Home » Life & Style » Timp liber » Cum a apărut puzzle-ul și cine este considerat creatorul lui. Istoria mai puțin știută a unuia dintre cele mai îndrăgite jocuri din lume

Cum a apărut puzzle-ul și cine este considerat creatorul lui. Istoria mai puțin știută a unuia dintre cele mai îndrăgite jocuri din lume

Toader Mihai / 21.12.2021, 17:13
Cum a apărut puzzle-ul și cine este considerat creatorul lui. Istoria mai puțin știută a unuia dintre cele mai îndrăgite jocuri din lume

Atât copiii, cât și adulții, sunt foarte încântați atunci când reușesc să rezolve un puzzle. Acest joc este foarte popular în lumea întreagă, fiind totodată și unul dintre cele mai recomandate exerciții pentru creier. Dar, oare cum a apărut puzzle-ul și cine a cine este creatorul acestui minunat joc? Află în continuarea acestui articol, istoria mai puțin cunoscută a unuia dintre cele mai populare jocuri din lume.

Cum a apărut puzzle-ul și cine este considerat creatorul acestui joc

Se pare că primul puzzle a fost creat în anul 1762, iar responsabil pentru apariția acestui joc este gravorul și cartograful John Spilsbury. Pentru a ajuta copiii din școala locală să înțeleagă mai bine geografia, el a montat una dintre hărțile sale pe o bucată de placaj, iar apoi a decupat fiecare țară în parte. Ulterior, copiii au fost provocați să pună fiecare piesă la locul ei, astfel acesta a primul puzzle atestat documentar.

Jocul a avut un succes instantaneu, deoarece nu a trecut mult timp, iar conceptul a fost preluat și de alți dascăli și extins în alte imagini educaționale. Ideea cartografului a fost foarte bună, această metodă a fost utilizată pentru predarea geografiei, în Marea Britanie, până în 1820.

Jocul a devenit din ce în ce mai popular

Pe la mijlocul anilor 1800, puzzle-urile au început să devină din ce în ce mai populare atât pentru copii, cât și în rândul adulților. Cu toate acestea, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, popularitatea puzzle-urilor a crescut și mai mult.

Tehnicile de imprimare erau considerabil mai sofisticate, iar lemnul putea avea o imagine de înaltă calitate lipită pe suprafața sa. Aceste tehnici avansate de imprimare au fost perfecte pentru puzzle, deoarece permiteau vizualizarea mai multor detalii a imaginilor. Culorile erau, de asemenea, mult mai strălucitoare și mai atractive. De asemenea, placajul era realizat dintr-un lemn mai ușor de tăiat.

Ulterior, jocul de puzzle a ajuns să fie făcut din materiale mai puțin costisitoare, fiind imprimat pe hârtie. Așadar, puzzle-ul a devenit mai accesibil pentru pentru toată lumea și era folosit ca metodă de exercițiu în toate clasele sociale. Ba chiar mai mult de atât, la începutul secolului al XX-lea, în revistele și ziarele din Marea Britanie veneau cu un joc de puzzle.

Cum a apărut jocul de puzzle
Cum a apărut jocul de puzzle și cine este creatorul acestui joc

Ajuta oamenii să uite de problemele zilnice

Interesant este faptul că, pe vremea „Marii Depresii” a anilor 1930, puzzle-urile au devenit populare și în Statele Unite, oferind celor care le făceau oportunitatea de a îndeplini sarcini creative și ușoare. Astfel, unii oameni mai uitau de problemele și greutățile cu care se confruntau în perioada respectivă.

Tot pe la începutul secolului XX, puzzle-urile erau folosite și de companiile feroviare și maritime, pentru a-și promova afacerile. De exemplu, în anii 1920, unele companii feroviare produceau puzzle-uri în care erau reprezentate trenurile lor cu abur, tocmai pentru a ajuta la promovarea căilor ferate și a destinațiilor. De asemenea, companiile care se ocupau cu transportul maritim vindeau pe navele lor, ca suveniruri, puzzle-uri mai mici de dimensiunea unei cărți poștale.