametru de aproximativ 0,5 metri, potrivit celor de la Military History.

Militarii ruși folosesc racheta Kalibr încă din 1994, aceasta fiind utilizată în Războiul Civil Sirian și în invazia Ucrainei din 2022. Pe lângă raza de acțiune și viteza supersonică, această rachetă poate transporta un focos cu o cantitate de exploziv de până la 500 de kilograme, dar și material termonuclear.

Racheta Kalibr folosită în Siria

În toamna lui 2015, o fregata de clasă Gepard și trei corvete ale Marinei Ruse din clasă Buyan ce navigau în Marea Caspică au lansat 26 de rachete Kalibr. Acestea erau lungi de 9 metri și au zburat la 11 ținte din Siria, călătorind aproximativ 1.500 km înainte de a le lovi.

La vremea respectivă, oficiali anonimi ai Departamentului de Apărare al SUA susțineau că patru dintre acestea s-au prăbușit în Iran. Cu toate acestea, oficialii americani nu au oferit nicio dovadă, guvernul rus și cel iranian au negat afirmația privind prăbușirea rachetelor. În schimb, Rusia a postat imagini video cu 26 de lansări de rachete Kalibr, precum și mai multe videoclipuri cu impacturi ale rachetelor fără informații despre ora sau locația, potrivit sursei citate.

Ce este racheta Kalibr. Rusia ar fi amenințat că o va folosi împotriva României și Poloniei
Ce este racheta Kalibr. Rusia ar fi amenințat că o va folosi împotriva României și Poloniei

Rusia ar fi amenințat că o va folosi împotriva Poloniei și României

Un articol recent a celor de la Pravda vorbește despre posibilele ține ale rachetelor menționate mai sus. Printre acestea se numără și România, care este fals acuzată că intenționează să invadeze Transnistria pentru a-i apăra pe moldoveni. De asemenea, Polonia ar fi și ea vizată, pentru că este un punct de tranzit pentru transporturile de armament din Occident către Ucraina, potrivit Mediafax.

„Unde poate lovi Rusia logistica și bazele militare ale Occidentului?

Ar putea fi în primul rând România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo. Polonia e următoarea pe listă – această țară servește drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din țările vestice către Ucraina”, se arată, printre altele, în articolul cu pricina.

Ei bine, un asemenea atac ar declanșa activarea articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, iar statele membre ale Alianței ar intra în conflict cu Rusia. Reamintim că liderul de la Kremlin a amenințat cu atacuri fulgerătoare orice țară care intervine împotriva trupelor ruse în Ucraina.